Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Tehnologia de cultivare a andivelor
Andiva (Cichorium inthybus var. foliossum) se mai numeste cicoare de vara, cicoare de Bruxelles, cicoare Witloof sau cicoare salbatica. Este o planta bienala, de la care sunt consumate frunzele inalbite, sub forma de salate.
Cum arata o andiva?
Ca aspect, andiva are frunze mari de 30 cm, alungite, dispuse sub forma de rozeta. Forma lor variaza intre cele cu marginile dantelate si cele cu marginea usor ondulata, variatii intalnite in functie de soi.
Tulpina florala apare in cel de al doilea an, inalta pana la 1 metru si jumatate, in varful careia se afla o inflorescenta de culoare albastru-deschis.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural
Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...
valabila 48h
Radacina andivei este pivotanta, ingrosata. Contine substante amarui precum inulina, proprietate datorita careia radacina se poate usca si macina, putand fi astfel folosita ca inlocuitor al cafelei. Conditii de clima pentru andive Andiva este rezistenta la temperaturile scazute.
Germineaza la 10 grade Celsius, iar plantele apar la doua saptamani dupa semanat. Semanatul se face dupa jumatatea lunii mai, pana in iunie, destul de tarziu pentru o planta rezistenta la temperaturi scazute.
Practica a demonstrat insa ca semanatul inainte de aceasta luna duce la iarovizarea plantelor, acestea emit tije florale inica din primul an iar productia este compromisa. In ceea ce priveste cerinta de apa a plantei, ea nu trebuie udata foarte des, deoarece radacina poate putrezi.
De aceea solul potrivit este unul usor, nisipos. Plantele tinere trebuie protejate de temperaturi sub 5 grade Celsius si au nevoie de multa lumina pentru a se dezvolta.
Tehnologia de cultura a andivelor
Cultivarea andivelor se face in doua etape:
Etapa 1: producerea radacinilor tuberizate
Semanatul: intre lunile mai-iunie, pe teren plan sau straturi inaltate
Intretinerea culturii: prasitul este foarte important, mai ales in primele stadii de vegetatie. cand plantele au 3-4 frunze adevarate, se face un rarit, lasand 10-15 cm distanta intre plante
Recoltarea: are loc toamna incepand cu luna octombrie, pana permite timpul. Radacinile se sorteaza si sunt pastrate cele care au grosimea de cel putin 3-4 cm la nivelul coletului
Etapa 2: fortarea radacinilor
Fortarea radacinilor se poate face in santuri incalzite, in sere, rasadnite sau alte adaposturi calde, la intuneric. In primele zile, temperatura se mentine la 12 grade Celsius, dupa care creste treptat la 18 grade, timp de 20 de zile.
Recoltarea papusilor de andive se face dupa 3-4 saptamani, cand acestea au minim 10-12 cm lungime. Papusile se taie manual, pastrand o bucata mica din radacina, si se pot pastra inchise in folii de plastic la frigider, invelite cu hartie care sa nu permita trecerea luminii (pentru a fi pastrate etiolate).
Soiuri si hibrizi de andive
* pentru recolte extratimpurii si timpurii: Primo, Secundo, Flash F1 si Zoom F;
* pentru cele semitimpurii: Tertio, Bruxelles, Witloof, Bea F1;
* pentru recolte tarzii: Kwarto
- 1,25 g proteine
- 0,20 g lipide
- 3,35 g glucide
- 3,1 g fibre vegetale
- 52 mg calciu
- 0,83 mg fier
- 15 mg magneziu
- 28 mg fosfor
- 314 mg potasiu
- 22 mg sodiu
- 0,79 mg zinc
- 6,5 mg vitamina C
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Votati articolul
Nota: 4.03 din 16 voturi