Guvernul face modificari. Programul INVESTALIM aduce schimbari pentru fermieri
Publicat la data de 22 Nov. 2023 in:
Diverse Guvernul vrea sa faca modificari la schema de ajutor de stat care a fost lansata cu nici o luna in urma. Acesta pregateste schimbari importante pentru fermierii si producatorii interesati de accesarea programului INVESTALIM 2023 - 2026.
Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a pus in dezbatere publica pe site-ul institutiei un proiect de Hotarare pentru modficarea art. 18 alin (4) lit. a) din anexa la Hotararea Guvernului nr. 844/2023 privind aprobarea procedurii de implementare a Pogramului national de dezvoltare si sustinere a industriei alimentare INVESTALIM aferent perioadei 2023 - 2026, a modalitatilor de acordare, a indicatorilor cantitativi si calitativi ai investitiei, precum si a criteriilor de stabilire a punctajului pentru intreprinderile solicitante.
In ceea ce privste noul act normativ, acesta vizeaza obligatiile beneficiarilor programului privind contributia la dezoltarea regionala, prin plata de taxe si impozite la bugetul consolidat al statului si la bugetele locale.
"Art. I. La articolul 18 alineatul (4) din anexa la Hotararea Guvernului nr. 844/2023 privind aprobarea procedurii de implementare a Programului national de dezvoltare si sustinere a industriei alimentare INVESTALIM aferent perioadei 2023-2026, a modalitatilor de acordare, a indicatorilor cantitativi si calitativi ai investitiei, precum si a criteriilor de stabilire a punctajului pentru intreprinderile solicitante publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 836 din 15 septembrie 2023, litera a) se modifica si va avea urmatorul cuprins: «a) intreprinderea nu realizeaza contributia la dezvoltarea regionala, prin plata de taxe si impozite la bugetul consolidat al statului si la bugetele locale, pentru perioada implementarii investitiei si 5 ani de la data finalizarii acesteia»", stipuleaza noul act normativ ale carui dispozitii urmeaza sa se aplice "inclusiv cererilor de acord pentru finantare a caror evaluare nu s-a finalizat la data intrarii in vigoare a prezentei hotarari".
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Propriul meu plan de afaceri
Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai planuri de afaceri standard Esti o persoana dinamica Profita de Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai 7 modele practice de planuri de afacere cu care obtii mai usor finantari si chiar fonduri europene la mai putin de 100 de lei Stick-ul "Propriul meu plan de...
Oferta Speciala
valabila 48h
In nota de fundamentare a proiectului de hotarare se arata ca in Hotararea Guvernului nr. 844/2023 referitoare la programul INVESTALIM, la art. 18 alin. (4), se precizeaza ca ajutorul de stat platit se recupereaza proportional cu gradul de nerealizare in cazul in care intreprinderea nu face contributia la dezvoltarea regionala, intr-un cuantum echivalent cu ajutorul de stat platit in total.
Conform initiatorilor, noul proiect de hotarare stipuleaza ca "Intreprinderea beneficiara trebuie sa obtina o rentabilitate medie a cifrei de afaceri estimata pe perioada ultimilor 5 ani de mentinere a investitiei de cel putin 1%; la finalul perioadei de mentinere a investitiei, intreprinderea are obligatia de a realiza rentabilitatea medie de cel putin 1% pe perioada ultimilor 5 ani de mentinere".
De asemenea, obiectivul Ordonantei de urgenta nr. 65/2023 vizeaza dezvoltarea regionala pentru infiintarea sau dezvoltarea capacitatilor de productie din industria alimentara, ori contributia intreprinderilor beneficiare la atingerea acestui obiectiv se realizeaza prin plata de taxe si impozite la bugetul consolidat al statului si la bugetele locale, pentru perioada implementarii investitiei si 5 ani de la data finalizarii acesteia.
"Prin raportare la acest obiectiv, dupa deschiderea sesiunii de depunere si inregistrare la Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale – AFIR a cererilor de acord pentru finantare in cadrul Programulului INVESTALIM, s-a constatat faptul ca aceasta cerinta, respectiv contributia la dezvoltarea regionala sa fie intr-un cuantum echivalent cu ajutorul de stat platit in total, trebuie corelata cu prevederile art. 9 lit. f) din Ordonanta de urgenta nr. 65/2023, unde se precizeaza ca investitiile realizate de beneficiari in cadrul Programului trebuie sa genereze contributii la dezvoltarea regionala, prin plata de taxe si impozite la bugetul consolidat al statului si la bugetele locale, pentru perioada implementarii investitiei si 5 ani de la data finalizarii acesteia.
Totodata, argumentul care trebuie avut in vedere este ca gradul de rentabilitate este diferit pe societati comerciale si pe ramuri de comert, datorita specificului distributiei din fiecare ramura, a particularitatilor mediului economico-social in care isi desfasoara activitatea fiecare agent economic si a modului in care ei isi gestioneaza resursele. Astfel, un operator economic care isi desfasoara activitatea in sectorul de lapte si produse lactate are un profit mai mic decat un operator economic din sectorul carne si produse din carne", explica initiatorii noului act normativ in nota de fundamentare.
In ceea ce priveste impozitele si taxele locale, acestea sunt:
- impozitul pe cladiri si taxa pe cladiri
- impozitul pe teren si taxa pe teren
- impozitul pe mijloacele de transport
- taxa pentru eliberarea certificatelor, avizelor si autorizatiilor
- taxa pentru folosirea mijloacelor de reclama si publicitate
- impozitul pe spectacole
- taxele speciale
- alte taxe
Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Idei de afaceri in agricultura
Afaceri cu trufe. Comoara din gradina de aluni
Trufa este una dintre putinele produse agricole a caror cerere este mult mai mare decat oferta. Spre deosebire de alte culturi traditionale (porumb, grau, vitade-vie etc.), cultura trufelor nu implica cheltuieli mari anuale cu investitia. Daca exista terenul, este vorba practic doar despre achizitio... citeste mai mult>>
Cultura de ricin: ce profit iti poate aduce afacerea
Ricinul este o planta tropicala oleaginoasa, originara din India si Africa. In prezent este cultivata la noi in tara in scop ornamental, industrial si medicinal. Uleiul de ricin este unul dintre cele mai folosite uleiuri datorita utilizarilor multiple, un numar de peste 200, dar si datorita calitati... citeste mai mult>>