Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Lana, o solutie anti-plastic

lana-o-solutie-anti-plastic

Lana de oaie a devenit o solutie anti-plastic in cadrul unui proiect transfrontalier din Spania si Franta.


Proiectul a aparut din nevoia de a da o intrebuintare lanii de oaie Latxa (oaie originara din Tara Bascilor si Navarra, in nordul Spaniei, asemanatoare cu rasa Turcana din Romania, si care produce o lana foarte grosiera, formata din fibre groase fara ondulatii - n.r.) care de cativa ani nu mai era utilizata.
 
Oile, al caror lapte este folosit la producerea branzei cu denumire de origine Idiazabal, sunt tunse in fiecare an, iar in urma acestui proces se obtin anual doua mii de tone de lana.
 
Coordonatoarea proiectului, Miriam Pinto, a explicat pentru EFE ca acest volum de lana ocupa "un spatiu enorm", deoarece are o densitate intre 20 si 50 de kilograme pe metru patrat, si din acest motiv a aparut nevoia de a gasi o solutie la o problema care s-a agravat cand, in 2016, pe fondul sanctiunilor impuse Rusiei, folosirea traditionala a acestei lani - exportata si folosita la confectionarea covoarelor si tapiseriilor - a disparut.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online


Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...

Oferta Speciala
valabila 48h
Din acest motiv, s-a pus problema gasirii unor solutii pentru "valorificarea lanii de Latxa cu scopul de a transforma aceasta materie prima reziduala intr-un nou produs cu valoare economica si care sa poata oferi venituri suplimentare, rezolvand in acelasi timp o problema de mediu", explica Pinto.
 
In timp ce lana merinos are o intrebuintare textila evidenta, deoarece este fina si deja bine integrata pe piata, lana de oaie Latxa are firul foarte gros si niste caracteristici care o fac "extrem de aspra, ceea ce exclude din start folosirea sa pe piata textila", mai spune Pinto.
 
Unul dintre cele patru proiecte concrete pe care s-a concentrat Lanaland este crearea de material biodegradabil pornind de la lana oii Latxa. In prezent, din aceasta lana au fost realizate prototipuri de benzi de semnalizare pentru a marca de exemplu culoarele la cursele de motocros. Primele prototipuri de benzi de semnalizare au fost deja fabricate, iar in prezent cercetatorii studiaza nivelurile de degradare si de compostabilitate ale produsului final.
 
Recuperarea acestor benzi dureaza de obicei destul de mult, aminteste Pinto, iar uneori acestea pot ramane in natura, cu toate consecintele pe care le reprezinta folosirea benzilor traditionale din plastic. Insa cu acest prototip, daca benzile sunt uitate in natura sau lasate pur si simplu acolo, ele "se vor degrada in cateva saptamani fara a afecta mediul inconjurator".

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016