Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Un reprezentant al fermierilor francezi considera ca agricultura romaneasca e in criza.
In opinia lui Sjoerd Wartena, vicepresedintele Asociatiei Terres de Liens din Franta, mica agricultura in Romania este in pericol de a disparea, situatia fiind similara cu criza cunoscuta de agricultura franceza in anii '70.
„Ma gandesc la ce se poate intampla in Romania, ma gandesc ca mica agricultura ar putea sa dispara. Si constat ca in Romania se dezvolta un capitalism salbatic, dur as spune. Evident ca exista si exceptii, dar trebuie sa fiti rabdatori, uneori trebuie sa se faca si prostii, trebuie sa apara si dezastre, dar trebuie sa existe si speranta in unele initiative bune si, cine stie, poate o sa apara si un eveniment fericit”, a precizat acesta
„Noi practicam o agricultura de semisubzistenta si cred ca situatia de astazi, din Transilvania, din Romania, este comparabila cu cea pe care noi am descoperit-o in 1973, intr-un sat uitat de lume din Franta
Oamenii aveau acelasi sentiment ca in Romania, de excludere, de a nu fi in pas cu timpurile moderne, se gandeau ca sunt ultimii mohicani. Si cred ca aceasta este si senzatia taranilor romani de astazi”, a afirmat Sjoerd Wartena, in cadrul Intalnirilor Europene din Transilvania „Ruralitate si Inovatii”, organizate de Ambasada Frantei in Romania si Institutul Francez din Cluj-Napoca.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran
Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu" Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...
valabila 48h
Acesta a spus ca in 1973, impreuna cu sotia sa, a decis sa se mute in Franta, intr-un sat mic, unde s-a apucat de agricultura si ca, pornind de la o astfel de mica initiativa, ajuns sa detina cinci intreprinderi rurale, iar fermierii sa duca un trai decent.
„Am incercat sa restabilim legatura cu trecutul si sa incercam sa ne adaptam timpurilor moderne, dar fara a pierde bogatia patrimoniului cultural. Nu voiam sa ne supunem exigentelor de eficienta si cele ale pietei, nu voiam o agricultura moderna, productiva, competitivitate sau produse chimice, industrializate Astazi, satucul nostru are cinci intreprinderi rurale de prelucrare la ferma, avem capre, avem productie de carne, avem lemn de foc, avem multe alte activitati. Urmasii nostri au salarii oarecum modeste, sub medie, dar sunt multumiti de munca lor si de ceea ce au, nu vor mai mult”, a aratat Sjoerd Wartena.
Vicepresedintele Asociatiei Terres de Liens din Franta a accentuat ca pentru preintampinarea disparitiei micilor fermieri e nevoie de sustinerea unor initiative mai ales in domeniul social, continuate mai apoi de domeniul tehnic, care sa porneasca de la societatea civila catre politicieni.
„Pentru prima data in Romania si dupa prima zi de discutii mi-am dat seama ca problemele din Romania depasesc imaginatia mea. Cred ca ar trebui sa sustinem niste initiative mai ales in domeniul social, care va fi continuat mai apoi de domeniul tehnic.
Mai ales initiative, pentru ca trebuie sa existe propuneri din partea societatii civile, eu spun ca doar societatea civila trebuie sa propuna iar factorii politici nu au decat sa le urmeze, sa-si deschida urechile si sa le auda bine”, a sustinut vicepresedintele Asociatiei Terres de Liens din Franta.
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturi