Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Lucrari de primavara care te vor ajuta sa sporesti productia din livada de peri

lucrari-de-primavara-care-te-vor-ajuta-sa-sporesti-productia-din-livada-de-peri

Productia livezii de peri depinde de respectarea tehnologiei de lucru la inceput de primavara, inainte de intrarea in vegetatie si imediat dupa aceea. Printre lucrarile obligatorii in livada de peri se numara:


  • Asigurarea necesarului de apa;
  • Efectuarea taierilor de primavara;
  • Lucrari specifice solului;
  • Fertilizarea solului;
  • Protejarea pomilor impotriva bolilor.

Asigurarea necesarului de apa

Originar din Asia, parul are cerinte relativ reduse de mediu. Totusi, mai ales in livezile cu pomi tineri si dupa iernile secetoase, asigurarea necesarului de apa este obligatorie.  Soiurile de vara suporta 500-600 de milimetri de precipitatii anuale, dar soiurile de toamna au nevoie de 650-900 de milimetri de precipitatii. 

In perioadele de seceta, cantitatea optima de apa trebuie asigurata prin irigatii in proportie de 65-70%, umiditatea medie fiind cuprinsa intre 70-80%. Daca parul nu beneficiaza de o cantitate suficienta de apa, productia nu va fi bogata, iar fructele raman mici si deloc suculente. 

Norma de udare variaza intre 15 - 50 de litri de apa/pom/udare sau 300 - 500 de metri cubi la hectar, in functie de tipul de sol si de deficitul de precipitatii.

Primavara sunt necesare, in general, doua udari: una inainte de dezmugurire, a doua la cel mult trei saptamani dupa inflorire. 


Efectuarea taierilor de primavara

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Pasii catre o afacere de succes Berea Artizanala


Stiati ca romanii sunt printre cei mai mari consumatori de bere la nivel mondial   Cu cei 85 de litri cap de locuitor an ne situam pe un „onorabil” loc 8 in Europa si pe locul 12 in clasamentul mondial liderii fiind cehii 142 de litri urmati de austrieci 105 litri si de nemti 104 litri   Piata autohtona a berii...

Oferta Speciala
valabila 48h

Taierile de primavara urmaresc cateva obiective:

  • Normarea incarcaturii de rod;
  • Asigurarea patrunderii luminii la nivelul intregii coroane;
  • Stimularea cresterii coroanei in lateral;
  • Evitarea intrepatrunderii ramurilor cu pomii vecini.

Modul de efectuare a taierilor depinde de varsta pomului, de cresterea anuala, de productia anterioara, de starea fitosanitara si de gradul de incarcatura cu ramuri de rod. 

Taierile de formare

Primavara, taierile de formare se executa in uscat, in perioada de repaus vegetativ. Taierile de formare au ca scop intrarea cat mai rapida pe rod, care se poate realiza, la par, in functie de soi, in anul doi - trei dupa plantare. Despre o productie satisfacatoare se poate vorbi abia dupa anii patru - cinci de la plantare, in functie de tipul de plantatie. 

Forma coroanei la par depinde de vigoarea portaltoiului, de tipul de fructificare si de sistemul de cultura:

  • Pentru sistemul clasic, formele de coroana preferate sunt de piramida etajata, piramida neetajata, piramida etajata rarita, piramida mixta si vas intarziat;
  • Pentru sistemul intensiv, formele de coroana preferate sunt: palmeta etajata cu brate oblice, palmeta etajata cu brate orizontale, palmeta neetajata cu brate oblice, palmeta libera sau tufa;
  • Pentru sistemul superintensiv, coroana este modelata sub forma de fus subtire, ax vertical, cordon vertical. 

Taierile de fructificare

Taierile de fructificare se realizeaza in uscat, urmand ca, daca este necesar, sa se faca ajustari si in verde. Intotdeauna, taierile de fructificare sunt adaptate tipului de coroana si tipului de ramuri de rod si urmaresc prevenirea alternantei de rodire.

In plus, taierile de fructificare au rolul de a asigura o coroana aerisita si bine luminata si de a norma productia de fructe. Perioada optima pentru taierile in uscat incepe dupa 20 februarie, pana la momentul BBCH 01 - Dezmugurire. 


Lucrari specifice solului

Sistemul de intretinere a solului se alege in functie de cantitatea de precipitatii din zona, nivelul si destinatia productiei.

Un teren bine lucrat se preteaza pentru   zone cu precipitatii sub 600 de milimetri pe an, cu teren plat.

Culturile intercalate sunt adecvate plantatiilor cu precipitatii intre 600- 750 milimetri/an, cu teren plat sau usor inclinat.

Benzile inierbate temporar sunt adecvate in zone cu precipitatii peste 750 milimetri/an si cu panta de pana la 15%.

Intretinerea solului se poate face prin prasit manual, pentru aerare si pentru o mai buna retinere a apei. Adancimea de lucru nu trebuie sa depaseasca 10 - 12 centimetri pentru portaltoi de gutui sau 15-18 centimetri pentru portaltoi franc. 


Fertilizarea solului

Fertilizarea in livada de peri se realizeaza doar dupa o analiza a solului care sa stabileasca ce deficit exista. Se folosesc ingrasaminte cu azot, calciu, potasiu si fosfor, in functie de nevoi.

Ingrasamintele pe baza de azot se aplica primavara, inainte de intrarea in vegetatie.


Protejarea pomilor impotriva bolilor

Pentru o recolta de buna calitate, pomii trebuie protejati impotriva principalelor boli care afecteaza specia, cele mai frecvente boli fiind rapanul parului si focul bacterian. Propunerea BASF este utilizarea unui fungicid pentru mar si par inovator si cu spectru larg de actiune.  


Dagonis® 

Dagonis®  este un fungicid polivalent, foarte eficient in combaterea rap?nului  la par. 

Substantele active regasite in Dagonis®  sunt fluxapiroxad, apartinand grupei SDHI, si difenoconazol, un triazol care permite un control de lunga durata. 

Fluxapiroxad are proprietati preventive importante, inhiband dezvoltarea si reproducerea ciupercilor patogene.  Datorita celor doua conformatii, hidrofila si lipofila, mobilitatea substantei in planta este excelenta, ceea ce ii sporeste eficacitatea. 

Difenoconazol este un triazol sistemic cu selectivitate excelenta.

Mod de utilizare

In cultura de par se foloseste o doza de 1.2 litri la hectar pentru combaterea rapanului. Se aplica cel mult trei tratamente, la intervale de 7 - 10 zile.


Delan® Pro

Delan® Pro este un fungicid ce contine ditianon si fosfonati de potasiu, foarte eficient in combaterea rapanului la par. Actiunea sa preventiva se concretizeaza prin stimularea mecanismelor de aparare naturala ale plantei, performantele fiind remarcabile inclusiv in conditii climatice dificile. 

Delan® Pro contine 125 de grame pe litru ditianon si 561 de grame pe litru fosfonati de potasiu.

Ditianon este o substanta activa de contact cu actiune multi-site care perturba functionarea normala a enzimelor fungice, blocand o serie de procese metabolice.

Fosfonatii de potasiu au proprietati antifungice si stimuleaza mecanismele de aparare ale plantei. 

Datorita efectelor sinergice ale substantelor active, Delan® Pro asigura o combatere superioara a rapanului la par, pe frunze si pe fructe. 

Mod de utilizare

Delan® Pro se aplica preventiv,, incepand de la faza de inmugurire, doza fiind de 2.5 l/ha. Se pot aplica max. 6 tratamente  pe sezon.



Sursa foto: Shutterstock

 

Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special Gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025
Adauga mai jos adresa ta de email si vei primi raportul special gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016