Autor: AgroRomania.ro
Publicat in: Diverse

Federatia Nationala PRO AGRO va fi membru cu drepturi depline la "Danube Soya" incepand cu 1 ianuarie 2014, au comunicat reprezentantii Federatiei. Decizia a fost luata in cadrul dezbaterilor organizate in perioada 25-26 noiembrie 2013, la Augsburg, Germania, cu ocazia desfasurarii celui de-al doilea Congres International al Danube Soya.
"Pasul pe care Federatia PRO AGRO l-a facut astazi este unul extrem de important. Aderarea la Danube Soya ne va aduce informatii extrem de utile din acest domeniu. Vom sti in timp real ce decizii se iau la nivel european, lucru extrem de important mai ales in contextul in care, de la inceputul acestui an Romania sustine necesitatea identificarii unor surse de proteina vegetala pentru asigurarea necesarului de consum european", a declarat presedintele Pro Agro, Alex Jurconi.
Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prin reprezentantii sai, a semnat in februarie 2013 "Declaratia pentru Soia Dunareana". Astfel Romania a devenit a noua tara care a semnat declaratia conform careia este sustinuta necesitatea identificarii unor surse de proteina vegetala pentru asigurarea necesarului de consum intern al sectorului zootehnic din UE, in conditiile unor importuri masive, in special de soia din SUA, Brazilia, Argentina.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online
Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
Potrivit lui Alex Jurconi, in Romania, suprafata cultivata cu soia a suferit oscilatii puternice in ultimele doua decenii, dar exista capacitate de dezvoltare pentru noi varietati cu potential de productie ridicat. Soia nemodificata genetic poate fi cultivata pe o suprafata de pana la 5% din suprafata arabila a tarii.
"Exista o cerere solvabila din partea retailului, ca expresie a cerintelor consumatorilor care devin tot mai interesati de soia conventionala. Sunt convins ca, incepand cu anul viitor, producatorii romani vor fi si mai interesati de cultura de soia nemodificata genetic, ca urmare a implicarii PRO AGRO in proiectul Danube Soya. Va fi si anul in care cultivatorii vor avea la indemana mai multe instrumente financiare, atat europene, cat si nationale. Ma refer la posibilitatea acordarii in PAC 2014-2020 a unui sprijin voluntar cuplat de cel putin 2% din plafonul national, la care se adauga un sprijin financiar suplimentar pentru culturile in conversie si certificate ecologic, luand in calcul si posibilitatea despagubirii cultivatorilor prin intermediul Fondurilor Mutuale", mai spus presedintele Pro Agro.
Acesta a explicat ca un rol important il vor juca statiunile de cercetare "care au sansa extraordinara de a crea hibrizi cu potential de productie ridicata".
"Numai asa, in cativa ani, va putea fi readusa cultura de soia nemodificata genetic in asolamentele fermelor si asigurat, in Romania, necesarul de 700.000 de tone de soia anual", a conchis reprezentantul Pro Agro.
Autor: AgroRomania.ro
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News