Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Statie de compostare si platforme pentru gunoiul de grajd, in planurile de la Mediu

statie-de-compostare-si-platforme-pentru-gunoiul-de-grajd-in-planurile-de-la-mediu

Ministerul Mediului Apelor si Padurilor (MMAP) pregateste demararea lucrarilor pentru 11 noi platforme pentru gunoiul de grajd si pentru o statie de compostare, pe langa cele 117 investitii finalizate in perioada 2002 - 2020 si cele 27 aflate in constructie, la ora actuala.


Potrivit unui comunicat al ministerului de resort cele 12 localitati beneficiare ale acestei transe de finantare sunt: Parva (judetul Bistrita Nasaud), Unguras (judetul Cluj), Colibasi (judetul Giurgiu), Sotanga (judetul Dambovita), Valea Marului (judetul Galati), Vetrisoaia (judetul Vaslui), Saraiu (judetul Constanta), Tirgusor (judetul Constanta), Dobrosloveni (judetul Olt), Vadu Pasii (judetul Buzau), Gogosari (judetul Giurgiu, pentru platforme) si Prisacani (judetul Iasi, pentru statia de compostare).
 
Astfel, MMAP, prin proiectul "Controlul Integrat al Poluarii cu Nutrienti" (CIPN), a inceput joi, 17 septembrie 2020, procedura privind licitatia pentru atribuirea lucrarilor de constructii care continua dezvoltarea infrastructurii de gospodarire a gunoiului de grajd. Investitiile sunt finantate de Guvern dintr-un imprumut de la Banca Mondiala.
 
"Gospodarirea gunoiului de grajd la nivel de comuna s-a dovedit cea mai eficienta solutie pentru combaterea poluarii cu nitrati, avand in vedere specificul Romaniei. Tara noastra are peste 3 milioane de ferme mici sau gospodarii de subzistenta, care nu au posibilitatile necesare tratarii corespunzatoare a balegarului, fapt care genereaza o poluare difuza la nivelul comunelor. Investitiile finantate de MMAP ofera autoritatilor locale beneficiare, pe langa platforma propriu-zisa, si un set de utilaje destinat colectarii, manevrarii, compostarii si imprastierii gunoiului de grajd: un tractor, doua remorci, un incarcator frontal, o masina de imprastiat compostul si o cisterna vidanja. Practic, UAT-urile sunt in masura sa implementeze un serviciu public pentru managementul dejectiilor provenite de la animalele din gospodarii si din fermele mici. Statia de compostare de la Prisacani este destinata accelerarii procesului de transformare a gunoiului de grajd in compost (mranita), pentru a putea fi folosit ca ingrasamant organic de buna calitate. Prin acest sistem, pe langa beneficiile de mediu, fermierii si gospodarii care au incheiate contracte cu platforma si fac dovada predarii gunoiului de grajd sunt considerati de catre APIA si AFIR conformi din punctul de vedere a capacitatilor de stocare, ceea ce ii scuteste pe acestia de investitii proprii in platforme individuale", noteaza Ministerul Mediului.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural


Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...

Oferta Speciala
valabila 48h
Odata cu implementarea proiectelor anuntate, volumul de gunoi de grajd care poate fi procesat anual prin aceste investitii este de circa 28.500 mc, ceea ce inseamna o cantitate de aproximativ 21.370 de tone.
 
Beneficiarii investitiilor Facute in cadrul proiectului sunt exclusiv Unitatile Administrativ Teritoriale (UAT), care au fost selectate in cadrul unui program competitiv de finantare.
 
Eforturile investitionale sunt suportate in proportie de aproximativ 95% de catre MMAP, contributia locala a beneficiarilor de circa 5% constand in contravaloarea proiectarii platformelor. Dupa finalizare, investitiile sunt transferate catre UAT, urmand sa fie exploatate de catre acestea si monitorizate de catre Ministerul Mediului.
 
Bugetul de investitii pentru perioada 2017-2022 este de 36,32 milioane de euro.

Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special Gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025
Adauga mai jos adresa ta de email si vei primi raportul special gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016