Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ii obliga sa introduca ADAOS de acid folic si fier in paine. Ce parere ai?

ii-obliga-sa-introduca-adaos-de-acid-folic-si-fier-in-paine-ce-parere-ai

Pana in 2013, toate intreprinderile de patiserie si panificatie din tara vor fi obligate sa foloseasca faina de grau fortificata cu acid folic si fier. Masura vine dupa ce, pe piata, nu mai poate fi comercializata pentru alimentatie decat sare cu adaos de iod. Astfel, pentru prevenirea unor afectiuni, autoritatile ne obliga sa consumam hrana standardizata.


Guvernul a aprobat in sedinta de ieri programul national de reducere a afectiunilor determinate de deficienta de fier folic pana in anul 2017, precum si planul de actiuni. Astfel, s-a stabilit ca faina de grau de calitate superioara intai si doi si faina de grau durum importata sau produsa la intreprinderile autohtone de morarit, destinate utilizarii in industria alimentara va fi fortificata cu adios de fier si acid folic.

Acoperirea financiara a actiunilor incluse in programul mentionat se va efectua din contul bugetului statului, precum si din alte surse, conform legislatiei.

Pana in prezent, peste 50 de tari au aprobat strategii nationale de fortificare obligatorie a fainii de grau cu fier si acid folic.

Sarea cu adaos de iod, contestat de asociatia Bio Romania


Director Bio Romania, Marian Cioceanu, a anuntat in aceasta saptamana ca va incepe demersurile pe langa institutiile abilitate, respectiv Ministerul Sanatatii si Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor, pentru limitarea consumului de iod in randul populatiei, in conditiile in care consumatorii sunt practic obligati sa consume alimente cu un continut mare de iod, existand un risc ridicat de imbolnavire.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online


Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...

Oferta Speciala
valabila 48h

"Vrem sa incepem o campanie referitoare la riscurile pe care le prezinta asupra populatiei consumul de iod pe o perioada mai lunga de timp. in Romania, suntem privati de dreptul la optiune prin obligativitatea de a consuma exclusiv sare iodata direct sau indirect, prin orice aliment procesat in Romania. Practic, din 2002, conform unei HG, nu mai poti consuma decat sare iodata, desi ar trebui ca decizia sa apartina consumatorilor. Daca autoritatile din Romania nu ne vor lua in semana vom incepe demersul nostru la Comisia Europeana", a adaugat Marian Cioceanu.

Din 2002, printr-o Hotarare de Guvern (HG 568/2002) s-a impus in Romania ca toata sarea din comert sa fie iodata si s-a interzis comercializarea sarii neiodate, "in scopul prevenirii tulburarilor provocate de carenta de iod".

"Este o problema de sanatate publica, etica profesionala si bioetica", a afirmat profesor doctor Pavel Chirila, vicepresedinte Bio Romania, in studiul sau "Iodarea universala a sarii - atentat la sanatatea publica", adaugand ca "este ilogic ca pentru 7.000-12.000 de cazuri noi de hipotiroidie pe an sa fortezi o tara intreaga sa manance iod".

Potrivit presedintelui Bio Romania, Marian Cioceanu, din cauza sarii iodate, iodul a ajuns practic peste tot si, ceea ce este cel mai grav de fapt, ajunge sa fie consumat in exces: in produse de panificatie si patiserie, in carne si preparate din carne, in lactate, practic in mai toate produsele industriei alimentare.
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 4.63 din 4 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016