Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Patronatele din industria vinului cer acciza zero pentru vinurile spumante
Reprezentantii Patronatul Naţional al Viei şi Vinului isi motiveaza cererea prin faprul ca Romania a pierdut aproximativ 25 de milioane de euro anual prin aplicarea unei accize majorate la bauturile spumante realizate pe baza de vin.
„Piata s-a dus in cap din anul 2010 si am ajuns de la circa 27 de milioane de euro, acciza incasata pe bauturile intermediare, la circa un milion de euro. Prin cresterea accizei, se viza cresterea incasarilor, dar noi am pierdut vreo 25 de milioane de euro anual. Pierdem si oportunitatea valorificarii vinului ca materie prima, dar pierdem si locuri de munca. Toate tarile cu traditie in cultivarea vitei de vie si in producerea vinului, au acciza zero la bauturi spumante!, a declarat directorul general al Patronatului Naţional al Viei şi Vinului, Ovidiu Gheorghe.
Acesta a precizat ca liderul de piata in domeniul spumantelor, vermuturilor si al cocktailurilor pe baza de vin a inchis capacitatile de productie din Romania, alegand varianta achizitiei din alte state comunitare si comercializarea produselor in Romania.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online
Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...
valabila 48h
„Apreciem ca reducerea nivelul accizei pentru aceasta categorie va incuraja investitiile, productia si consumul moderat, ceea ce va genera incasari superioare la bugetul de stat”, a adaugat Gheorghe. Acesta a precizat ca de la momentul creşterii cu 250 la suta a accizei la bauturi intermediare la 1 iulie 2010, pana la 175,74 euro/hectolitru, a sasea ca valoare din Europa, productia s-a prabusit cu 97 la suta fata de nivelul anterior, la fel si incasarile bugetare din accize.
Potrivit reprezentantului PNVV, toate tarile producatoare de vinuri din UE au acciza zero atat la vinuri, cat si la spumante, respectiv 11 state, intre care Bulgaria, Grecia, Italia, Portugalia, Spania, exceptie facand Franta care are o taxa la vinurile liniştite de 3,72 euro/hectolitru, respectiv 9,23 euro/hectolitru la vinurile efervescente. Este vorba de bauturi intermediare pe baza de vin, care conţin minimum 50 la sutavin şi maximum 15 grade alcool, mai precis bitter, vermut, florio etc.
Romania ocupa locul cinci in ierarhia tarilor viticole europene. In anul 2004, am convins Guvernul Romaniei sa stabileasca nivelul accizei la valoarea zero numai pentru vinurile linistite, obtinand promisiunea ca in viitor se va elimina acciza si pentru vinurile spumante. Nivelul actual de accizare pentru vinurile spumante este de 36,26 euro/hectolitru, iar media productiei este de 30.000 hl/an, ceea ce genereaza la bugetul de stat o colectare din accize doar de circa 1 milion de euro/an.
„Statul roman pierde astazi circa 25 de milioane de euro/an din cauza evolutiei ascendente a cotei accizei, la care se adauga TVA si alte taxe. Oferta este acoperita in piata de tuica si distilate cu tarie alcoolica mica obtinute in gospodarii individuale taranesti sau de produse de contrabanda, unele cu risc major de siguranta alimentara”, a mai spus directorul general al PNVV.
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturi