Lana, o solutie anti-plastic
Publicat la data de 07 Mai. 2021 in:
Diverse Lana de oaie a devenit o solutie anti-plastic in cadrul unui proiect transfrontalier din Spania si Franta.
Proiectul a aparut din nevoia de a da o intrebuintare lanii de oaie Latxa (oaie originara din Tara Bascilor si Navarra, in nordul Spaniei, asemanatoare cu rasa Turcana din Romania, si care produce o lana foarte grosiera, formata din fibre groase fara ondulatii - n.r.) care de cativa ani nu mai era utilizata.
Oile, al caror lapte este folosit la producerea branzei cu denumire de origine Idiazabal, sunt tunse in fiecare an, iar in urma acestui proces se obtin anual doua mii de tone de lana.
Coordonatoarea proiectului, Miriam Pinto, a explicat pentru EFE ca acest volum de lana ocupa "un spatiu enorm", deoarece are o densitate intre 20 si 50 de kilograme pe metru patrat, si din acest motiv a aparut nevoia de a gasi o solutie la o problema care s-a agravat cand, in 2016, pe fondul sanctiunilor impuse Rusiei, folosirea traditionala a acestei lani - exportata si folosita la confectionarea covoarelor si tapiseriilor - a disparut.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Propria ta Plantatie de Paulownia
Cum sa castigi 30 000 euro ha chiar din cel de-al 3-lea an al afacerii tale cu fabulosii arbori Paulownia Comanda acum CD-ul tau despre Plantatia de Paulownia Este UNICUL ghid aparut pe piata ideilor de afaceri privind infiintarea unei plantatii de Paulownia El iti arata de la A la Z ce inseamna aceasta afacere si te invata cum sa...
Oferta Speciala
valabila 48h
Din acest motiv, s-a pus problema gasirii unor solutii pentru "valorificarea lanii de Latxa cu scopul de a transforma aceasta materie prima reziduala intr-un nou produs cu valoare economica si care sa poata oferi venituri suplimentare, rezolvand in acelasi timp o problema de mediu", explica Pinto.
In timp ce lana merinos are o intrebuintare textila evidenta, deoarece este fina si deja bine integrata pe piata, lana de oaie Latxa are firul foarte gros si niste caracteristici care o fac "extrem de aspra, ceea ce exclude din start folosirea sa pe piata textila", mai spune Pinto.
Unul dintre cele patru proiecte concrete pe care s-a concentrat Lanaland este crearea de material biodegradabil pornind de la lana oii Latxa. In prezent, din aceasta lana au fost realizate prototipuri de benzi de semnalizare pentru a marca de exemplu culoarele la cursele de motocros. Primele prototipuri de benzi de semnalizare au fost deja fabricate, iar in prezent cercetatorii studiaza nivelurile de degradare si de compostabilitate ale produsului final.
Recuperarea acestor benzi dureaza de obicei destul de mult, aminteste Pinto, iar uneori acestea pot ramane in natura, cu toate consecintele pe care le reprezinta folosirea benzilor traditionale din plastic. Insa cu acest prototip, daca benzile sunt uitate in natura sau lasate pur si simplu acolo, ele "se vor degrada in cateva saptamani fara a afecta mediul inconjurator".

Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Idei de afaceri in agricultura
Cultura de ricin: ce profit iti poate aduce afacerea
Ricinul este o planta tropicala oleaginoasa, originara din India si Africa. In prezent este cultivata la noi in tara in scop ornamental, industrial si medicinal. Uleiul de ricin este unul dintre cele mai folosite uleiuri datorita utilizarilor multiple, un numar de peste 200, dar si datorita calitati... citeste mai mult>>