Publicat in: Diverse
Proiect MADR: Comerciantii de alimente vor fi nevoiti sa se inscrie in Registrul Industriilor Alimentare
Atat producatorii cat si comerciantii de alimente vor fi nevoiti sa se inscrie in Registrul Industriilor Alimentare, potrivit unui proiect legislativ al Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale. Cei care nu se vor inscrie la timp risca amenzi de pana la 2.000 lei.
Proiectul nu se aplica in cazul produselor alimentare destinate consumului propriu.

"Aplicarea masurilor prevazute de proiectul de act normativ va permite tratament nediscriminatoriu pentru operatorii economici producatori de produse alimentare, monitorizarea operatorilor economici din industria alimentara, verificarea eligibilitatii operatorilor economici din domeniul productiei de produse alimentare, monitorizarea capacitatilor de productie si a productiilor realizate pentru fiecare domeniu de activitate din industria alimentara, dar si elaborarea de studii privind productiile de produse alimentare si respectiv consumul pe om(an, comparativ cu cele din Uniunea Europeana", se arata in nota de fundamentare.

Registrul Industriilor Alimentare va fi in format electronic, postat pe site-ul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale. Registrul va fi gestionat de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prin structurile de specialitate.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Propriul meu plan de afaceri


Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai planuri de afaceri standard Esti o persoana dinamica Profita de Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai 7 modele practice de planuri de afacere cu care obtii mai usor finantari si chiar fonduri europene la mai putin de 100 de lei Stick-ul "Propriul meu plan de...

Oferta Speciala
valabila 48h


"Operatorii economici pot desfasura activitati privind producerea si comercializarea produselor alimentare numai daca sunt inregistrati in RIA si detin certificatul de inscriere in RIA, cu respectarea prevederilor legale privind protectia vietii si sanatatii populatiei. (...) In vederea inscrierii in RIA si obtinerii certificatului de inscriere, operatorii economici (...) depun la directiile judetene pentru agricultura, respectiv a municipiului Bucuresti, pe raza careia se afla amplasata unitatea de productie, o cerere-tip, insotita de un caiet de sarcini", se arata in proiectul de hotarare publicat pe siteul MADR.

Necesitatea inscrierii in registru se aplica operatorilor din domeniul productiei de lapte si lactate, carne si produse din carne, paine si a produselor de morarit si panificatie, al prelucrarii si conservarii fructelor si legumelor, uleiurilor si grasimilor vegetale alimentare, zaharului si produselor zaharoase, bauturilor, amidonului, glucozei si drojdiilor de panificatie, al aromelor si a sosurilor utilizate in industria alimentara, fabricarii altor produse alimentare.

Certificatul de inscriere in RIA se solicita de catre operatorii economici aflati in functiune in 60 de zile de la data intrarii in vigoare a hotarari si in 30 zile de la punerea in functiune a fiecarei unitati sau a unui punct de lucru nou infiintat. De asemenea, certificatul se elibereaza in 60 de zile.

Certificatul de inscriere in RIA este valabil pentru o perioada de cinci ani, iar cu 60 de zile inainte de expirarea acestei perioade, operatorul economic este obligat sa solicite prelungirea valabilitatii.

In cazul incetarii activitatii unitatii, operatorul economic, proprietarul sau administratorul au obligatia sa solicite radierea si sa restituie certificatul, potrivit proiectului.

Proiectul prevede totodata ca operatorii sunt obligati sa respecte etapele procesului tehnologic de fabricatie si compozitia produsului, declarate in caietul de sarcini. De asemenea, este necesara respectarea etapelor procesului tehnologic de fabricatie obligatoriu, la categoriile de produse alimentare pentru care au fost elaborate norme specifice privind natura, continutul si fabricarea acestora.

Producatorii trebuie sa utilizeze numai materii prime si materiale care sa corespunda conditiilor de calitate impuse de normele legale in vigoare.

Producerea si comercializarea produselor alimentare de catre operatorii economici, fara inscrierea in RIA, se sanctioneaza cu amenda cuprinsa intre 1.000 lei si 2.000 lei, in timp ce nerespectarea privind etapele procesului tehnologic de fabricatie declarat intre 2.000 lei si 4.000 lei.

In situatia nerespectarii compozitiei produsului sau pentru incalcarea normelor privind etapele procesului tehnologic de fabricatie obligatoriu, la categoriile de produse alimentare pentru care au fost elaborate norme specifice privind natura, continutul si fabricarea acestora, amenzile sunt intre 4.000 lei si 8.000 lei.

Operatorii care nu vor permite accesul in unitate si in sectia de productie a echipelor de control si a inspectorilor, punandu-le la dispozitie documentele si informatiile necesare, ar putea fi amendati cu o suma cuprinsa intre 4.000 lei si 8.000 lei.

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Ce trebuie sa stii despre laptele pasteurizat la temperaturi joase
Ce trebuie sa stii despre laptele pasteurizat la temperaturi joase
Tot mai multi procesatori si consumatori redescopera beneficiile pasteurizarii la temperaturi...
Stropirea pomilor fructiferi primavara - 3 aspecte-cheie de care sa tii cont, pentru o livada sanatoasa
Stropirea pomilor fructiferi primavara - 3 aspecte-cheie de care sa tii cont, pentru o livada sanatoasa
1. Tine cont de specia cultivata   Unul dintre cei mai importanti pasi pentru o...
Fertilizarea cu azot la cultura graului din primavara
Fertilizarea cu azot la cultura graului din primavara
Rolul azotului Azotul este un element esential pentru dezvoltarea frunzelor, tulpinilor si...
Cum recunosti bulbii de flori de calitate? Vezi 10 sfaturi esentiale
Cum recunosti bulbii de flori de calitate? Vezi 10 sfaturi esentiale
Iti oferim 10 sfaturi utile pentru a face alegerea corecta. 1. Verifica fermitatea Un bulb...

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop∧Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton