Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Topinamburul, un cartof cu gust de anghinare
TOPINAMBUR, ce este topinamburul, retete cu topinambur, cum se gateste topinambur, cum se cultiva TOPINAMBURUL
Planta lunii pe forumul egradini: lunar, forumistii pasionati de plante aleg prin sistem de vot o planta reprezentativa prin valoarea ei culinara, prin cea ornamentala sau deopotriva prin ambele, cum este cazul topinamburului. "Cand apare pe malul Muresului ... inseamna ca e
octombrie ... e toamna iar ea invioreaza atmosfera!", isi motiveaza alegerea Gabi, una dintre forumiste.
Denumire stiintifica, incadrare taxonomica: HELIANTHUS TUBEROSUS, face parte din Familia Compositae, subfamilia Tubuliflorae.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cresterea prepelitelor japoneze
Cresterea prepelitelor japoneze Lucrarea "Cresterea prepelitelor japoneze" - iti asigura toate informatiile de care ai nevoie pentru a demara acest tip de afacere - iti arata punctele sensibile inerente oricarui inceput - te ajuta sa eviti greseli costisitoare Informatiile prezente pe CD-ul "Cresterea prepelitelor...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
Morfologie: in sol prezinta stoloni (tulpini subterane) din care vor lua nastere tuberculi, prin ingrosarea unor portiuni in care se acumuleaza substante de rezerva. Radacinile sunt mai dezvoltate decat la cartof, topinamburul fiind mai tolerant la seceta. Tuberculii de topinambur nu au forma ovoida a cartofului, ci au un contur neregulat, semanand cu ghimbirul. Au coaja rosie, tare.
Frunzele de topinambur sunt ovale, ascutie la varf. Tulpina este inalta, cilindrica, lemnoasa la baza solului. Florile sunt galbene, asemanatoare cu cele de floarea-soarelui, dar cu un diametru mai mic.
Cultivare: tratatele clasice de legumicultura recomanda cultivarea in cuiburi, pe randuri aflate la 60-70 de centimetri distanta. Intre doua cuiburi pe acelasi rand se lasa o distanta de 40 de centimetri. Facand un calcul simplu, la un hectar de teren cultivat se vor obtine 35.000 - 40.000 de cuiburi, insumand o cantitate de o tona - o tona si jumatate de tuberculi pentru initierea culturii.
Alte lucrari importante sunt cele de rarire a culturii, lucrarea cu grapa stelata dupa rasarirea plantelor si prasilele mecanice.
Recoltarea cuprinde doua etape distincte. Pentru ca partea aeriana a plantei este folosita ca furaj, necontinand substante toxice, ea se recolteaza prima data de catre fermieri, toamna in lunile octombrie - noiembrie. Tuberculii se pot recolta imediat dupa aceea, mecanizat, cu plugul pentru cartofi, sau se pot recolta in primavara urmatoare, cu un utilaj clasic de recoltat cartofi.
Cerinte de mediu: topinamburul nu este pretentios in privinta solului. Rezista pana la temperaturi de 7-8 grade Celsius iar tuberculii pot ierna in pamant fara probleme, chiar si pe geruri uscate (prof. Gh. Valceanu pomeneste chiar de temperaturi de -30 grade Celsius, la care tuberculii rezista). In primavara, daca sunt lasati in pamant, din fiecare tubercul pleaca in vegetatie pana la sase tulpini, care ajung la un metru inaltime.
Autor:
Dragos Serban
Newsletter gratuit
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Votati articolul
Nota: 2.88 din 8 voturi
Urmareste-ne pe Google News