Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Manager.ro ofera informatii utile privid impozitul pe venit si contractele de arenda

managerro-ofera-informatii-utile-privid-impozitul-pe-venit-si-contractele-de-arenda

Sectiunea fiscalitate a portalul de business manager.ro a publicat un material deosebit de interesant privind situatia unei societati care are contracte de arenda incheiate cu persone fizice inainte 2012, dar si in cursul anului 2012. In contract se specifica la drepturile si obligatiile arendatorului ca acesta se obliga sa plateasca taxele si impozitele datorate pentru terenurile arendate.


Urmeaza sa stabilim in ce masura poate societatea sa transfere proprietarului de teren obligatia platii impozitului pe venit pentru contractele amintite.

Iata raspunsul oferit de portalul manager.ro!
In raport cu obligatiile fiscale, prevederile aplicabile vor fi cele ale Codului fiscal. Astfel, potrivit art. 62 alin. (2 indice 4) si (2 indice 5) din Codul fiscal, platitorul de venit are obligatia de a calcula si retine la sursa impozitul pe venit la momentul platii venitului si de a-l vira la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost retinut.

Impozitul pe venit se calculeaza prin retinere la sursa la momentul platii venitului de catre platitorul de venit, prin aplicarea cotei de 16% asupra venitului net determinat, potrivit art. 62 alin. (2 indice 3) din Codul fiscal, prin deducerea, la fiecare plata, din venitul brut a cheltuielilor determinate prin aplicarea cotei de 25% asupra venitului brut. Venitul brut se stabileste pe baza raportului juridic/contractului incheiat intre parti si reprezinta totalitatea sumelor in bani incasate si/sau echivalentul in lei al veniturilor in natura primite.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural


Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...

Oferta Speciala
valabila 48h

Impozitul pe veniturile din arenda astfel calculat, retinut si virat, reprezinta impozit final, conform art. 62 alin. (2 indice 4) din Codul fiscal.

Prevederile care au introdus impunerea prin retinere la sursa in sarcina arendasului, impozitul fiind final, respectiv prevederile art. 62 alin. (2 indice 1) – (2 indice 5) din Codul fiscal aplica incepand cu data de 1 ianuarie 2012, potrivit art. VII din OUG 125/2011.

In aceasta situatie, pentru veniturile platite incepand cu 1 ianuarie 2012, platitorul venitului (arendasul) este cel care va avea obligatia de a calcula si retine la sursa impozitul pe venit, la momentul platii venitului, prin aplicarea cotei de 16% asupra venitului brut diminuat cu cheltuieli forfetare stabilite in cota de 25% din venitul brut. Impozitul astfel calculat si retinut pentru veniturile din arenda se va vira la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost retinut de catre arendas si reprezinta impozit final pentru arendator.

Citeste mai mult pe manager.ro
Codul fiscal prevede posibilitatea de a se opta pentru determinarea venitului net din arenda in sistem real pe baza datelor din contabilitatea in partida simpla. In acest caz, alin. 2 indice (6) de la art. 62 prevede obligatia contribuabililor de a preciza in scris, in contractul/raportul juridic incheiat, la momentul incheierii acestuia optiunea respectiva. Modalitatea de impunere aleasa este aplicabila pentru toate veniturile realizate in baza contractului/raportului juridic respectiv. Astfel, prin exceptie de la prevederile alin. (2 indice 1) - (2 indice 5) ale art. 62 din Codul fiscal care introduc obligatia impunerii finale prin retinere la sursa, contribuabilii pot opta pentru determinarea venitului net din cedarea folosintei bunurilor in sistem real, pe baza datelor din contabilitatea in partida simpla. Optiunea pentru determinarea venitului net in sistem real se exercita prin completarea formularului 220 - Declaratie privind venitul estimat/norma de venit cu informatii privind determinarea venitului net anual in sistem real si depunerea formularului la organul fiscal competent pana la data de 31 ianuarie inclusiv, in cazul contribuabililor care au desfasurat activitate in anul precedent, respectiv in termen de 15 zile de la inceperea activitatii, in cazul contribuabililor care incep activitatea in cursul anului fiscal.

Contribuabilii care obtin venituri din arenda, completeaza declaratia numai in situatia in care, au optat pentru modificarea modului de determinare a venitului net.

Pentru situatiile in care exista contracte de arendare aflate in derulare la data de 1 ianuarie 2012, art. 94 alin. (14) din Codul fiscal, obliga acei contribuabili care realizeaza venituri din arenda sa isi exercite in scris optiunea privind modalitatea de impunere aleasa, prin incheierea unui act aditional, inainte de data efectuarii primei plati, care sa fie inregistrat la organul fiscal competent in termen de 15 zile de la incheierea acestuia.

Despre portalul manager.ro


97 de specialisti in management, marketing, fiscalitate, contabilitate, legislatia muncii, resurse umane, asigurari sociale, juridic si analiza financiara. 24 de editori ce acopera toate sectoarele importante ale mediului de afaceri:

4 editori video ce gestioneaza consultanta specializata oferita zilnic de Consilier TV.

5 editorialisti premiati.

6 programatori WEB, 3 graficieni. 4 consultanti Search Engine Optimization, 1 specialist Search Engine Marketing.

Aceasta este echipa din spatele noului Manager.ro: Portalul tau de stiri de business. O mega-retea de site-uri dezvoltata de Fokus Digital Services, in parteneriat cu Rentrop&Straton - Grup de Editura si Consultanta in Afaceri.
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton