Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Prolemn: Energie pe biomasa, abandonata in favoarea combustibililor fosili

prolemn-energie-pe-biomasa-abandonata-in-favoarea-combustibililor-fosili

Asociatia Prolemn sustine ca statul roman a abandonat energia pe biomasa in favoarea combustibililor fosili. Iata de ce!


In viziunea specialistilor asociatiei, rezultatele primelor licitatii principale organizate de Regia Nationala a Padurilor (RNP) Romsilva dau semnale de agravare a crizei de resursa de lemn si de crestere a preturilor pentru 2022.
 
"La licitatia organizata de Directia Silvica Valcea, pretul mediu de adjudecare a fost de 462 lei/mc lemn pe picior, fata de un pret mediu de adjudecare de 147 lei/mc pentru productia anului 2021. Aceste preturi de adjudecare au aparut pe fondul unei oferte de masa lemnoasa redusa la jumatate la licitatiile principale pentru anul 2022 fata de masa lemnoasa pentru productia anului 2021 si pe fondul unei incertitudini maxime privind blocajele suplimentare care ar putea sa fie induse de suprareglementarea evaluarii de mediu a amenajamentelor silvice, blocaje care ar putea reduce in continuare volumele disponibile in piata. In toamna anului 2021 preturile lemnului de foc s-au dublat fata de anul 2020, iar daca pornim de la preturi ale lemnului pe picior, in padure,de peste 400 lei/mc, in anul 2022 se va ajunge la preturi absurde pentru lemnul de foc, mult mai mari decat preturile lemnului industrial valoros din orice tara europeana. Iar preturile exagerat de mari si deficitul de resursa conduc la directionarea materiei prime catre lemn de foc, cu afectarea aprovizionarii industriei lemnului. O industrie care aduce in PIB-ul Romaniei 7 miliarde de euro anual, sustine 150.000 locuri de munca si are un aport valutar net in balanta comerciala a tarii de 3,5 miliarde de euro", apreciaza organizatia.
 
Potrivit sursei citate, in spatiul public este promovata o dezinformare privind interzicerea, printr-o directiva europeana, a folosirii lemnului de foc.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cresterea prepelitelor japoneze


Cresterea prepelitelor japoneze Lucrarea "Cresterea prepelitelor japoneze" - iti asigura toate informatiile de care ai nevoie pentru a demara acest tip de afacere - iti arata punctele sensibile inerente oricarui inceput - te ajuta sa eviti greseli costisitoare Informatiile prezente pe CD-ul "Cresterea prepelitelor...

Oferta Speciala
valabila 48h
"(...) In fapt, nu exista o astfel de directiva, iar prin PNRR (Planul National de Redresare si Rezilienta, n.r.), Romania s-a angajat doar la anumite reforme pentru protectia mediului si a biodiversitatii. Varianta in limba romana specifica: 'Reforma: [] va asigura durabilitatea si trasabilitatea biomasei pentru a preveni orice impact negativ al utilizarii bioenergiei asupra biodiversitatii si padurilor si pentru a diversifica mixul energetic pentru incalzire si racire, utilizand alte materii prime decat biomasa forestiera. [] Reforma [] va diversifica mixul energetic in sectorul incalzirii si racirii, reducand componenta de biomasa forestiera'. Asadar, se cere diversificarea mixului energetic. Exista si biomasa agricola. Si pompe de caldura. Lemnul pentru energie sa nu deturneze resursa catre lemn de foc, cum se intampla in aceasta toamna, afectand disponibilitatea de materie prima pentru industria lemnului", explica specialistii din industria lemnului.
 
In ceea ce priveste utilizarea lemnului ca alternativa la scumpirea pretului gigacaloriei, Asociatia Prolemn noteaza ca "in mod paradoxal, statul subventioneaza incalzirea cu combustibili fosili, in timp ce energia termica verde, din biomasa, nu este sustinuta".
 
"Lemnul furnizeaza o energie termica ieftina, accesibila, regenerabila, bazata pe o resursa interna, cu preturi la jumatate fata de cea bazata pe combustibili fosili. In acest sezon rece, pretul gigacaloriei produse in CET-urile bazate pe combustibili fosili este de aproximativ 320 de lei fara TVA (sursa). La Suceava functioneaza cea mai moderna centrala in cogenerare care foloseste biomasa forestiera dar si din agricultura pentru productia de energie termica si electrica, iar pretul gigacaloriei este de 142,73 lei fara TVA (sursa). Pretul gigacaloriei furnizata pe baza de biomasa este de aproape 2,5 ori mai mic decat cel pe combustibili fosili. In mod paradoxal, statul subventioneaza incalzirea cu combustibili fosili, in timp ce energia termica verde, din biomasa, nu este sustinuta. Suntem in situatia ingrata in care populatia rurala, care se incalzeste cu lemne din ce in ce mai scumpe, adica 3,5 milioane de gospodarii, majoritatea din zona rurala defavorizata, nu beneficiaza de nici un fel de sprijin. Dar si aceasta populatie este platitoare de taxe si impozite. Nu doar ca populatia care se incalzeste cu lemne nu beneficiaza de nici un sprijin, dar prin Sistemul SUMAL 2.0 accesul la resursa de lemn de pe proprietatile forestiere mici si din vegetatia forestiera din afara fondului forestier a fost ingreunata atat de mult, incat pur si simplu se ingradeste accesul la resursa de lemn de foc esentiala pentru populatia rurala", mentioneaza organizatia.

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 3.86 din 7 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016