Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Un nou produs romanesc obtine protectia la nivel european

un-nou-produs-romanesc-obtine-protectia-la-nivel-european

Romania ajunge astfel sa detina patru produse care beneficiaza de un astfel de statut, iar alte doua sunt inca in procedura de avizare.


Conform unui anunt facut de MADR,  in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene s-a publicat decizia de inregistrare a denumirii in Registrul denumirilor de origine protejate si al indicatiilor geografice protejate pentru produsul Novac afumat din Tara Barsei.
 
Romania are la aceasta data patru produse protejate la nivelul Uniunii Europene, respectiv Magiunul de Topoloveni cu IGP obtinut in anul 2011, Telemeaua de Ibanesti, cu Denumire de origine Protejata (DOP) obtinuta in anul 2016 si Salamul de Sibiu, tot cu IGP obtinut anul trecut.
 
Novacul afumat din Tara Barsei va deveni oficial al patrulea produs romanesc protejat in 20 de zile de la data publicarii in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cum sa faci bani din vanzarile pe Amazon


Ce iti promite Amazon Spatii de depozitare Recomandari de gestionare a stocurilor  Piata larga  Lista nelimitata de clienti  DAR Cum inveti sa investesti   Cum inveti sa alegi distribuitorul   Ce sunt strategiile de marketing Cum alegi una potrivita pentru tine   Pentru aceste intrebari si multe altele am...

Oferta Speciala
valabila 48h

Produsul Novac Afumat din Tara Barsei este singurul produs din sectorul piscicol care se bucura de certificarea Indicatie Geografica Protejata.
 
Producatorul novacului afumat este societatea Doripesto Brasov, ai carei reprezentanti au precizat ca este vorba de un produs alimentar obtinut din fileurile speciei de peste novac, crescuta in aria geografica Tara Barsei, mai exact in iazurile, lacurile si helesteiele din lunca Oltului.
 
Aceasta specie se deosebeste de novacul crescut in alte zone ale tarii prin faptul ca ajunge la greutatea pentru procesare intr-o perioada mai lunga de timp. Datorita conditiilor de mediu, a temperaturilor scazute pentru o perioada de timp mai lunga pe parcursul anului, cantitatea de grasime este redusa la jumatate fata de novacul crescut la ses.
 
Procesarea se face tot in arealul geografic delimitat, dupa reteta locala de afumare. Pestele novac este prelucrat sub forma de fileuri, afumate la cald cu rumegus de fag pentru o aroma unica, metoda traditionala de afumare din aria geografica Tara Barsei.
 
Fileurile sunt de culoare de la galben-auriu cu reflexe metalice, spre cafeniu, avand textura fibroasa, fara depuneri de grasime, cu gust usor afumat si putin sarat.
 
In prezent Carnatii de Plescoi si Scrumbia de Dunare afumata sunt alte doua produse care se afla pe circuit la Comisia Europeana in vederea obtinerii protectiei la nivel european pentru sistemul de calitate Indicatie Geografica Protejata.

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton