Publicat in: Diverse
Proceduri de control sanitar veterinar si documente obligatorii pentru abatoarele autorizate sa participe la comertul intracomunitar
Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor a publicat, luni, o lista a normelor respectate de operatorii nationali din domeniul abatorizarii.
1. Cum ne asiguram ca nu se substituie specia in abator, ce masuri se iau in acest sens?

In Romania cabalinele si bovinele sunt identificate in mod individual, respectiv microcip (cabalinele) si crotalie auriculara(bovinele).

La sosirea in abator bovinele si cabalinele sunt insotite de urmatoarele documente :

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Propriul meu plan de afaceri


Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai planuri de afaceri standard Esti o persoana dinamica Profita de Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai 7 modele practice de planuri de afacere cu care obtii mai usor finantari si chiar fonduri europene la mai putin de 100 de lei Stick-ul "Propriul meu plan de...

Oferta Speciala
valabila 48h


- pasaport;
- certificat sanitar veterinar;
- document pentru lantul alimentar;
- documente de miscare a animalului de la exploatatia de origine la abator.

Sacrificarea bovinelor si cabalinelor se face in partide de sacrificare separate.

Toate unitatile au implementate programe HACCP in care sunt specificate proceduri de lucru si inregistrarile aferente acestor sacrificari.

In timpul procesului de sacrificare toate partile componente ale animalului (cap, organe, piele, carcase) sunt identificate cu etichete care pot asigura legatura dintre animalul viu si partile componente. De asemenea, sunt intocmite fise de proces in care se inscrie numarul de animale sacrificate si cantitatile de carcase rezultate.

Abatoarele au implementate proceduri de trasabilitate care asigura corelatia dintre elementele de identificare inscrise pe eticheta produsului final si numarul de identificare individuala al animalelor, originea animalului si destinatia produselor finite.

2. Care sunt documentele care se completeaza sau se verifica la sacrificare?

La receptia in abator se verifica:

- pasaport;
- certificat sanitar veterinar;
- document pentru lantul alimentar;
- document de miscare a animalului de la exploatatia de origine la abator;
- crotalia auriculare (bovine), microcip (cabaline).

Aceste date se inscriu in registrul de exploatatie.

In timpul procesului tehnologic de sacrificare se intocmesc rapoarte de productie si fise de trasabilitate a loturilor.

Suplimentar, medicii veterinari oficiali efectueaza examenul ante- si post-mortem al animalelor in care sunt inscrise date referitoare la documente de origine, cantitati rezultate in timpul abatorizarii, rezultatele examenului ante- si post-mortem.

3. Cum se eticheteaza carnea de vaca si cea de cal?

Etichetarea carnii se face in conformitate cu Directiva 2000/13 si contine urmatoarele elemente :

- Denumire produs;
- Elemente de identificare ale unitati de abatorizare/transare;
- Numar de lot/trasabilitate care asigura corelatia intre lotul carne si animalul de la care provine;
- Data durabilitatii minimale;
- Marca de identificare a abatorului/unitatea de transare (care include numarul de autorizare al unitatii);
- Detalii privind conditiile de depozitare.

Suplimentar, pentru carnea de bovine sunt incluse date cu privire la locul de nastere si crestere al animalului, precum si precizari privind indepartarea materialelor cu risc specific pentru ESB(Encefalopatia Spongiforma Bovina)

4. Ce documente sunt necesare in vederea participarii la comertul intracomunitar?

In vederea derularii comertului intracomunitar sunt intocmite urmatoarele documente:

- documente comerciale (facturi, avize);
- documente de transport in care se specifica locul de incarcare si destinatie (CMR);
- fisa de incarcare (packing list);
- certificate de calitate;
- etichete individuale ale produselor.

Expedierea loturilor in vederea efectuarii schimburilor intracomunitare se poate face numai dupa controlul final documentar si fizic al produselor de catre medicul veterinar oficial care asigura supravegherea sanitara veterinara a unitati de origine.

Pentru a putea desfasura comert intracomunitar unitatea trebuie sa fie autorizata sanitar veterinar pentru desfasurarea acestei activitati. Lista unitatilor autorizate si activitatile pentru care sunt autorizate este publicata pe site-ul oficial al ANSVSA, site care a fost comunicat Comisiei Europene si Statelor Membre:

5. Ce documente se verifica pentru stabilirea trasabilitatii(cum este cazul in aceasta situatie)?

Documentele care se verifica pentru stabilirea trasabilitatii sunt :

- elementele de identificare inscrise pe eticheta produsului;
- documentele de transport (CMR, facturi);
- fise de productie si trasabilitate din abator/unitate transare;
- registre de productie;
- pasaport animale, documente de miscare.

6. Alte masuri de control sanitar veterinar si pentru siguranta alimentelor

In toate abatoarele din Romania sacrificarea animalelor se face sub supravegherea permanenta a medicilor veterinari oficiali (angajati ai ANSVSA). Acestia au obligatia efectuarii examenului ante- si post-mortem al animalelor, rezultatele acestor examene fiind inscrise in registre speciale.

In aceste registre sunt inscrise date referitoare la origine, documentele de insotire, cantitatile de carne rezultate ca urmare a sacrificarii. Examenele ante- si post-mortem sunt efectuate in conformitate cu prevederile legislatiei Uniunii Europene.

In Romania exista un sistem piramidal de verificare a operatorilor de industrie alimentara respectiv :

- Medici veterinari oficiali – nivel local;

- Directii Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor judetene – nivel regional;

- ANSVSA – nivel central.

Acest sistem efectueaza controale periodice asupra modului in care operatorii de industrie alimentara indeplinesc cerintele legislatiei sanitar veterinare in conformitate cu Programul national de supraveghere. in conformitate cu prevederile acestui program medicii veterinari oficiali pot preleva probe pentru determinarea speciei in caz de suspiciune.

In vederea asigurarii sigurantei alimentelor operatorii de industrie alimentara au implementate programe de autocontrol, care sa garanteze siguranta produselor si igiena procesului de sacrificare.

Aceste programe sunt supervizate de catre medici veterinari oficiali, in conformitate cu prevederile Programului national de supraveghere

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Cum pregatim culturile de cereale paioase pentru noul sezon: 4 aspecte-cheie de luat in calcul
Cum pregatim culturile de cereale paioase pentru noul sezon: 4 aspecte-cheie de luat in calcul
Fara o pregatire corecta, culturile pot suferi din cauza unei nutritii inadecvate, alungirii...
Ferma piscicola sustenabila: ce ai de facut pentru o afacere in acvacultura
Ferma piscicola sustenabila: ce ai de facut pentru o afacere in acvacultura
Iata pasii principali si ce resurse sunt necesare pentru a infiinta o ferma de...
21 de Plante aromatice: De la remedii naturale la retete delicioase
21 de Plante aromatice: De la remedii naturale la retete delicioase
Multe dintre acestea au si proprietati medicinale, fiind folosite pentru ceaiuri, tincturi sau...
Glicina in gradina: Cum sa cresti si sa ingrijesti glicina ca un expert
Glicina in gradina: Cum sa cresti si sa ingrijesti glicina ca un expert
Plantare si ingrijire   Glicina este o planta cataratoare spectaculoasa, apreciata...

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop∧Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton