Publicat in: Diverse
Romania, cel mai scump zahar din regiune
O analiza recenta a celor de la XTB (X-Trade Brokers, una dintre cele mai mari companii de brokeraj din Europa) arata ca in Romania, pretul mediu de retail al unui kilogram de zahar ajunge la 1,6 dolari si este cu mult mai mare decat cel tranzactionat pe bursa, adica 35,9 centi/kg, la sfarsitul lunii iunie.
In analiza se arata in felul urmator: “Pretul de retail al zaharului a crescut in continuu incepand cu anul 2006, desi pe bursa cotatiile zaharului au scazut constant in ultimii doi ani. Spre exemplu, la inceputul lunii iunie a acestui an zaharul se tranzactiona pe bursa la cel mai scazut nivel din ultimii trei ani, de 28,6 centi pe kilogram, cu aproximativ 40% mai putin fata de 2011. In toata aceasta perioada, contrar evolutiei de pe piata bursiera, pretul de retail a crescut cu aproximativ 25%. Totusi, chiar si in aceste conditii, vanzarile de zahar au continuat sa creasca in Romania, atat catre retaileri, cat si catre producatorii de bauturi racoritoare. Spre exemplu, Agrana, unul dintre cei mai mari actori de pe piata zaharului, a inregistrat anul trecut, pe piata locala, o crestere a vanzarilor cu 19,8%”.
 
In analiza se mai precizeaza, ca mai sunt si alte state cu pretul de retail in crestere, dar nu cu ritmul din Romania. In majoritatea acestor tari, zaharul are un pret mai scazut decat la noi. In Polonia, de exemplu, pretul mediu de retail al unui kilogram de zahar este de 1,1 dolari, in timp ce in Cehia este de 0,9 dolari, iar in Bulgaria de 1,2 dolari.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran


Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu"   Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...

Oferta Speciala
valabila 48h
In Romania, pretul de la raft este mai ridicat si datorita TVAului, care este acelasi pentru toate categoriile de bunuri, de 24%. Un alt motiv pentru pretul ridicat al zaharului ar mai fi si costurile de productie.
 
 
„Spre deosebire de tara noastra, în majoritatea tarilor membre ale UE se aplica o cota redusa de TVA la alimentele de baza, cuprinsa intre 5% si 20%. Totusi, chiar si excluzand contributia TVA-ului, pretul in Romania ramane cel mai ridicat din regiune (1,6 dolari in Romania, comparativ cu 1,1 in Polonia, 0,9 in Cehia, 1,2 in Bulgaria). Chiar si in Ungaria, singura tara europeana care practica un nivel al TVAului mai ridicat decat in Romania, aplicabil inclusiv in cazul alimentelor de baza, zaharul se vinde mai ieftin, respectiv cu 1,4 dolari pe kilogram”, arata analistii XTB Romania.










Sursa foto: www.sxc.hu

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Ferma piscicola sustenabila: ce ai de facut pentru o afacere in acvacultura
Ferma piscicola sustenabila: ce ai de facut pentru o afacere in acvacultura
Iata pasii principali si ce resurse sunt necesare pentru a infiinta o ferma de...
21 de Plante aromatice: De la remedii naturale la retete delicioase
21 de Plante aromatice: De la remedii naturale la retete delicioase
Multe dintre acestea au si proprietati medicinale, fiind folosite pentru ceaiuri, tincturi sau...
Glicina in gradina: Cum sa cresti si sa ingrijesti glicina ca un expert
Glicina in gradina: Cum sa cresti si sa ingrijesti glicina ca un expert
Plantare si ingrijire   Glicina este o planta cataratoare spectaculoasa, apreciata...
Cat costa un roi de albine cu stup?
Cat costa un roi de albine cu stup?
Factori care influenteaza pretul unui roi de albine Pretul unui roi de albine poate varia...

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop∧Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton