Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri.
Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri. Sunt de acord cu politica de cookie
Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook

Tehnologia de cultivare a andivelor

tehnologia-de-cultivare-a-andivelor

Cultivarea ANDIVELOR, cum se cresc andivele, retete cu ANDIVE, andiva in gradina, TEHNOLOGIE de cultivare si crestere LA ANDIVA


Andiva (Cichorium inthybus var. foliossum) se mai numeste cicoare de vara, cicoare de Bruxelles, cicoare Witloof sau cicoare salbatica. Este o planta bienala, de la care sunt consumate frunzele inalbite, sub forma de salate. Andiva este o leguma aparte, in sensul ca apare pe piata in sezonul rece, din luna noiembrie pana in primavara. Este cultivata din antichitate, fiind pomenita in scrierile lui Pliniu cel Batran si Dioscoride.

Cum arata o andiva
Ca aspect, andiva are frunze mari de 30 cm, alungite, dispuse sub forma de rozeta. Forma lor variaza intre cele cu marginile dantelate si cele cu marginea usor ondulata, variatii intalnite in functie de soi.

Tulpina florala apare in cel de al doilea an, inalta pana la 1 metru si jumatate, in varful careia se afla o inflorescenta de culoare albastru-deschis.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Covrigarie - o afacere cu profit imediat


Obtine profit de 3 000 de euro pe luna cu propria ta covrigarie Cate covrigarii intalnesti in drumul tau spre serviciu Numai in zona centrului vechi din capitala sunt vreo 10 Si numarul lor este in crestere Daca esti un pic atent aproape fiecare covrigarie are clienti care stau la coada asteptand sa cumpere covrigi calzi Te-ai intrebat de...

Oferta Speciala
valabila 48h

Radacina andivei este pivotanta, ingrosata. Contine substante amarui precum inulina, proprietate datorita careia radacina se poate usca si macina, putand fi astfel folosita ca inlocuitor al cafelei.

Conditii de clima pentru andive
Andiva este rezistenta la temperaturile scazute. Germineaza la 10 grade Celsius, iar plantele apar la doua saptamani dupa semanat. Semanatul se face dupa jumatatea lunii mai, pana in iunie, destul de tarziu pentru o planta rezistenta la temperaturi scazute.

Practica a demonstrat insa ca semanatul inainte de aceasta luna duce la iarovizarea plantelor, acestea emit tije florale inica din primul an iar productia este compromisa.

In ceea ce priveste cerinta de apa a plantei, ea nu trebuie udata foarte des, deoarece radacina poate putrezi. De aceea solul potrivit este unul usor, nisipos.

Plantele tinere trebuie protejate de temperaturi sub 5 grade Celsius si au nevoie de multa lumina pentru a se dezvolta.


Tehnologia de cultura a andivelor
Cultivarea andivelor se face in doua etape:
Etapa 1: producerea radacinilor tuberizate
  • Semanatul: intre lunile mai-iunie, pe teren plan sau straturi inaltate
  • Intretinerea culturii: prasitul este foarte important, mai ales in primele stadii de vegetatie. cand plantele au 3-4 frunze adevarate, se face un rarit, lasand 10-15 cm distanta intre plante
  • Recoltarea: are loc toamna incepand cu luna octombrie, pana permite timpul. Radacinile se sorteaza si sunt pastrate cele care au grosimea de cel putin 3-4 cm la nivelul coletului

Etapa 2: fortarea radacinilor
  • Fortarea radacinilor se poate face in santuri incalzite, in sere, rasadnite sau alte adaposturi calde, la intuneric. In primele zile, temperatura se mentine la 12 grade Celsius, dupa care creste treptat la 18 grade, timp de 20 de zile.
  • Recoltarea papusilor de andive se face dupa 3-4 saptamani, cand acestea au minim 10-12 cm lungime. Papusile se taie manual, pastrand o bucata mica din radacina, si se pot pastra inchise in folii de plastic la frigider, invelite cu hartie care sa nu permita trecerea luminii (pentru a fi pastrate etiolate).

Soiuri si hibrizi de andive:
* pentru recolte extratimpurii si timpurii: Primo, Secundo, Flash F1 si Zoom F;
* pentru cele semitimpurii: Tertio, Bruxelles, Witloof, Bea F1;
* pentru recolte tarzii: Kwarto
* pentru spatii protejate: Bacau 3

Adrese si contacte utile: Asociatia Producatorilor de Andive - Andivia
Strada Privighetorii, Nr. 11, Comuna Gheraesti, Judetul Neamt
+40(233)746070

Literatura de specialitate: Cultura legumelor mai putin raspandite - Gh. Valceanu, Editura Ceres, Bucuresti, 1982
Legumicultura generala si speciala - I. Ceausecu, M. Balasa, V. Voican, P. Savitchi, G. Radu, N. Stan, Editura Didactica si Pedagogica, 1980

100 de grame de andive proaspete contin: 1,25 g proteine, 0,20 g lipide, 3,35 g glucide, 3,1 g fibre vegetale, 52 mg calciu, 0,83 mg fier, 15 mg magneziu, 28 mg fosfor, 314 mg potasiu, 22 mg sodiu, 0,79 mg zinc, 6,5 mg vitamina C

Cultivatorii de andive din Gheraesti - Sursa: Gazeta de Gheraesti
Cultivarea andivelor, cunoscute sub numele de "Cicoarea de Bruxelles", este una dintre cele mai profitabile îndeletniciri care se practică astăzi în Gherăeşti. În anul 1930, când fabrica de zahăr din Roman a avut la cârmă un cetăţean belgian, acesta a adus din ţara sa câteva seminţe de "cicoare de bruxelles". Primul cultivator de andive din Gherăeşti a fost Dumitru Hazaparu, iniţiativa sa fiind urmată şi de alţi săteni. Această plantă amară, curioasă ca înfăţişare a adus de-a lungul timpului venituri în zonă. De atunci, cultura a fost practicată an de an, transmisă din generaţie în generaţie, fiecare cultivator deţinând un mic secret în forţarea rădăcinilor, secret pe care îl păstrează cu sfinţenie. Astăzi, numărul celor care practică această cultură la nivel comunal se ridică la peste 240 de persoane, suprafaţa cultivată anual ridicându-se la aproximativ 60 de hectare.

Perioada de însămânţare se încadrează între 15 aprilie - 31 mai, operaţie care, în Gherăeşti, se face fie mecanizat, cu semănătoarea SUP-21, cât şi semi mecanizat cu semănătoarea pe patru rânduri cu tracţiune animală. Solul se afânează prin 2-3 praşile, recoltarea rădăcinilor făcându-se de la sfârşitul lunii august, până în luna noiembrie. După recoltare rădăcinile se aşează vertical în şanţuri (bordeie) special amenajate, a căror temperatură trebuie să fie de 180-200C. Şanţurile de forţare sunt prevăzute cu guri de aerisire pentru omogenizarea temperaturii şi pentru menţinerea normală a concentraţiei aerului. După circa trei săptămâni, andivele se scot din bordeie având aspectul unor păpuşi, care se şterg cu un material moale şi se ambalează pentru comercializare. "Am moştenit secretul cultivării andivelor de la bunicul meu şi, de atunci mă ocup cu această îndeletnicire.

Este adevărat că din vânzarea acestui produs ne-am ridicat nivelul de trai dar munca pe care o depunem este de zece ori mai mare decât la cartof', ne-a spus Monica Enăşcuţ, o gherăeşteancă care se îndeletniceşte cu cultivarea andivelor. După ce sunt ambalate andivele iau calea Bucureştiului pentru comercializare. În capitală, anul trecut preţul varia între 50.000-80.000 lei/kg, dar anul acesta se preconizează un preţ mai bun, de circa 100.000 lei/kg. "Ne confruntăm cu o serie de probleme, marfa fiind perisabilă, iar uneori nu avem loc în beciul pieţei şi trebuie să învelim legumele cu nailon, dar chiar şi aşa nu se păstrează mai mult de patru-cinci zile, din cauza frigului'' a mai spus Monica Enăşcuţ. Peste aproximativ o lună amatorii de andive îşi vor stăvili pofta pentru că o parte din cultivatori au pus deja vestitele rădăcini în şanţurile de forţare.

Pentru că andivele sunt foarte preţioase pentru gherăeşteni, aceştia au constituit şi o Asociaţie a Cultivatorilor de Andive care, de la înfiinţare, s-a implicat în aprovizionarea cu sămânţă de calitate, organizarea de loturi demonstrative. Cea mai mare problemă a acestora o constituie, însă, valorificarea producţiei, fiecare cultivator mergând în pieţele din Bucureşti sau alte mari oraşe ale ţării pe cont propriu, pentru a-şi vinde recolta.

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Tehnologia de cultivare a andivelor
Rating:
Nota: 3.85 din 10 voturi

Articole conexe:

Comentarii
Comentarii3 comentarii





alexandru 2012-07-12 15:34:42

Cum pot coresponda cu un ,,GHERASEAN,, in privinta consilierii culturii de andive. ? As putea gasi pe cineva interesat ?sau totul e la secret ?....

alexandru 2012-07-12 15:32:59

Cum pot coresponda cu un ,,GHERASAN,, in privinta consilierii culturii de andive. ? As putea gasi pe cineva interesat ?sau totul e la secret ?....

rommy73 2011-04-15 08:06:04

As vrea sa primesc mai multe informatii despre modul de cultivare a andivelor.
Editat de administratorul site-ului

Ultima ora

Newsletter gratuit
Afaceri cu Profit pentru 2019 - 5 Idei de Afaceri insotite de Planul de Afaceri

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Afaceri cu Profit pentru 2019 - 5 Idei de Afaceri insotite de Planul de Afaceri".



Forum
Daniel Cotofan spune: Avocado trebuie tuns? A crescut la înălțime de un metru
11 Mai 2019 09:32:57
Raspunde la intrebare
Ionică Simona Elena spune: Bună ziua ! Cum pot să intru în posesia a 4 scrofițe în jur de 30 Kg și care este pretul final la cele 4 scrofițe. Cum pot să intru în posesia lor? Va multumesc
10 Mai 2019 13:31:33
Raspunde la intrebare
Ionică Simona Elena spune: Bună ziua ! Cum pot să intru în posesia a 4 scrofițe în jur de 30 Kg și care este pretul final la cele 4. Cum pot să intru în posesia lor ? Va multumesc! Rog seriozitate
10 Mai 2019 13:21:17
Raspunde la intrebare
Rubrica meteo

Muguri care sunt inlaturati ...

Proces natural sau provocat de inlaturare a frunzelor unor plante de cultura ajunse la maturitate, p ...
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Afaceri cu Profit pentru 2019 - 5 Idei de Afaceri insotite de Planul de Afaceri


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Afaceri cu Profit pentru 2019 - 5 Idei de Afaceri insotite de Planul de Afaceri" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016