Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Metode eficiente prin care mentii o calitate crescuta a culturii de salata
Cultura de salata poate fi pusa in pericol daca nu ii sunt respectate cerintele tehnologice. In sezonul de vegetatie, salata se cultiva in Romania la scara larga, atat in camp, cat si in solarii si in sere.
Salata (Lactuca sativa L.) este cunoscuta sub mai multe varietati: salata de capatana, marula si salata de foi. Salata de capatana se consuma de catre populatie mai ales in stare proaspata, in amestec cu legume, mirodenii, peste sau carne. Aceasta prezinta o importanta alimentara deosebita, prin valorile ridicate de vitamine, saruri minerale si substante hranitoare.
Cultura extratimpurie aduce si profituri insemnate legumicultorilor.
Iata prin ce metode poti controla in mod eficient calitatea culturii de salata:
1. Combaterea eficienta a bolilor
O cultura de salata trebuie sa fie in primul rand sanatoasa pentru a respecta cerintele legate de calitatea productiei. Astfel, este necesara acordarea unei atentii sporite in combaterea eficienta a bolilor salatei. De exemplu, putregaiul alb (Sclerotinia sclerotiorum) este cea mai agresiva boala cu care au de-a face legumicultorii. Afectiunea ataca atat tija, cat si frunzele de la baza, ducand la putrezirea coletului, dar si a frunzelor aflate la baza, aproape de sol.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cresterea prepelitelor japoneze
Cresterea prepelitelor japoneze Lucrarea "Cresterea prepelitelor japoneze" - iti asigura toate informatiile de care ai nevoie pentru a demara acest tip de afacere - iti arata punctele sensibile inerente oricarui inceput - te ajuta sa eviti greseli costisitoare Informatiile prezente pe CD-ul "Cresterea prepelitelor...
valabila 48h
De aceea, este recomandat sa se actioneze la timp cu ajutorul unui fungicid cu o actiune complexa, care se potriveste tuturor tipurilor de salata, cum este de exemplu Dagonis®, care combina doua substante active inovatoare, fluxapiroxad (grupa SDHI) și difenoconazol (triazol), pentru un control de lunga durata asupra unui spectru larg de boli. Pentru combaterea putregaiului alb se foloseste doza de doi litri la hectar, printr-un tratament care se poate aplica de la doua frunze adevarate, pana la atingerea masei vegetative maxime. Timpul de pauza indicat intre tratamente este de 14 zile.
2. Atentie ridicata la factorii de mediu
Se poate obtine o cultura de salata sanatoasa daca acordam atentia necesara factorilor de mediu precum:
-
Caldura - semintele rasar in conditii optime la temperatura de doua-trei grade Celsius. La o temperatura peste 25 de grade Celsius, semintele nu mai rasar deloc;
-
Lumina - salata este o planta de zi lunga si are nevoie de lumina pentru o perioada scurta de vegetatie si pentru a forma rapid tulpini florale, inainte de formarea capatanii. Pe timpul iernii, se pot cultiva in sere anumite soiuri care se pot dezvolta si la lumina mai slaba;
-
Umiditatea - salata este pretentioasa fata de umiditate, in special in timpul rasaririi si formarii capatanilor. Insuficienta umiditatii si temperaturile ridicate duc la o productie mica si la aparitia timpurie a tulpinilor florale. Excesul de umiditate este daunator si duce la imbolnavirea plantelor, putrezirea si chiar pierirea lor;
-
Solul - salata are nevoie de soluri mijlocii, bogate in humus. Cultura nu are rezultate bune daca este crescuta in conditiile unor soluri sarace, usoare sau prea grele si nici in cele acide.
-
Ingrasamintele - influenteaza pozitiv vegetatia, contribuind la obtinerea unor productii ridicate. Fosforul contribuie la grabirea formarii capatanilor, iar potasiul la obtinerea unor capatani bine indesate.
3. Pregatirea terenului si alegerea plantelor premergatoare
Pregatirea terenului influenteaza pozitiv calitatea si succesul culturii, daca acesta este bine maruntit si nivelat. Totusi, inaintea executarii lucrarilor de nivelare trebuie sa se ia in considerare inlaturarea tuturor resturilor vegetale de la culturile anterioare si mobilizarea solului pe o adancime de opt-zece centimetri, dupa care se face fertilizarea de baza.
Culturile prasitoare sunt excelente premergatoare pentru cultura de salata. Astfel, salata poate fi cultivata daca inainte am avut: tomate, vinete, conopida, mazare, fasole, telina, varza sau castraveti. In acelasi timp, se recomanda irigarea prin aspersie sau irigarea prin picurare, in functie de cerințele soiului ales.
Protejarea culturii de salata de agentii patogeni care o pot compromite, alaturi de atentia acordata factorilor de mediu si a pregatirii solului, cresc sansele unei productii sanatoase.
Sursa foto: Shutterstock
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Votati articolul
Nota: 5 din 2 voturiUltima ora
- » Combaterea buruienilor in sistem ecologic. Masuri preventive
- » Administrarea ingrasamintelor. Ingrasaminte organice in agricultura ecologica
- » Simptome de suferinta la lamai
- » Preparate care sporesc rezistenta plantelor la atacul bolilor si daunatorilor
- » Lucrari de primavara care te vor ajuta sa sporesti productia din livada de peri