Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Intrebari legate de patarea bruna la ficus, bambusul norocos, lamai, aloe vera, ficus benjamin, azalee, areca, trandafir chinezesc, zambile

intrebari legate de patarea bruna la ficus, bambusul norocos, lamai, aloe vera, ficus benjamin, azalee, areca, trandafir chinezesc, zambile in ghiveci, crizanteme, taierea zmeurei, iasomie, datura arboreea, brugmansia, mandarin, trips in sera, capsuni cataratori, trandafir chinezesc, ficus


Intrebarea nr.234:
Stimate doctore,
am un ficus foarte frumos. Se dezvolta bine, cu frunze lucioase si mari. Din pacate dupa ce cresc aceste frunze se lasa in jos si incep sa se faca maronii. Am schimbat pamantul dar degeaba. Fenomenul nu a disparut. De udat, il ud cam de 2 ori pe saptamana, si ca pozitie este situat langa fereastra. Aveti idee daca este cumva vorba de o boala si cum ar putea fi tratata sau este un mod defectuos de ingrijire?
Camelia Seritan


Doctorul plantelor: Ar putea fi vorba de o boala, numita patarea bruna. In cazul patarii brune, apar pete mici, maronii, brun-inchise, de forma circulara, care in final produc ciuruirea frunzelor. Innegrirea si caderea frunzelor se poate datora insa si udarii excesive sau, din contra, uscaciunii pamantului.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural


Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...

Oferta Speciala
valabila 48h


Intrebarea nr.233:
As dori sa stiu cum pot inmultii bambusul? deoarece am un singur si are niste crengute cu frunze, se pot introduce acestea in apa?
Kinga

Doctorul plantelor: Daca este vorba despre asa-zisul "bambus norocos", cel cu tulpinile rasucite in spirala, da, se inmulteste usor in apa. Iata aici un film despre acest lucru:

Intrebarea nr.232:
Am un lamai de cinci ani. I-au cazut aproape toate frunzele iar cele care au ramas s-au ingalbenit. Frunzele care incearca sa iasa sunt incretite, se ingalbenesc si cad. Ce sa fac ca sa-l salvez?
Viorel

Doctorul plantelor: Pot fi foarte multe cauze care sa produca simptomele descrise de tine. Iti recomand sa respecti metodele de ingrijire descrise in aceste articole:

Citricele in apartament
DIn tainele citricelor de apartament

Intrebarea nr.231:
Aloe Vera pe care o ud la 2-3 zile si care are un pamant de cactus are frunzele moi , ca si cum ar fi bolnava. Imi amintesc ca mi-ati spus sa nu o ud des, fiindca s-ar putea imbolnavi. Poate am udat-o prea rar? Azi i-am pus mai multa apa, care a nu a ramas in pamant, ci a curs in farfurioara pe care e ghiveciul. Poate fi si din cauza caldurii?
Irina

Doctorul plantelor: Udatul in exces favorizeaza aparitia putregaiurilor si mucegaiurilor, de aceea te-am sfatuit sa nu uzi foarte des. Totusi, daca apa nu a ramas in sol, este posibil ca el sa nu fie foarte stabil. Ai folosit pamant cumparat de la florarie?

Intrebarea nr.230:
Ficusul benjamin, varietate frunze verzi fara alb la margini, isi pierde frunzele si ceea ce ma ingrijoreaza e ca frunzele au pete maro. Toate frunzele cu pete maro cad chiar daca ele nu sunt uscate ci verzi. Multumesc pentru raspuns, domnule Doctor!
Alis

Doctorul plantelor: Tesutul din jurul petelor este uscat sau umed? Pe partea inferioara a frunzelor, exista o pulbere fina, sau pustule tari la pipait? daca da, stropeste ficusul cu un fungicid.
Daca din contra, tesutul este moale, umed, este vorba de atacul unei bacterii.

Intrebarea nr.229:
de ce la azaleele mele bobocii in loc sa se deschida se usuca si cad. as dori sa stiu cauzele si tratamentul pt aceasta boala. va multumesc.
Adriana

Doctorul plantelor: Nu imi dau seama despre ce poate fi vorba. Te rog, mai da-mi cateva detalii.

Intrebarea nr.228:
Buna Ziua,
Am o planta de camera Areca dubla si as vrea sa o despart fiindca este foarte deasa.Cum trebuie sa procedez? Si de ce se usuca frunzele atat de repede? (fiindca i-am schimbat vasul,pamantul si o ud la timp).
Luminita Grecu

Doctorul plantelor: Despartirea tufei ar fi trebuit sa o faci in momentul schimbarii vasului. Este simplu, ai observat ca in sol patrund mai multe tulpini principale. Le separi cu grija, incercand sa ranesti cat mai putin planta, avand grija ca fiecare tulpina sa prezinte radacini bine dezvoltate. Pe cat posibil, incearca sa ii lasi un strat de pamant in jurul radacinilor, astfel incat acestea sa nu fie excesiv curatate.

Intrebarea nr.227:
Am un trandafir chinezesc si a in ceput sa aiba musculite mici. Iar frunzele sunt ciupite. va multumesc
Mariana Aron

Doctorul plantelor: Stropeste trandafirul cu Confidor.

Intrebarea nr.226:
Am primit in dar de 8 Martie o zambila in ghiveci, foarte frumoasa la vremea aceea, cam pleostita acum (cu toata grija de care a beneficiat), dar care imi place foarte mult si pe care nu as vrea sa o "pierd". Nu sunt o cunoscatoare in domeniu dar mi-ar placea sa stiu cum imi pot "resuscita" floarea care trage sa moara acum. Unii spun ca nu ar fi flori rezistente si ca trebuie sa ii pastrez bulbul pt primavara viitoare..... da, dar cum fac? Imi dati o mana de ajutor? va multumesc mult!
Gabriela Szabo

Doctorul plantelor: Este normal ca floarea sa inceapa sa se vestejeasca. Rareste udarile, si in momentul in care si floarea si frunzele incep sa se usuce, scoate bulbul si pastreaza-l intr-o hartie, invelit, intr-un loc racoros si uscat. Il poti planta inapoi in pamant ori la toamna, ori primavara devreme. Cand il plantezi, sa ai grija ca pamantul sa fie umed si ghiveciul sa fie tinut la lumina. Cat mai multa lumina.

Intrebarea nr.225:
am paduchi la crizanteme mici ce pot face sa scap de ei sau ce solutii sa intrebuintez pt. acest lucru. Va multumesc.
Emilia

Doctorul plantelor: Un aficid eficient pentru combaterea paduchilor este Pirimor.

Intrebarea nr.224:
Am un lamai cu varsta de4-5 ani! l-am primit de la cineva care nu prea avea conditii ptr a-l creste, il tinea in frig si fara lumina! l-am adus la mine la bloc, pe balcon unde si-a facut cu succes fotosinteza, i s-au inverzit foart frumos frunzele!
Dupa o perioada l-am dus in sufragerie, unde am cam tot timpul draperiile trase, si bineinteles ca a inceput sa-i cada frunzele....si sa faca brobonele mici uleioase pe frunze si pe varful ramurelelor! din nou l-am adus la lumina dar....acele brobonele uleioase au incarcat toate frunzele chiar si pe jos!
Banuiesc ca nu e ceva normal cea ce se intampla cu el, ce ma sfatuiti?
Va multumesc!
Lastarica

Doctorul plantelor: Cleiul poate fi produs de o infectie cu o ciuperca, o bacterie, sau de afide. Daca este vorba de atacul unei ciuperci sau bacterii, vei vedea pe frunze pete circulare sau de forma neregulata. Daca nu ai observat astfel de pete, este vorba de ori de atacul unor afide (paduchi de frunza) sau a unor acarieni (paienjeni). Acarienii apar in conditii de uscaciune si se combat cu un acaricid. Afidele sunt vizibile, deobicei, si se combat cu un aficid sau cu insecticide cu spectru larg.

Intrebarea nr.223:
Va rog sa-mi transmiteti cum si cand se taie zmeura?
Ana Rosu

Doctorul plantelor: Zmeurul se taie primavara devreme. Se scurteaza in primul rand varfurile plantelor afectate de ger si a tulpinilor care au crescut mai inalte de un metru si jumatate.

Intrebarea nr.222:
Scuze de deranj, insa am primit zilele acestea de la parintii mei in dar un ghiveci cu o iasomie! Va rog mult sa imi spuneti cum sa o ingrijesc ptr ca au inceput sa ii cada florile!Va multumesc si astept raspuns
Andreea Mitea

Doctorul plantelor: In primul rand, Jasminum (iasomia) are nevoie sa ii schimbi pamantul. Un amestec de pamant de flori si nisip este potrivit pentru ea. Trebuie sa mai stii ca exista multe specii de iasomie, ar trebui sa imi spui ce scria pe eticheta ghiveciului. Unele ghivece au si o placuta pe care scrie denumirea speciei.

Intrebarea nr.221:
Am cumparat de la Carrefour un lamai. Iar acum i-au aparut cativa tepi. E anemic si lesinat, are 50 cm. Chiar sa nu fie lamai?
Manuela

Doctorul plantelor: Intr-adevar, eu nu stiu sa existe vreo specie de lamai cu "tepi". In acelasi timp, nu cred ca cei din Carrefour isi permit sa isi insele clientii. Poate ca cel mai bine ar fi sa imi trimiti o poza cu lamaiul, pe mail.

Intrebarea nr.220:
problema mea este de genul denumirii plantelor, datura arborea, este datura sau brugmansia, va rog mult sa-mi explicati si mie ca pe net e o nebunie, se intalneste cu amandoua denumirile
Ela

Doctorul plantelor: Ela, datura si brugmansia sunt doua genuri diferite, care sunt confundate adesea. Iata o descriere coerenta a celor doua genuri, inrudite, de altfel:

http://en.wikipedia.org/wiki/Datura

http://en.wikipedia.org/wiki/Brugmansia

Intrebarea nr.219:
cum se inmultesc violetele de parma
Szkamy

Doctorul plantelor: Violetele africane se inmultesc simplu, prin butasirea prin frunze. Daca tai o frunza cu petiolul mai lung si o lasi intr-un pahar cu apa, va dezvolta radacini si poate fi plantata in ghiveci.

Intrebarea nr.218:
am auzit de o boala care apare in sere dar nu am gasit nimic despre ea... mi sa spus ca i se spune trips... despre ce este vorba? se pota trata??
multumesc anticipat
Alexandra

Doctorul plantelor: Tripsul nu este o boala, ci numele unei categorii de insecte. In particular, este vorba despre tripsul plantelor de sera, Heliothrips haemorrhoidalis. Se poate combate cu insecticide cum ar fi Confidor sau Regent.

Intrebarea nr.217:
am primit de ziua mea un mandarin plin de fructe, l`am pus la fereastra pt cat mai multa lumina, a fost udat.... si totusi.. frunzele au inceput sa se usuce..peste.80% care ar fi problema... am omis ceva...?
Bianca

Doctorul plantelor: Bianca, i-ai schimbat pamantul de cand l-ai primit? Majoritatea plantelor din hipermarketurile romanesti vin din Olanda, in ghivece cu un substrat imbibat in susbtante nutritive.
Aceste substante se "consuma" rapid si, din acest motiv, cel mai bine este sa le fie schimbat pamantul cu unul potrivit. Informatii despre pamantul potrivit citricelor gasesti in articolele de mai jos:

Citricele in apartament
DIn tainele citricelor de apartament

Intrebarea nr.216:
am foarte multe flori dar primavara fac pe spatele frunzelor niste fluturi albi care isi depon ouale pe codita.ce as putea sa fac sa nu mai imi apara deoarece dak ele se insaleaza pe frunza, frunza se ingalbeneste si cade?
Roxana

Doctorul plantelor: Banuiesc ca este vorba de plante de gradina... Poti sa stropesti florile cu un insecticid.

Intrebarea nr.215:
Am la birou o planta de apartament, Caffea Arabica. De la un timp am observat ca i s-au ingalbenit frunzele, iar azi am gasit pe pamantul din ghiveci foarte multe insecte mici, greu vizibile, mai deschise la culoare. ce sunt si cum pot salva planta? eu as fi vrut s-o scot din ghiveci imediat si sa o pun in altul, dar colegii au zis sa asteptam sa aflam de un insecticid
Carolina

Doctorul plantelor: Pentru ca nu stiu exact ce insecte ar putea fi, iti recomand sa stropesti cu Decis, care are un spectru larg de actiune.

Intrebarea nr.214:
violetele mele au facut o pauza cam lunga de inflorire, a inceput ,timid,sa le apara ici si colo cate un boboc,cate o floricica dar sunt acoperite cu un praf alb.Am cumparat de la magazin un fungicid,le-am stropit o singura data pt.ca stiu ca violetele nu suporta sa le uzi frunzele si florile.Le-am pus si in farfurioara solutie. Nu vad nici un fel de imbunatatire.Ma puteti sfatui ce sa fac sa le insanatosesc.Va multumesc,Ica
ps.nu le-am mutat locul satu tot pe pervazul ferestrei,la lumina dar nu
soare direct, camera nu este excesiv de incalzita.
Ica

Doctorul plantelor: Cum se numea fungicidul pe care l-ai folosit? Tratamentul trebuie repetat pentru a fi eficient. Ca si la om, iei pastile pana cand te insanatosesti, nu doar o singura data.

Intrebarea nr.213:
Buna ziua! Ma bucur ca pot sa va pun intrebari pe mail, ca nu stiu pe cine sa intreb diverse probleme legate de plantele ce le am!
Am un lamai de vreo 2 ani, pe care l-am obtinut din ramurica unui lamai batran, pe care am pus-o ]n pamint. I-a mers relativ bine pina acum, are aprox.25 cm inaltime, este verde, dar frunzele lui i se acopera de o substanta lipicioasa, substanta care cade si in jurul ghiveciului.L-am spalat cu apa dezmortita, dar dupa citeva zile fenomenul s-a repetat. Oare care sa fie cauza? Si as vrea sa va mai intreb daca lamaiul meu mai trebuie altoit, avand in vedere ca lamaiul de la care am luat ramurica pentru lamaiul meu, a fost altoit si facea lamai? Va multumesc.
Adina

Doctorul plantelor: Poate fi atacul unor paduchi de frunza, pe care ar trebui sa ii observi cu ochiul liber, sau atacul unor acarieni. Cum ii spuneam si lui Carmen, putin mai jos, poti stropi lamaiul cu Neoron sau Nissorun.
Daca pe frunze gasesti si pete, atunci spune-mi ce forma si culoare au. Nu, lamaiul nu trebuie altoit, daca ramura pe care ai folosit-o drept butas a fost suficient de groasa.

Intrebarea nr.212:
Ce acaricid mai eficient sa folosesc pentru o planta de Muraia atacata de paianjeni (are frunzele lipicioase)?
Carmen Bejan

Doctorul plantelor: Acaricide puternice sunt Nissorun, Neoron, Mitac.

Intrebarea nr.211:
BUNA ZIUA!
AZI AM DESCOPERIT SITE-UL SIMI SE PARE EXTREM DE INTERESANT.AM SI EU O INTREBARE, IN CAZUL IN CARE ATI REUSIT SA AFLATI MAI MULTE DETALII DESPRE CAPSUNILE URCATOARE CARORA LI SE FACEA RECLAMA IN REVISTA PRACTIC.MA INTERESEAZA IN SPECIAL DACA ACESTE PLANTE AU FOST MODIFICATE GENETIC.MULTUMESC ANTICIPAT
Monica

Doctorul plantelor: Draga Monica, voi publica un articol despre capsunile cataratoare in aceste zile.

Intrebarea nr.210:
Acum 2 saptamani am achizitionat doua plantute din supermarket, Dracaena compacta si Dieffenbachia. Erau in ghivece mici iar eu obisnuiesc ca imediat dupa ce cumpar o plantuta sa ii schimb ghiveciul cu unul mai mare. Asa am procedat si cu cele doua plantute, insa in timp ce Dieffenbachiei ii merge bine, la Dracaena compacta au inceput sa i se usuce varfurile frunzelor bazale ,acestea capatand o culoare maron.
Mentionez ca am inceput sa stopesc frunzele cu apa dar ele tot se usuca. Ce ma sfatuiti sa fac? Multumesc anticipat!
Irina Buescu

Doctorul plantelor: Dracena are nevoie de un sol mai acid, iti recomand un amestec de pamant de padure (de frunze) si turba. Asta este o cauza posibila, reestul ar fi legata de lumina pe care o primeste, eventualii curenti de aer, temperatura.

Intrebarea nr.209:
am primit un trandafir de la cineva foarte drag. desi sa ofilit l-am lasat n apa pt. ca imi esta foarte drag sa usca in cele din urma dau tulpina este inca verde si a facut un lastar intrebarea mea este cum fac sa il plantez sau ce trebuie sa fac , ca sa pot sa il prinde
Adriana

Doctorul plantelor: Daca are deja radacini, planteaza-l intr-un ghiveci cu pamant usor, foarte afanat. Daca nu, mai lasa-l o perioada, pana lastarul creste pana la 1-2 centimentri, apoi pune-l in pamant intr-un loc cu multa lumina dar ferit de soare.

Intrebarea nr.208:
sint din baia mare si as dori sa stiu daca pot sa cultiv
aici trabdafiri pentru dulceata. cind, cum si mai ales in ce perioada.
Mariana

Doctorul plantelor: Specia de trandafiri folosita pentru dulceata sau prepararea esentelor este Rosa centifolia. Are nevoie de mult soare si de caldura, clima de la Baia Mare este cam rece pentru ea. Poti totusi sa incerci, desi randamentul nu va fi cel maxim. Butasii se planteaza cel mai bine toamna, dar daca te grabesti, ii poti planta si in aceasta perioada.

Intrebarea nr.207:
Trandafirii mei din curte au inceput sa aibe frunze si pe tulpina si frunze au aparut purici verzi. Cu ce produse naturiste, daca exista, sa le tratez si sa le curat de puricii verzi.
Medelet

Doctorul plantelor: Te sfatuiesc sa stropesti trandafirii cu o emulsie de apa si sapun de casa. Daca metoda nu da roade, poti folosi un insecticid special numit Pirimor. Mai poti folosi si insecticidul numit Decis.

Intrebarea nr.206:
in cateva ghivece mi-au aparut niste gandacei lunguieti, gri, cu multe piciore si nu stiu cum sa scap de ei. Am vazut ca au migrat si la alte ghivece. Atunci cand ud plantele ei ies la suprafata. Se misca destul de repede. Plantele (bananierul , yuka) sunt puse in pamant luat din comert(cred ca este turba). Nu stiu ce sa fac.In asteptare unui raspuns
va multumesc
Irina

Doctorul plantelor: Nu imi dau seama ce specie ar putea fi, deci nu pot sa zic daca sunt sau nu daunatori. Un insecticid foarte bun este insa Decis, foloseste-l preventiv.

Intrebarea nr.205:
As dori informatii cat mai multe despre plantarea si intretinerea capsunilor cataratori?
Alecu Marinel

Doctorul plantelor: Asa i-am spus si lui Mihai, voi scrie un articol despre asta.

Intrebarea nr.204:
informatii detaliate sau manuale de specialitate privind cultura de capsuni cataratori si gigant
Mihai Nicolaescu

Doctorul plantelor: Va aparea in scurt timp un articol pe aceasta tema.

Intrebarea nr.203:
Buna ziua.As dori sa stiu cum se cultiva orhideele (adica daca din bulbi sau din seminte...),si care este timpul in care o orhidee ajunge la maturitate din momentul plantarii ei .O alta intrebare este daca in solarii se pot face instalatii de incalzire si efectul obtinut este ca si intr-o sera.Exista vreo carte care trateaza cresterea orhideelor?
Va multumesc foarte mult.
Claudia Pop

Doctorul plantelor: Exista mai multe feluri de inmultire, in functie de felul orhideei, printre care si clasica butasire, sau divizarea tufei. In solarii se pot face, bineinteles, instalatii de incalzire, dar randamentul lor este foarte scazut...

Intrebarea nr.202:
buna ziua sunt student la agricultura si nu gasesc nimic despre Prognoza si
avertizarea bolilor si daunatorilor la cultura porumbului si florii soarelui va rog ajutatima e urge
Markus Salmen

Doctorul plantelor: Ia legatura cu Directia Fitosanitara din MAAP, ei se ocupa de prognozele anuale. Mai poti incerca la ICPP in Baneasa

Intrebarea nr.201:
Buna ziua. Domnule doctor va rog sa-mi raspundeti daca trebuie sa mai pun ingrasamant la violete de parma in timpul infloririi. Am cumparat ingrasamant special pentru ele si in instructiuni se recomanda fertilizarea odata la 2 saptamani incepind din de la 01.IV-01.10. Va multumesc.
Aneta

Doctorul plantelor: Da, este corect, desi intervalul este mai bine sa fie de trei saptamani. Sfat: sa uzi ghiveciul bine inainte de a fertiliza, niciodata nu se pune ingrasamant pe un sol uscat.

Intrebarea nr.200:
Buna ziua. Va rog domnule doctor sa-mi raspundeti cum se ingrijeste specia de begonie care face flori asemanatoare cu trandafirii, rosii,roz, galbene etc. La fel si sporul casei, denumire populara. Denumirea stiintifica n-o cunosc. Va multumesc.
Aneta

Doctorul plantelor: Begonia tuberhybrida este cea mai raspandita begonie in magazine. Este aleasa de catre producatori pentru ca se inmulteste usor. Are nevoie de un sol usor, bogat in humus si substante nutritive.

Tuberculii se planteaza in lunile ianuarie-februarie in ghivece, la 3-4 cm adancime. cand plantele sunt suficient de dezvoltate si afara s-a incalzit, pot fi mutate afara. Impatiens, sau sporul casei, are nevoie de foarte multa lumina, apa moderat, un pamant format din amestec de turba, nisip si pamant de gradina. Are tendinta de isi pierde frunzele de la baza tulpinii, de aceea este bine sa ii ciupesti varfurile pentru a forta aparitia de noi lastari.

Intrebarea nr.199:
BEGONIILE RASARITE DIN BULB TREBUIESC MUTATE IN ALT GHIVECI DUPA CE AU CATIVA CENTIMETRI? CARE ESTA CEL MAI BUN PAMANT PENTRU PLANTELE DE APARTAMENT?
Razvan Petcov

Doctorul plantelor: Begoniile au tuberculi sau rizomi, nu bulbi. daca vasul este suficient de mare, nu este cazul sa fie mutata planta. Pentru begonii, pamantul potrivit este alcatuit dintr-un amestec de pamant de flori, pamant de frunze si mranita.
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".



Votati articolul

Rating:
Nota: 2.63 din 4 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special Gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025
Adauga mai jos adresa ta de email si vei primi raportul special gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016