Publicat in: Diverse
Tehnologia de cultivare a andivelor
Andiva (Cichorium inthybus var. foliossum) se mai numeste cicoare de vara, cicoare de Bruxelles, cicoare Witloof sau cicoare salbatica. Este o planta bienala, de la care sunt consumate frunzele inalbite, sub forma de salate.
Andiva este o leguma aparte, in sensul ca apare pe piata in sezonul rece, din luna noiembrie pana in primavara. Este cultivata din antichitate, fiind pomenita in scrierile lui Pliniu cel Batran si Dioscoride.

Cum arata o andiva?


Ca aspect, andiva are frunze mari de 30 cm, alungite, dispuse sub forma de rozeta. Forma lor variaza intre cele cu marginile dantelate si cele cu marginea usor ondulata, variatii intalnite in functie de soi.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online


Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...

Oferta Speciala
valabila 48h

Tulpina florala apare in cel de al doilea an, inalta pana la 1 metru si jumatate, in varful careia se afla o inflorescenta de culoare albastru-deschis.

Radacina andivei este pivotanta, ingrosata. Contine substante amarui precum inulina, proprietate datorita careia radacina se poate usca si macina, putand fi astfel folosita ca inlocuitor al cafelei. Conditii de clima pentru andive Andiva este rezistenta la temperaturile scazute.

Germineaza la 10 grade Celsius, iar plantele apar la doua saptamani dupa semanat. Semanatul se face dupa jumatatea lunii mai, pana in iunie, destul de tarziu pentru o planta rezistenta la temperaturi scazute.

Practica a demonstrat insa ca semanatul inainte de aceasta luna duce la iarovizarea plantelor, acestea emit tije florale inica din primul an iar productia este compromisa. In ceea ce priveste cerinta de apa a plantei, ea nu trebuie udata foarte des, deoarece radacina poate putrezi.

De aceea solul potrivit este unul usor, nisipos. Plantele tinere trebuie protejate de temperaturi sub 5 grade Celsius si au nevoie de multa lumina pentru a se dezvolta.

Tehnologia de cultura a andivelor


Cultivarea andivelor se face in doua etape:

Etapa 1: producerea radacinilor tuberizate

Semanatul: intre lunile mai-iunie, pe teren plan sau straturi inaltate

Intretinerea culturii: prasitul este foarte important, mai ales in primele stadii de vegetatie. cand plantele au 3-4 frunze adevarate, se face un rarit, lasand 10-15 cm distanta intre plante

Recoltarea: are loc toamna incepand cu luna octombrie, pana permite timpul. Radacinile se sorteaza si sunt pastrate cele care au grosimea de cel putin 3-4 cm la nivelul coletului

Etapa 2: fortarea radacinilor

Fortarea radacinilor se poate face in santuri incalzite, in sere, rasadnite sau alte adaposturi calde, la intuneric. In primele zile, temperatura se mentine la 12 grade Celsius, dupa care creste treptat la 18 grade, timp de 20 de zile.

Recoltarea papusilor de andive se face dupa 3-4 saptamani, cand acestea au minim 10-12 cm lungime. Papusile se taie manual, pastrand o bucata mica din radacina, si se pot pastra inchise in folii de plastic la frigider, invelite cu hartie care sa nu permita trecerea luminii (pentru a fi pastrate etiolate).
 

Soiuri si hibrizi de andive


* pentru recolte extratimpurii si timpurii: Primo, Secundo, Flash F1 si Zoom F;
* pentru cele semitimpurii: Tertio, Bruxelles, Witloof, Bea F1;
* pentru recolte tarzii: Kwarto
 
100 de grame de andive proaspete contin:

- 1,25 g proteine

- 0,20 g lipide

- 3,35 g glucide

- 3,1 g fibre vegetale

- 52 mg calciu

- 0,83 mg fier

- 15 mg magneziu

- 28 mg fosfor

- 314 mg potasiu

- 22 mg sodiu

- 0,79 mg zinc

- 6,5 mg vitamina C

 
Redactia Agroromania
Autor: Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.

Votati articolul

Rating:
Nota: 4.03 din 17 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Adaposturi moderne pentru animale: de ce tot mai multi stapani aleg plexiglasul sau policarbonatul
Adaposturi moderne pentru animale: de ce tot mai multi stapani aleg plexiglasul sau policarbonatul
Plexiglasul si policarbonatul nu sunt doar materiale tehnice, sunt solutii practice si estetice...
Ce trebuie sa stii despre laptele pasteurizat la temperaturi joase
Ce trebuie sa stii despre laptele pasteurizat la temperaturi joase
Tot mai multi procesatori si consumatori redescopera beneficiile pasteurizarii la temperaturi...
Stropirea pomilor fructiferi primavara - 3 aspecte-cheie de care sa tii cont, pentru o livada sanatoasa
Stropirea pomilor fructiferi primavara - 3 aspecte-cheie de care sa tii cont, pentru o livada sanatoasa
1. Tine cont de specia cultivata   Unul dintre cei mai importanti pasi pentru o...
Fertilizarea cu azot la cultura graului din primavara
Fertilizarea cu azot la cultura graului din primavara
Rolul azotului Azotul este un element esential pentru dezvoltarea frunzelor, tulpinilor si...

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop∧Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
Raport Special Gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025
Adauga mai jos adresa ta de email si vei primi raportul special gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016