Ferma de melci. Cresterea melcilor in cutii
Publicat la data de 14 Iun. 2024 in:
Diverse Acest sistem de crestere, in fapt o dezvoltare de la tehnologia de crestere interioara, este des intalnit in Marea Britanie. Are un avantaj deosebit: nu necesita un spatiu foarte mare pentru ferma propriu-zisa, putandu-se demara afacerea si intr-o magazie, fireste, cu respectarea conditiilor ce fin de climat. Un mare dezavantaj: cresterea in baterii duce la o crestere redusa a melcilor, cu impact direct asupra greutatii lor.
Acest sistem intensiv de crestere, preluat de la cresterea gainilor, a iepurilor sau a chinchi llelor, duce la rezultate multumitoare, dar, asa cum arata experienta, nu pe termen foarte lung.
Ce presupune tehnologia?
In primul rand trebuie sa construiti (achizitionati) si sa plasati custile (care pot fi din plastic si se pot gasi in magazine). Dupa amplasarea custilor (le puteti ingropa in pietris sau nisip), aveti grija sa construiti un jgheab pentru mancare si unul pentru apa.
Un jgheab de apa prea adanc poate duce la inecarea melcilor, asa ca va recomandam sa nu depasiti 1,5 cm.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cresterea prepelitelor japoneze
Cresterea prepelitelor japoneze Lucrarea "Cresterea prepelitelor japoneze" - iti asigura toate informatiile de care ai nevoie pentru a demara acest tip de afacere - iti arata punctele sensibile inerente oricarui inceput - te ajuta sa eviti greseli costisitoare Informatiile prezente pe CD-ul "Cresterea prepelitelor...
Oferta Speciala
valabila 48h
Folositi cutii din plastic sau lemn cu dimensiuni de 35 de cm (latime) x 25 cm (inaltime). Cutiile trebuie acoperite cu un paravan din plastic, bine securizat, dar care sa poata fi usor manevrat. In mijlocul cutiilor faceti o gaura, cu un diametru de 5-6 mm, pentru a asigura un bun drenaj al apei Umpleti cutiile cu pamant din gradina, netratat chimic. Va recomandam sa sterilizati in pre- alabil solul, folosind metoda prezentata anterior.
Acoperiti pamantul din cutii, in proportie de 40-50%, cu muschi de padure pe care trebuie sa-l umeziti constant. Ca sa realizati un mediu propice reproducerii, puteti lua cateva ghivece de flori pe care sa le umpleti cu pamant de pH neutru. Introduceti aceste ghivece in solul folosit pentru amplasarea custilor.
Dupa depunerea oualor, luati ghivecele si inlocuiti-le. Melcii eclozati trebuie depusi in custi separate, in care climatul va fi atent controlat da fiecare 4-5 ore). Pentru a dezvolta o afacere de crestere a melcilor in cutii, tineti cont de faptul ca, ideal, trebuie sa aveti un spatiu (cladire) pe care il veti compartimenta in 3 incaperi hala propriu-zisa, in care se vor depune catule (optati pentru geamuri mate spre a avea o lumina difuza); camera de preparare a hranei.
In camera de preparare a hranei puteti amenaja si un birou administrativ al fermez, in cazul in care nu aveti posibilitatea de a folosi o camera special pentru acesta.
O tehnologie implementata cu succes in sudul Frantei presupune aranjarea cutiilor pe trei niveluri, la minimum 30 cm deasupra podelei. Intre cutii este recomandat sa aveti cel putin 40-45 de cm. Fiecare cutie va fi prevazuta cu site cu ochiuri de marimi diferite, adecvate dimensiunii melcilor, precum si cu un fund mobil.
De asemenea, sub nivelurile 2 si 3 se monteaza, sub sita, in plan inclinat, placi compacte. Sub aceste placi veti amenaja un jgheab, care va dirija dejectiile spre un recipient colector (de aici pot fi aspirate).
Cand melcii sunt gata sa eclozeze, folositi plase pentru tantari. Daca melcii au pana la 9 luni, folositi plase cu ochiuri de 3 mm, iar pentru cei de peste 9 luni, plase de 5-7 mm. Ferma pentru cresterea melcilor
Nutritia si alimentatia melcilor
La fel ca la tehnologiile prezentate mai sus, instaland la marginea nivelurilor o plasa metalica prin care trece un curent de 6 volti, veti impiedica evadarea melcilor.
Foarte important de retinut este faptul ca, pe mijlocul fiecarui nivel al bateriei se dispun mici platforme pentru refugiul melcilor si cutii pline cu pamant sau nisip pentru depunerea pontei In ceea ce priveste nutritia melcilor, veti folosi hrana naturala, furajera si hrana obtinuta prin amestec. In ceea ce priveste amestecul, va recomandam sa consultati subcapitolul dedicat nutritiei pentru a obtine retete verificate.
Legat de baza furajera, aceasta poate fi formata din culturi in sera de varza furajera, salata, morcovi, napi.
Trebuie ca, in orice sezon, sa aveti furaje proaspete pentru a le asigura me nestru cilor conditii ideales de crestere. Puteti folosi aceasta tehnologie de crestere in sistem mixt melci se reproduc in cutii, dar cresc in spatii amenajate in aer liber.
Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Idei de afaceri in agricultura
Afaceri cu trufe. Comoara din gradina de aluni
Trufa este una dintre putinele produse agricole a caror cerere este mult mai mare decat oferta. Spre deosebire de alte culturi traditionale (porumb, grau, vitade-vie etc.), cultura trufelor nu implica cheltuieli mari anuale cu investitia. Daca exista terenul, este vorba practic doar despre achizitio... citeste mai mult>>
Cultura de ricin: ce profit iti poate aduce afacerea
Ricinul este o planta tropicala oleaginoasa, originara din India si Africa. In prezent este cultivata la noi in tara in scop ornamental, industrial si medicinal. Uleiul de ricin este unul dintre cele mai folosite uleiuri datorita utilizarilor multiple, un numar de peste 200, dar si datorita calitati... citeste mai mult>>