Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Combaterea buruienilor in sistem ecologic. Masuri preventive

combaterea-buruienilor-in-sistem-ecologic-masuri-preventive

Buruienile reprezinta plante pe care nu le dorim in culturile agricole si pot constitui o problema serioasa in cadrul sistemului ecologic, deoarece combatarea chimica este interzisa.


Ele pot produce pagube, atat cantitative cat si calitative asupra recoltelor, concurand plantele de cultura pentru apa, elemente nutritive sau lumina. Totodata, buruienile sunt cele care pot fi gazde pentru diversii agenti patogeni sau pentru daunatorii prezenti in culturi, iar unele pot fi chiar toxice (de exemplu zarna).
 
Controlul buruienilor in sistemul ecologic se realizeaza printr-o serie de masuri care integreaza atat masuri preventive, cat si masuri curative si biologice.
 

Masuri preventive

 
Masurile preventive au drept scop impiedicarea aparitiei si raspandirii buruienilor. Din cadrul acestor masuri pot fi enumerate:

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran


Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu"   Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...

Oferta Speciala
valabila 48h
 
- Carantina fitosanitara se refera la unele norme si conventii internationale care prevad controlul tuturor transporturilor de produse agricole si interzicerea exportului, importului sau a tranzitului acelor loturi care contin anumite specii daunatoare (seminte de buruieni, germeni patogeni, ouale si larvele sau adultii unor insecte), socotite drept periculoase. Reglementarile sunt imbunatatite periodic, de regula prin largirea listei.
 
- Asolamentul si rotatia culturilor. Unele specii de buruieni, specifice unor culturi, pot fi combatute prin rotatie, ceea ce conduce la aparitia dezvoltarii unor buruieni problema intr-un numar mai mic si se evita astfel inmultirea lor exagerata, asa cum se intampla in cazul monoculturii sau al culturii repetate. 
 
- Aplicarea de ingrasaminte si amendamente poate contribui, de asemenea, la micsorarea numarului de buruieni. Astfel, exista specii de buruieni care se dezvolta la o reactie a solului acida (coada calului, piciorul cocosului, macrisul marunt), iar altele la o reactie alcalina (pelinita, papadia, cicoarea, zamosita).

De asemenea, gunoiul de grajd aplicat direct culturii contine un numar mare de seminte de buruieni care si-au pastrat capacitatea de germinatie, deci se poate imburuiena si mai mult cultura. In aceste conditii se recomanda aplicarea de amendamente care pot corecta reactia solului si ingrasamant organic bine fermentat sau compost. 
 
- Lucrarile solului pot, de asemenea, influenta gradul de imburuienare. Prin efectuarea de ara turi adanci se creaza conditii propice de epuizare a radacinilor sau semintelor de buruieni, deoarece acestea sunt lipsite de oxigen si mor. Efectuarea de lucrari dupa arat si pana in momentul semanatului poate contribui la reducerea numarului de buruieni. Acestea se combat mai usor daca sunt in primele faze de vegetatie si nu ajung la maturitate sa fructifice sau sa dezvolte organe de inmultire vegetativa.
 
- Material biologic certificat si conditionat. Pentru semanat si plantat este necesar sa se utilizeze material biologic certificat. Acesta reprezinta o garantie a puritatii biologice si a faptului ca materialul este conditionat, adica nu prezinta in componenta sa seminte de buruieni care pot deveni surse de imburuienare a culturii. 
 
- Semanatul in perioada optima. Orice abatare de la perioada optima de semanat poate duce la obtinerea unor densitati nesatisfacatoare a culturilor, la un rasarit neuniform, cu goluri, care poate favoriza aparitia buruienilor. Un covor vegetal bine incheiat, cu plante viguroase si bine dezvoltate care pot lupta cu buruienile pentru factorii de vegetatie, poate duce la inabusirea buruienilor si la micsorarea numarului acestora.
 
- Distrugerea focarelor de buruieni de pe terenurile necultivate. Aceasta metoda este foarte importanta deoarece terenurile necultivate pot fi surse de raspandire si de aparitie a buruienilor. Marginile de lanuri, de drumuri, taluzurile, canalele de irigatii, zonele limitrofe perdelor de protectie sau a padurilor pot constitui surse reale de imburuienare.

Acestea sunt totodata si locuri pentru a fi asigurata biodiversitatea si areale pentru speciile de fauna utila. De aceea, conform cerintelor agriculturii ecologice, pentru combatere trebuie sa se tina cont si de aceste aspecte si se recomanda a fi distruse doar speciile de buruieni problema.
 
- Curatirea masinilor agricole inainte de schimbarea parcelei. Acest lucru se impune pentru a nu impurifica samanta destinata semanatului cu seminte de buruieni, precum si pentru a evita transportul acestora de la o parcela la alta

Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special Gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025
Adauga mai jos adresa ta de email si vei primi raportul special gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016