Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Horticultorii ii cer ministrului reinfiintarea unei directii de specialitate

horticultorii-ii-cer-ministrului-reinfiintarea-unei-directii-de-specialitate

Societatea Romana a Horticultorilor (SRH) a decis in data de 17 ianuarie sa redacteze o motiune adresata actualei conduceri a Ministerului Agriculturii, prin care se cere reinfiintarea Directiei de Horticultura.


Directia de Horticultura a fost infiintata in Ministerul Agriculturii si Domeniilor la 1 ianuarie 1925 in mandatul ministrului Alexandru Constantinescu. in perioada 1945-1989 au functionat Directii Generale specializate pe: legume, cartofi, vie, pomi, spatii protejate.

POtrivit comunicatuli SRH primit laredactie, dupa 1990 acestea s-au reorganizat intr-o Directie Generala de specialitate, ulterior intr-o Directie Horticola in Directia Generala a Productiei Vegetale, iar in prezent, de circa 8 ani, a fost "pulverizata" intr-un Serviciu - politici si strategii in horticultura, in Directia Generala politici agricole si strategii. Acest serviciu este incadrat in prezent cu sase persoane: 2 - legume si fructe, 2 - vie-vin, 1 - cartof si tutun si 1 - sef serviciu.

"Este neindoios ca actuala criza acuta pe care o traverseaza horticultura se datoreaza si managementului defectuos al acestui sector. Nu trebuie sa fii doctor in management ca sa realizezi ca 6 persoane nu pot sa cuprinda o activitate care aduce anual circa o treime din PIB-ul agriculturii (inclusiv industrializate) si care se desfasoara pe o suprafata de circa 900 mii hectare, pe care se cultiva peste 45 de specii, multe dintre ele cu tehnologii diferentiate: protejate, camp, timpurii, de vara, de toamna. Din punct de vedere tehnic, alaturi de zootehnie este cel mai complex sector. in aceasta situatie, dezvoltarea sectorului s-a realizat "de la sine", exact in momentul in care retrocedarea suprafetelor impunea mai mult ca oricand competenta si personal specializat in minister si structurile administrative judetene de consultanta si control", se precizeaza in comunicatul semnat de presedintele Gheorghe Glaman.

Avand in vedere posibilitatea ca din 2014 sa fie demarat Programul de reconversie pentru pomicultura, SRH considera ca se impune reinfiintarea in MADR a unei Directii de Horticultura, cu personal de specialitate competent, care sa fie capabil sa raspunda actualelor provocari.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Afacere la cheie cu flori in ghiveci


Aveti un teren de 100 mp Puteti castiga fara efort 30 000 de euro an cultivand si comercializand FLORI IN GHIVECI   Florile in ghiveci castiga din ce in ce mai mult teren   Motivul este usor de intuit – florile in ghiveci rezista un timp mai indelungat – si acesta este un aspect care conteaza enorm mai ales daca este...

Oferta Speciala
valabila 48h


"Suntem constienti ca in situatia in care Primul Ministru cere imperios si, probabil, justificat, reducerea functionarilor din ministere, va propunem ca pe langa Directia de Horticultura, sa fiinteze, ca organ de sprijin si consultanta, un Consiliu horticol, format din practicieni, cercetatori si universitari, in regim de voluntariat, care sunt dispusi sa-si ofere sprijinul neconditionat, nefiindu-le indiferenta situatia jenanta in care s-a ajuns", mai arata sursa citata.

Legat de subiectul reconverisie pomicole, Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultura-Pitesti, Societatea Nationala de Pomicultura, impreuna cu Societatea Romana a Horticultorilor au dezbatut problema reconversiei si au depus in mai multe randuri un Proiect coerent de organizare a pomiculturii, care sa permita punere in functiune a eventualui Program de reconversie.

Este clar ca succesul celui de reconversie in viticultura se datoreaza intr-o mare masura infiintarii ONDOV (reorganizata ONVPV), care a monitorizat si a acordat asistenta specializata solicitantilor, de la proiectare pana la implementare. Daca propunerile noastre, desigur puse de acord cu colaboratorii dumneavoastra, nu vor fi puse in practica in prima parte a acestui an, reconversia va incepe cu stangul.

"Cererea noastra nu este una de orgoliu! Consideram ca nu se mai poate merge pe improvizatii. Concurenta pe piata produselor horticole este mai crancena ca oricand. Noi am pierdut startul si platim gresala an de an, cu circa 2 miliarde de euro pentru importuri. Pana cand? Nimeni nu poate intelege cum din exportatori de luat in seama, am devenit importatori de zi cu zi", se mai precizeaza in comunicat.
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016