Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Menta, ideala pentru gradinile parfumate

Ca orice planta aromatica, menta (Mentha piperita) are nevoie de foarte mult soare, de un sol nisipos, afanat, si de apa care sa nu balteasca insa in jurul tulpinii. Este o planta rezistenta, care poate creste in gradina, dar si in ghivece tinute in casa.

Face parte din familia Lamiaceae, alaturi de alte plante aromatice precum cimbrul, cimbrisorul, maghiranul, salvia si levantica. Mentha piperita este o incrucisare intre speciile Mentha viridis si Mentha aquatica. Exista doua varietati:

* Mentha piperita var. rubescens, numita si izma neagra
* Mentha piperita var. palescens, izma alba.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Propriul meu plan de afaceri


Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai planuri de afaceri standard Esti o persoana dinamica Profita de Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai 7 modele practice de planuri de afacere cu care obtii mai usor finantari si chiar fonduri europene la mai putin de 100 de lei Stick-ul "Propriul meu plan de...

Oferta Speciala
valabila 48h


Mentha piperita se inmulteste usor
Creste salbatica si in Romania, in special in zonele de deal si de munte. In natura, are aspectul unei tufe de 40-60 cm inaltime. Radacina principala a plantei este inlocuita in primul an de vegetatie cu radacini adventive, care pornesc din partea inferioara a tulpinii, care devine cu timpul un rizom, cu noduri si internoduri, din care pornesc stoloni de 0,5 - 1 cm grosime.

Cea mai frecventa metoda de inmultire este prin stoloni, care este bine sa fie plantati toamna.

Daca o plantati in ghiveci, tufa de menta va avea dimensiuni mai mici decat cea crescuta in gradina. Rar traieste mai mult de 4-5 ani, de aceea e bine sa o inmultiti periodic, culegand cu grija stolonii care se formeaza in jurul tulpinii principale.

Menta este remediu clasic pentru durerile de burta
Datorita substantelor active prezente in toate partile aeriene ale plantei (frunze, flori, tulpini), menta are proprietati calmante, cicatrizante, dezinfectante. Conform Larix, partile aeriene recoltate in timpul infloririi contin 0,3-0,5% ulei volatil, iar frunzele 1-2% ulei volatil cu compozitie chimica diferita in functie de provenienta.

Alaturi de mentol, substanta care ii confera aroma specifica, si care reprezinta pana la 70% din uleiul volatil, mai intalnim si alte substante precum mentone, mentofuran, a-pinen, felandren, limonen, cadinen, cineol, aldehida acetica si izovalerianica, alcooli amilic si izoamilic, timol, carvacrol, alcooli sescviterpenici, cariofilen etc. Frunzele mai contin cantitati apreciabile de tanin (pana la 12% sub forma de acid cafeic), acizi organici, vitamina C, saruri minerale si substante antibiotice etc.

Datorita acestor caracteristici, menta se poate folosi cu succes in tulburarile gastro-intestinale, ajuta la functionarea ficatului si calmeaza indigestiile si starile de voma. Se prepara infuzii din pliculete de planta uscata sau frunze verzi, si se beau 2-3 cani pe zi.

Este recomandata de medici si in problemele respiratorii, in raceli, astm, bronsite, unde se pot face inhalatii cu ulei de menta. Ca uz extern, uleiul de menta calmeaza durerile de cap si migrenele atunci cand este aplicat la tample si la ceafa.

Menta, un condiment apreciat in Orientul Mijlociu
Foarte multe retete, in care menta este folosita ca mirodenie, gasim in bucataria tarilor arabe. Regretatul Radu Anton Roman pomenea despre iaurturi condimentate cu usturoi si frunze verzi de menta, despre cafeaua cu menta si vanilie, despre traditionala ciorba de berbec si ceaiul clasic, foarte dulce, preparat dintr-un amestec de frunze de ceai verde si frunze de menta.

Iaurt cu menta (lebneh) - reteta libaneza: la un pahar de iaurt sau lapte batut se adauga 2-3 frunze de menta, verzi, taiate marunt, 2 catei de usturoi taiati si putina zeama de lamaie. Se condimenteaza cu sare si piper, iar libanezii ii adauga si putin ulei de masline, si un praf de oregano sau cimbru.
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special Gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025
Adauga mai jos adresa ta de email si vei primi raportul special gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016