Exclusiv
Publicat in: Diverse
... este un copac relativ mic, mereu verde, originar din zona de est a coastei Mediteraneene, din Liban si pana la sudul Marii Caspice. Face parte din familia Oleaceae si astfel se inrudeste, oricat de ciudat ar parea, cu forsythia, liliacul si iasomia.

Diferit fata ce acesti arbori insa, maslinul poate atinge varste matusalemice – exista un zona Mediteraneeana maslini despre care se spune ca au 2000 de ani. In general, acesti copaci ating 1,2-2,4 metri inaltime si fac fructe cand au intre 4-8 ani.

... maslinele, fructele mici numite drupe ale acestui copac, au culoarea verde in perioada de crestere si nuante intunecate de purpuriu-negru odata ajunse la maturitate. Cu toate acestea, in magazine se gasesc si masline verzi sau galben-verzui.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Pasii catre o afacere de succes Berea Artizanala


Stiati ca romanii sunt printre cei mai mari consumatori de bere la nivel mondial   Cu cei 85 de litri cap de locuitor an ne situam pe un „onorabil” loc 8 in Europa si pe locul 12 in clasamentul mondial liderii fiind cehii 142 de litri urmati de austrieci 105 litri si de nemti 104 litri   Piata autohtona a berii...

Oferta Speciala
valabila 48h


Misterul nu este dificil de deslusit: maslinele sunt culese in perioade diferite de maturitate si sunt tratate diferit, pentru a se obtine arome diferite.

Exista mai multe tipuri de masline:

* Kalamata - culoare purpurie
* Nicoise - culoare rosu-maronie; sunt acre si uso sarate
* Picholine – sunt mici, tuguiate si au un gust usor picant, etc.


Povestea cultivarii maslinilor…
…a inceput acum aproape 6000 de ani, cand oamenii au descoperit ca din micile fructe negre se putea extrage un ulei dens, cu gust placut, bun la prepararea mancarii, dar si la vindecarea unor rani. In timp, uleiul de masline a devenit un bun de mare pret, folosit ca moneda de schimb pentru obiecte rafinate precum vazele de alabastru din Egiptul Antic, imbacaminte, bronz sau vin.

In perioada Greciei Antice deja se stabilisera reguli stricte in ceea ce priveste cultivarea maslinilor, alinierea randurilor si dinstanta dintre ele; mai mult, in constitutia Atenei (legile lui Solon, anul 600 d.Ch.) se stipula clar ca oricine taia un maslin era pedepsit cu moartea. Uleiul de masline era foarte solicitat in comertul din zona Mediteraneeana, astfel ca amfore cu pretiosul lichid s-au gasit in coloniile grecesti de la Marea Neagra pana in Africa si Spania.

Datorita importantei maslinelor pentru cultura greaca si romana, aproape toate limbile europene au adoptat latinescul oliva, derivat din grecescul elais, elaia, care inseamna ‘’ulei de masline’’ (romanescul maslin si derivatiile sale provine din slavonul maslo, care inseamna ‘’ulei, grasime’’).

Mult mai tarziu, odata cu descoperirea Americii, cultivarea maslinilor a depasit bariera mediteraneeana. Primii maslini au fost dusi din Sevillia in Indiile de vest si apoi in ‘’lumea noua’’. In 1560 livezile de maslini se intindeau pe dealurile din Mexic, mai tarziu in Peru, Chile, Agentina si California. Astazi, 70-80% din maslinele consumate in Statele Unite ale Americii provin din livezile din California. Tarile care inregistreaza cele mai mari producti de masline sunt Italia si Spania.

Tratarea maslinelor…
…este absolut necesara, pentru ca ele sunt atat de amare cand sunt culese, incat nu pot fi mancate. Exista diferite metode care se folosesc.

... Maslinele negre, coapte, de exemplu, se proceseaza intr-o lesie speciala care le scoate substanta amara; procesul dureaza mai multe
zile, include aerarea si tratarea maslinelor cu sare pentru a-si pastra culoarea intensa, si se termina cu clatirea in mai multe ape.
Uleiul de masline…

…a fost obtinut, in timp, prin mai multe metode. Initial, acesta era extras prin presare (intre pietre de granit in antichitate si prese hidraulice in istoria apropiata), procedeu aplicat la majoritatea uleiurilor vegetale si care da cele mai bune rezultate. Astazi insa se foloseste centrifugarea, in detrimentul calitatii, pentru ca permite obtinerea unei cantitati mai mari de ulei.

Uleiul de masline este apreciat in bucataria itaiana si nu numai pentru virtutile sale nutritive:
* uleiul extra-virgin este cel mai digestibil dintre grasimile comestibile;
ajuta la asimilarea vitaminelor A, D si K;
* contine niste uleiuri esentiale care nu pot fi produse de corpul nostru si ajuta la buna functionare a bilei, ficatului si intestinelor;
* are efecte pozitive asupra colesterolului.

Tipuri de ulei de masline:
* extra virgin: este cel mai pur, are un gust excelent si cel mai scazut nivel de aciditate; este obtinut prin presarea mecanica maslinelor de cea mai buna calitate, procedeu care nu necesita folosirea altor substante chimice sau temperatura crescuta. Contine antioxidanti naturali care il ajuta sa nu rancezeasca.
* virgin: este putin mai acid si se obtine prin presarea din maslinelor obisnuite (chiar de 2-3 ori).
* normal: este extras din pulpa si samburii ramasi dupa cea de-a doua presare a maslinelor de calitate mai inferioara. In acest proces sunt folositi diferiti solventi si o temperatura ridicata.

Desi poate parea ciudat, exista unele similaritati intre uleiul de masline si vin. Este vorba de aroma, culoare si consistenta, care in ambele cazuri sunt influentate de factori geografici si metode de prelucrare. Si pentru recoltele de masline (implicit pentru uleiul de masline), la fel ca si pentru vinuri, se vorbeste de ani buni si ani mai putin buni.

Calitatea tine in primul rand de grija pe care producatorii au aratat-o pentru livada de maslini dar si pentru investitiile facute in fabricarea uleiului. De altfel, chiar culoarea uleiului de masline vorbeste despre perioada in care au fost recoltate maslinele si, fara indoiala, de calitatea lor.

Votati articolul

Rating:
Nota: 4.07 din 14 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

Cum pregatim culturile de cereale paioase pentru noul sezon: 4 aspecte-cheie de luat in calcul
Cum pregatim culturile de cereale paioase pentru noul sezon: 4 aspecte-cheie de luat in calcul
Fara o pregatire corecta, culturile pot suferi din cauza unei nutritii inadecvate, alungirii...
Ferma piscicola sustenabila: ce ai de facut pentru o afacere in acvacultura
Ferma piscicola sustenabila: ce ai de facut pentru o afacere in acvacultura
Iata pasii principali si ce resurse sunt necesare pentru a infiinta o ferma de...
21 de Plante aromatice: De la remedii naturale la retete delicioase
21 de Plante aromatice: De la remedii naturale la retete delicioase
Multe dintre acestea au si proprietati medicinale, fiind folosite pentru ceaiuri, tincturi sau...
Glicina in gradina: Cum sa cresti si sa ingrijesti glicina ca un expert
Glicina in gradina: Cum sa cresti si sa ingrijesti glicina ca un expert
Plantare si ingrijire   Glicina este o planta cataratoare spectaculoasa, apreciata...

Ultima ora

Cat costa un roi de albine cu stup?
Cat costa un roi de albine cu stup?
Factori care influenteaza pretul unui roi de albine Pretul unui roi de albine poate varia...
Mosmonul intre traditie si stiinta. Cultivare, utilizari si beneficii
Mosmonul intre traditie si stiinta. Cultivare, utilizari si beneficii
Mosmonul este usor de cultivat si extrem de productiv, necesitand putina taiere. Acesta produce...
10 Beneficii ale consumului de aronia
10 Beneficii ale consumului de aronia
Aronia este un fruct mic, de culoare inchisa, care a castigat popularitate in ultimii ani...
Ghid pentru fermieri: cum sa imbunatatesti calitatea recoltelor de cereale
Ghid pentru fermieri: cum sa imbunatatesti calitatea recoltelor de cereale
Acest ghid iti ofera sfaturi esentiale despre depozitare, uscarea si monitorizarea cerealelor,...

Idei de afaceri in agricultura

Sofranul este cel mai scump condiment din lume, pretul sau de vanzare pe pietele europene variind intre 8.000 si 13.000 euro/kilogram! Fiecare floare, care infloreste doar o data pe an, timp de o saptamana, produce 3 stamine care trebuie culese delicat cu mana, apoi uscate, din nou cu mare atentie,... citeste mai mult
Gestionarea unei ferme productive necesita utilizarea unor echipamente specializate, care sa asigure atat randamentul, cat si bunastarea animalelor. Printre cele mai importante dispozitive se numara grupurile de muls si mansoanele, care sunt concepute pentru a simplifica procesul de muls si a obtine... citeste mai mult
Productia de branza este o industrie cu traditie, dar si o oportunitate cu potential de dezvoltare pentru antreprenori. Daca esti in cautarea unei idei de afaceri profitabile, investitia in productia de branzeturi poate fi alegerea ideala.... citeste mai mult


Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop∧Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
Raport Special Gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025
Adauga mai jos adresa ta de email si vei primi raportul special gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016