Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cum cresti randamentul culturii de cartofi - 5 factori de care sa tii cont

cum-cresti-randamentul-culturii-de-cartofi-5-factori-de-care-sa-tii-cont

Crearea conditiilor potrivite de plantare, respectarea tehnologiei de cultivare si a masurilor fitosanitare sunt principalii factori care influenteza productivitatea, rentabilitatea si calitatea culturii de cartofi.


Afla 5 factori importanti de care sa tii cont pentru a creste randamentul culturii de cartofi si pentru a avea recolte bogate, de calitate:
  • Alegerea soiului si perioada de plantare;
  • Respectarea conditiilor de plantare;
  • Fertilizarea corecta si irigarea culturii;
  • Protectie impotriva agentilor patogeni;
  • Respectarea masurilor agrotehnice.

Alegerea soiului si perioada de plantare

Potrivit lucrarii „Fitotehnie - Plante tehnice tuberculifere si radacinoase”, Vol. II (Valeriu Tabara, 2005) alegerea soiului contribuie cu 40-60% la productia de cartofi, indiferent de conditiile de cultivare. Clasificate dupa grupa de maturitate, calitatea tubercurilor si modul de utilizare, soiurile de cartofi admise pentru cultura in Romania se impart in: soiuri timpurii, semi timpurii, semi tarzii si tarzii. 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran


Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu"   Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...

Oferta Speciala
valabila 48h

Conform Catalogului Oficial al soiurilor din Romania, in tara noastra se cultiva urmatoarele soiuri de cartofi:
  • Coval;
  • Nemere;
  • Redsec;
  • Productiv;
  • Albinoara;
  • Gared;
  • Evollete;
  • Neil;
  • Temerar.

Daca iti doresti sa obtii productii bogate, inainte de alegerea soiului este important sa tii cont de  cateva criterii. Zona in care vrei sa infiintezi cultura de cartofi, tipul de sol, perioada de vegetatie, calitatea solului, modul de utilizare sau scopul cultivarii sunt factori importanti care afecteaza productia, atat cantitativ, cat si calitativ. 

Perioada de plantare este un alt aspect important. Tuberculii neincoltiti se planteaza pana la 20 martie in zona de campie, pana la 10-15 aprilie in zonele de deal si pana la sfarsitul lunii aprilie in depresiuni, in functie de temperatura si precipitatii.

Respectarea conditiilor de plantare

Daca vrei sa obtii culturi sanatoase si randamente ridicate, la fel de importanta ca alegerea soiului este si respectarea conditiilor de plantare a cartofilor. Respectarea perioadei optime de plantare si a normei de plantat favorizeaza dezvoltarea corespunzatoare a plantelor si creste randamentul de productie. Pentru ca plantarea sa fie optima, temperatura din sol trebuie sa fie de peste 5-6 grade Celsius, la o adancime de 10 cm in sol. In ceea ce priveste densitatea, norma de plantat este de aprox. 50-70.000 de tuberculi/ha (4.000 kg/ha).

Fertilizarea corecta si irigarea culturii de cartofi

Nutritia eficienta a plantelor este extrem de importanta cand vine vorba de  cresterea productiei de cartofi. In timpul dezvoltarii plantelor, exista o cerere destul de mare de elemente nutritive, de aceea, este important ca nutrientii sa fie disponibili in cantitati suficiente. 
Ingrasamintele cu azot si potasiu sunt necesare in timpul cresterii vegetative, formarii si umplerii tuberculilor. Fertilizarea de baza, pe soluri grele, are loc in doua etape, toamna si primavara. Ingrasamintele simple cu P si K se aplica inainte de efectuarea araturii. Cele cu N se aplica primavara la pregatirea solului pentru plantare si din nou la 10-35 zile dupa rasarire. Ingrasamintele complexe se pot aplica atat la plantare, cat si in vegetatie. 

Irigatiile influenteaza puternic nivelul productiei de cartofi. In perioada de vegetatie, consumul de apa al culturii de cartofi variaza intre 250mm si 550mm si poate depasi 600mm in regiunile calde, uscate, in special pentru soiurile de cartofi cu ciclu lung.

Protejarea culturii fata de boli, daunatori si imburuienare

Cartofii sunt sensibili atat la aparitia buruienilor, care concureaza pentru apa, lumina si nutrienti, cat si la prezenta agentilor patogeni. Pentru protejarea culturii impotriva buruienilor, bolilor si daunatorilor, este esentiala folosirea unui pachet tehnologic pentru cultura cartofului

Folosirea unor tratamente eficiente cu erbicide si fungicide esta o regula de baza pentru obtinerea unei culturi rentabile. Basagran® SL, Frontier® Forte, Stomp® Aqua sunt erbicide care asigura o eficacitate foarte buna impotriva principalelor buruieni.. Fungicidului Polyram® DF are actiune multi-site si este ideal pentru combaterea celor mai daunatoare boli ale cartofului. La fel de important in schema de protectie impotriva agentilor patogeni la cultura cartofului este si produsul Zetanil™. Un fungicid pe baza de cimoxanil si zoxamid care aplicat conform recomandarilor combate mana la cultura de cartof. Alverde®este un insecticid nou care ofera un mod de actiune cu inalta eficacitate impotriva larvelor si adultilor gandacului din Colorado.

Respectarea masurilor agrotehnice

Fiecare cultura are particularitati si nevoi diferite, insa pentru a maximiza productia de cartofi este important sa acorzi o atentie sporita respectarii masurilor agrotehnice. Rotatia culturilor, lucrarile solului, fertilizarea si aplicarea la timp a tratamentelor fitosanitare sunt printre principalele masuri agrotehnice pentru a obtine recolte de buna calitate.  
 
Daca vrei sa obtii cel mai bun raport intre calitate si profitabilitate, tine cont de cele 5 aspecte de mai sus si creste randamentul cultuii de cartofi fara un efort considerabil.
Sursa foto: shutterstock.com
 

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 3.25 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016