Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Va trebui sa inzecim suprafata cultivata cu sfecla de zahar, pentru a scapa de importuri
Pretul zaharului, industria zaharului din Romania, suprafata cultivata cu sfecla de zahar. SUBVENTIE SFECLA DE ZAHAR, evolutia pretului la sfecla de zahar 2011
Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara, a declarat ca industria zaharului din Romania ar deveni independenta fata de importurile de materie prima daca tara noastra ar cultiva 150.000 de hectare cu sfecla, fata de numai 20.000 cat se cultiva in prezent.
Evolutia pretului zaharului din ultima perioada este doar un inceput si ministrul agriculturii a dat de inteles ca scumpirile vor continua, atata timp cat productia de etanol concureaza productia de zahar alimentar.
"Cu o suprafata cultivata de 150.000 de hectare de sfecla de zahar, Romania poate produce 530.000 - 550.000 de tone de zahar si am iesi astfel de sub incidenta importurilor. Va trebui sa ne reconsideram pozitia fata de sfecla de zahar. Romania poate produce 150.000 de hectare de sfecla de zahar si nu 20.000 de hectare, cat se cultiva in prezent, cu toata subventia pe care o dam." - Valeriu Tabara, ministrul agriculturii
In 2010, suprafata cultivata cu sfecla de zahar a fost de 24.000 de hectare, fata de 38.000 de hectare cultivate in anul 2001. Productia inregistrata in anul 2010 a fost de 850.000 de tone de sfecla de zahar. Potrivit INS, pretul mediu de desfacere a fost de 0,12 lei/kg.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Pasii catre o afacere de succes Berea Artizanala
Stiati ca romanii sunt printre cei mai mari consumatori de bere la nivel mondial Cu cei 85 de litri cap de locuitor an ne situam pe un „onorabil” loc 8 in Europa si pe locul 12 in clasamentul mondial liderii fiind cehii 142 de litri urmati de austrieci 105 litri si de nemti 104 litri Piata autohtona a berii...
valabila 48h
Soiurile de sfecla de zahar cultivate in Romania sunt: Flores, Rosita, Clementina, Leila, Heracles, Canaria, Remus, Evelina, Diamant Imperial, Puma, Belinda, Corsica, Bianca, Barsa, Polirom
Ce spun producatorii de sfecla de zahar din Romania
Personal am renuntat inca de anul trecut sa mai cultiv sfecla de zahar si ca mine sunt mai sunt si alti fermieri in judet care au renuntat. Fabrica de zahar Bod are restante de plata catre fermieri inca de anul trecut. Ca sa cultivi un hectar de sfecla si sa-l intretii te costa 6.000 de lei, iar profitul aproape ca nu exista. - ing. Ioan Benea, presedintele Federatiei Nationale Cartoful din Romania.
In replica, procesatorii spun ca de vina este concurenta neloiala a importatorilor.
Toata lumea se confrunta cu lipsa lichiditatilor, dar cultivatorii de sfecla care au predat sfecla la noi anul trecut si care nu au primit banii, si-i vor primi în urmatoarea perioada. Suntem afectati de importurile de zahar, declara anul trecut Gabriela Onu, director economic al fabricii de zahar din Bod.
Din cele 33 de fabrici de prelucrare a zaharului din sfecla, in prezent mai functioneaza doar patru, dintre care una singura are capital romanesc. Potrivit statisticilor, in Romania consumul anual de zahar este de 600.000 de tone, din care doar o cincime este produs in tara noastra, restul fiind importat, Romania devenind, astfel, vulnerabila fata de evolutia pretului zaharului pe pietele internationale.
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Votati articolul
Nota: 5 din 3 voturi