Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri.
Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri. Sunt de acord cu politica de cookie
Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook

Metode eficiente prin care mentii o calitate crescuta a culturii de salata

metode-eficiente-prin-care-mentii-o-calitate-crescuta-a-culturii-de-salata

Cultura de salata poate fi pusa in pericol daca nu ii sunt respectate cerintele tehnologice. In sezonul de vegetatie, salata se cultiva in Romania la scara larga, atat in camp, cat si in solarii si in sere.


Salata (Lactuca sativa L.) este cunoscuta sub mai multe  varietati: salata de capatana, marula si salata de foi. Salata de capatana se consuma de catre populatie mai ales in stare proaspata, in amestec cu legume, mirodenii, peste sau carne. Aceasta prezinta o importanta alimentara deosebita, prin valorile ridicate de vitamine, saruri minerale si substante hranitoare.


Cultura extratimpurie aduce si profituri insemnate legumicultorilor.

Iata prin ce metode poti controla in mod eficient calitatea culturii de salata:  

1. Combaterea eficienta a bolilor


O cultura de salata trebuie sa fie in primul rand sanatoasa pentru a respecta cerintele legate de calitatea productiei. Astfel, este necesara acordarea unei  atentii sporite in combaterea eficienta a bolilor salatei. De exemplu, putregaiul alb (Sclerotinia sclerotiorum) este cea mai agresiva boala cu care au de-a face legumicultorii. Afectiunea ataca atat tija, cat si frunzele de la baza, ducand la  putrezirea coletului, dar si a frunzelor aflate la baza, aproape de sol.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Afaceri la Cheie - Cultivarea ciupercilor Champignon


Ciuperci Champignon - O afacere de milioane Milioanele TALE Ciupercile champignon Agaricus sunt cultivate inca din secolul XVII Cercetarile si experimentele au demonstrat eficienta culturii de Agaricus precum si calitatile culinare deosebite ale acestei ciuperci In prezent cultura ciupercilor champignon se extinde tot mai mult...

Oferta Speciala
valabila 48h

De aceea, este recomandat sa se actioneze la timp cu ajutorul unui fungicid cu o actiune complexa, care se potriveste tuturor tipurilor de salata, cum este de exemplu Dagonis®, care combina doua substante active inovatoare, fluxapiroxad (grupa SDHI) și difenoconazol (triazol), pentru un control de lunga durata asupra unui spectru larg de boli. Pentru combaterea putregaiului alb se foloseste doza de doi litri la hectar,  printr-un tratament care se poate aplica de la doua frunze adevarate, pana la atingerea masei vegetative maxime. Timpul de pauza indicat intre tratamente este de 14 zile.

2. Atentie ridicata la factorii de mediu


Se poate obtine o cultura de salata sanatoasa daca acordam atentia necesara factorilor de mediu precum:


  • Caldura - semintele rasar in conditii optime la temperatura de doua-trei grade Celsius. La o temperatura peste 25 de grade Celsius, semintele nu mai rasar deloc;


  • Lumina - salata este o planta de zi lunga si are nevoie de lumina pentru o perioada scurta de vegetatie si pentru a forma rapid tulpini florale, inainte de formarea capatanii. Pe timpul iernii, se pot cultiva in sere anumite soiuri care se pot dezvolta si la lumina mai slaba;


  • Umiditatea - salata este pretentioasa fata de umiditate, in special in timpul rasaririi si formarii capatanilor. Insuficienta umiditatii si temperaturile ridicate duc la o productie mica si la aparitia timpurie a tulpinilor florale. Excesul de umiditate este daunator si duce la imbolnavirea plantelor, putrezirea si chiar pierirea lor;


  • Solul - salata are nevoie de soluri mijlocii, bogate in humus. Cultura nu are rezultate bune daca este crescuta in conditiile unor soluri sarace, usoare sau prea grele si nici in cele acide.


  • Ingrasamintele - influenteaza pozitiv vegetatia, contribuind la obtinerea unor productii ridicate. Fosforul contribuie la grabirea formarii capatanilor, iar potasiul la obtinerea unor capatani bine indesate.


3. Pregatirea terenului si alegerea plantelor premergatoare


Pregatirea terenului influenteaza pozitiv calitatea si succesul culturii, daca acesta este bine maruntit si nivelat. Totusi, inaintea executarii lucrarilor de nivelare trebuie sa se ia in considerare inlaturarea tuturor resturilor vegetale de la culturile anterioare si mobilizarea solului pe o adancime de opt-zece centimetri, dupa care se face fertilizarea de baza.


Culturile prasitoare sunt excelente premergatoare pentru cultura de salata. Astfel, salata poate fi cultivata daca inainte am avut: tomate, vinete, conopida, mazare, fasole, telina, varza sau castraveti. In acelasi timp, se recomanda irigarea prin aspersie sau irigarea prin picurare, in functie de cerințele soiului ales.


Protejarea culturii de salata de agentii patogeni care o pot compromite, alaturi de atentia acordata factorilor de mediu si a pregatirii solului, cresc sansele unei productii sanatoase.


Sursa foto: Shutterstock


Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Metode eficiente prin care mentii o calitate crescuta a culturii de salata
Rating:
Nota: 5 din 2 voturi

Articole conexe:

Comentarii
Comentarii0 comentarii




Ultima ora

Newsletter gratuit
Afaceri cu Profit pentru 2019 - 5 Idei de Afaceri insotite de Planul de Afaceri

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Afaceri cu Profit pentru 2019 - 5 Idei de Afaceri insotite de Planul de Afaceri".



Forum
blaga felician spune: am avut un smochin in curte-am mancat smochine anul trecut ,din primavera au aparut smochine noi si frunze De doua luni frunzele au inceput sa se usuce si fructele si ele Ce s-a intamplat? Ce sa...
04 Sep. 2019 17:39:28
Raspunde la intrebare
Victor Gh Banța spune: În privința comasării terenurilor, cred că trebuie luată în calcul istoricitatea fenomenului : au mai fost comasate numai că-n forma CAP-urilor proprietarul terenului nu avea niciun drept de...
21 Aug. 2019 22:13:22
Raspunde la intrebare
Rubrica meteo

Amestec de culoare inchisa, uscata, degajand miros. Este format din materie organica descompusa. Fab ...

Punct de pe tulpina din care apar frunze. ...
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Afaceri cu Profit pentru 2019 - 5 Idei de Afaceri insotite de Planul de Afaceri


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Afaceri cu Profit pentru 2019 - 5 Idei de Afaceri insotite de Planul de Afaceri" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016