Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cum trebuie sa pregatesti livada pentru iarna. 4 lucrari de toamna esentiale

cum-trebuie-sa-pregatesti-livada-pentru-iarna-4-lucrari-de-toamna-esentiale

Toamna este perioada ideala nu doar pentru culegerea recoltei de fructe, ci si ca sa pregatesti pomii pentru venirea iernii. Orice fermier trebuie sa efectueze cateva lucrari esentiale de toamna care sunt importante pentru ca pomii sa reziste cu bine in sezonul rece, dar si ca sa ofere o recolta sanatoasa anul urmator.


Iata care sunt lucrarile de toamna pe care trebuie sa faci in livada:


Aplica tratamentele fitosanitare


Chiar daca stropirea pomilor fructiferi se face pe toata perioada anului, este necesar sa aplici intodeauna si un tratament preventiv inainte de venirea iernii. Stropirea pomilor din livada toamna se face cu un fungicide pe baza de cupru, cunoscut si ca stropirea albastra. Acestea protejeaza pomii impotriva bolilor precum rapanul, fainarea sau putregaiul.


Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran


Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu"   Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...

Oferta Speciala
valabila 48h

Tine cont ca tratamentul trebuie aplicat incepand cu luna noiembrie, abia dupa ce frunzele au cazut de la majoritatea pomilor. Ai grija sa aplici tratamentul doar daca temperaturile sunt mai mari de 6-7 grade Celsius, in caz contrar lichidul va ingheta pe pomi. Daca vrei sa aplici si un insecticid uleios, asteapta macar o saptamana dupa ce ai aplicat tratamentul cu fungicide.


Curata livada de de frunzele cazute


Dupa ce frunzele din pomi au cazut si ai putut sa aplici tratamentele fitosanitare, este momentul sa aduni si resturile de frunze de pe sol. Daunatorii se pot ascunde printre crengile uscate rupte si frunzele cazute pe sol, dar si printre fructele putrezite. Dupa ce ai adunat fructele putrezite de pe sol poti trece la curatarea resturilor vegetale. Poti face asta cu o suflanta de frunze care iti va usura munca.


Daca printre resturile vegetale sa afla ramasite bolnave, acestea trebuie arse sau ingropate. In cazul in care exista resturi vegetale sanatoase, acestea pot fi transformate in compost, pe care il vei folosi ca ingrasamnt pentru radacina pomilor.


Protejeaza tulpinile


Tulpinile pomilor trebuie protejate atat impotriva temperaturilor scazute, cat si a rozatoarelor, unii dintre cei mai periculosi daunatori din livada. Pe timpul iernii rozatoarele, precum iepurii sau soarecii, rod coaja pomilor si ataca vasele cu seva, iar schimbarile repetate de temperatura duc la aparitia crapaturilor in scoarta, favorizand aparitia agentilor patogeni sau uscare pomilor.


Ca sa protejezi tulpina pomilor fructiferi, poti sa aplici un strat subtire de var, trestie, plase speciale sau resturi vegetale.


Efectueaza taierile de toamna si de rodire


Taierile de toamna trebuie facute ca sa elimini crengile bolnave sau uscate ca sa previi aparitia agentilor patogeni, dar si ca sa ajuti la formare coroanei. Ca sa previi indesirea crengilor, tine cont ca trebuie sa le tai pe cele indreptate spre interior și pe cele intercalate.


Taierile de rodire, pe de alta parte, au rolul de a indrepta seva numai catre ramurile care vor rodi in anul urmator. Cand taierea se face primavara, seva va ajunge la toate ramurile, chiar si la cele care vor fi taiate ulterior toamna, iar ramurile ramase vor avea mai putina putere ca sa rodeasca.


Taierile de rodiere trebuie facute in perioada de repaus vegetal, cand au cazut frunzele din pomi. In cazul pomilor fructiferi precum visinul, piersicul, caisul sau ciresul, taierile de rodire pot fi facute si mai devreme, la sfarsitul lunii august. Dupa taiere, nu uita sa acoperi zonele taiate cu vopsea pe baza de ulei vegetal sau mastic.


Sursa foto: Shutterstock
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 4.9 din 5 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016