Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Cum va fi vremea in luna mai si de ce productiile 2012 de porumb si floarea soarelui sunt in pericol
In judetele Teleorman, Arges si Dambovita, am intalnit saptamana trecuta doar 2-3 culturi irigate. Meteorologii anuntasera ploi, dar ele au cazut local, iar pe alocuri au batut cu grindina. Vantul puternic a produs pagube in culturile de porumb si floare abia rasarite, asa ca pot sa spun cu mana pe inima ca situatia in agricultura nu este deloc roz in acest moment, iar ultimele sperante legate de productiape 2012 la prasitoare incep sa fie ingropate.
Cu mici exceptii, in tara se intampla acelasi fenomen care a distrus rapita anul trecut in toamna. Seceta s-a instalat taman dupa semanat, porumbul si floarea sufera de sete iar vantul amplifica pierderea apei din sol. Plantele vor pleca in vegetatie in conditii de stres hidric asociat cu stresul termic (fluctuatii mari de temperatura, in aceste saptamani).
Eu va povestesc ce am vazut intre Bucuresti si Pitesti, dar situatia este identica si la Buzau si in alte regiuni din tara. La Braila, de exemplu, domnul Costica Macelaru povestea ca deficitul de apa in sol e de peste 2000 mc la hectar iar plantele au ajuns sub coeficientul de ofilire.
Peste tot, pamantul devine arid iar porumbul si floarea se ofilesc vazand cu ochii. Va prezint un filmulet realizat de colegii din localitatea buzoiana Smeeni saptamana trecuta.
Ce au spus meteorologii - vremea in luna mai
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural
Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...
valabila 48h
Vremea se va raci accentuat in toata tara, in intervalul 13 - 15 mai, iar valorile termice vor scadea chiar si cu 12 - 15 grade de la o zi la alta in unele zone, potrivit unei estimari privind evolutia valorilor termice si a precipitatiilor in intervalul 11 - 25 mai, realizata de Administratia Nationala de Meteorologie (ANM).
In Muntenia, in intervalul 13 - 15 mai, vremea se va raci, iar mediile termice vor scadea cu 5 - 6 grade, dupa care tendinta va fi de crestere usoara atat a maximelor, cat si a minimelor. De asemenea, probabilitatea de averse, descarcari electrice si intensificari ale vantului va fi mai mare in jurul datelor de 13 - 14 mai si, din nou, dupa 21 mai.
In Oltenia, in intervalul 13 - 15 mai vremea se va raci semnificativ, cu temperaturi medii sub normele climatologice ale perioadei, apoi se va incalzi treptat, redevenind normala din punct de vedere termic dupa data de 20 mai. Dupa 15 mai probabilitatea de precipitatii va scadea semnificativ, cu o usoara tendinta de crestere abia in ultimele zile ale intervalului.
Moldova va fi si ea afectata de racirea accentuata, iar temperaturile medii vor avea valori maxime cu mult peste mediile multianuale, depasind frecvent 26 - 28 de grade la inceputul intervalului.
In tara, in intervalul 15 - 19 mai, va avea loc un proces de incalzire treptata, iar in ultima parte a intervalului de prognoza temperaturile medii vor fi apropiate de cele normale pentru aceasta perioada a anului. Probabilitatea de aparitie a precipitatiilor - mai ales averse insotite de descarcari electrice si intensificari ale vantului - va fi mai mare in jurul datei de 13 mai si, din nou, dupa 21 mai.
In Transilvania, in intervalul 13 - 14 mai vremea se va raci accentuat, iar mediile temperaturilor maxime vor scadea cu aproximativ 10 - 12 grade fata de zilele precedente. Dupa 15 mai, va incepe un proces de incalzire usoara si treptata a vremii, iar dupa 18 - 19 mai pana la sfarsitul intervalului valorile termice vor fi apropiate de mediile multianuale ale perioadei.
Din 15 mai, vremea se va incalzi usor de la o zi la alta, devenind normala din punct de vedere termic dupa 20 mai. Vor cadea precipitatii pe arii extinse pe 13 si 14 mai, apoi aversele vor fi pe arii restranse si slabe cantitativ, cu o noua tendinta de extindere dupa 20 mai.
Ce spun estimarile despre productia de cereale 2012
Productia de cereale din Romania va scadea cu 8,3% in acest an, de la 20,5 milioane tone anul trecut la 18,8 milioane tone, ca urmare a secetei din toamna si a temperaturilor foarte scazute de pe parcursul iernii, estimeaza firma ucraineana de cercetare in sectorul agriculturii UkrAgroConsult, citata de Mediafax.
Totusi, recolta pentru 2012 se va situa pe locul trei in ultimii zece ani, dupa cele din 2002 si 2011, potrivit firmei de cercetare, citata de Bloomberg.
Institutul National de Statistica a anuntat, la sfarsitul lunii martie, ca productia interna de cereale a crescut anul trecut cu 24,3%, la 20,78 milioane tone, de la 16,71 milioane tone in 2010.
Romania a ocupat locul 5 in Uniunea Europeana la productia de grau si locul 2, dupa Franta, la porumb.
Agricultura este unul dintre domeniile care influenteaza intr-o mare masura Produsul Intern Brut al Romaniei. Cresterea economica de anul trecut, de 2,5%, a fost sustinuta in principal de evolutia din agricultura, cu un plus de 11,3%, si indus-trie, domeniu care a inregis-trat un avans de 5%.
Comisia Nationala de Prognoza estimeaza ca productia agricola va fi la fel de buna si in 2012, contribuind la cresterea PIB, cu 1,7%.
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturiIdei de afaceri in agricultura