Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Metode eficiente prin care mentii o calitate crescuta a culturii de salata

metode-eficiente-prin-care-mentii-o-calitate-crescuta-a-culturii-de-salata

Cultura de salata poate fi pusa in pericol daca nu ii sunt respectate cerintele tehnologice. In sezonul de vegetatie, salata se cultiva in Romania la scara larga, atat in camp, cat si in solarii si in sere.


Salata (Lactuca sativa L.) este cunoscuta sub mai multe  varietati: salata de capatana, marula si salata de foi. Salata de capatana se consuma de catre populatie mai ales in stare proaspata, in amestec cu legume, mirodenii, peste sau carne. Aceasta prezinta o importanta alimentara deosebita, prin valorile ridicate de vitamine, saruri minerale si substante hranitoare.


Cultura extratimpurie aduce si profituri insemnate legumicultorilor.

Iata prin ce metode poti controla in mod eficient calitatea culturii de salata:  

1. Combaterea eficienta a bolilor


O cultura de salata trebuie sa fie in primul rand sanatoasa pentru a respecta cerintele legate de calitatea productiei. Astfel, este necesara acordarea unei  atentii sporite in combaterea eficienta a bolilor salatei. De exemplu, putregaiul alb (Sclerotinia sclerotiorum) este cea mai agresiva boala cu care au de-a face legumicultorii. Afectiunea ataca atat tija, cat si frunzele de la baza, ducand la  putrezirea coletului, dar si a frunzelor aflate la baza, aproape de sol.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online


Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...

Oferta Speciala
valabila 48h

De aceea, este recomandat sa se actioneze la timp cu ajutorul unui fungicid cu o actiune complexa, care se potriveste tuturor tipurilor de salata, cum este de exemplu Dagonis®, care combina doua substante active inovatoare, fluxapiroxad (grupa SDHI) și difenoconazol (triazol), pentru un control de lunga durata asupra unui spectru larg de boli. Pentru combaterea putregaiului alb se foloseste doza de doi litri la hectar,  printr-un tratament care se poate aplica de la doua frunze adevarate, pana la atingerea masei vegetative maxime. Timpul de pauza indicat intre tratamente este de 14 zile.

2. Atentie ridicata la factorii de mediu


Se poate obtine o cultura de salata sanatoasa daca acordam atentia necesara factorilor de mediu precum:


  • Caldura - semintele rasar in conditii optime la temperatura de doua-trei grade Celsius. La o temperatura peste 25 de grade Celsius, semintele nu mai rasar deloc;


  • Lumina - salata este o planta de zi lunga si are nevoie de lumina pentru o perioada scurta de vegetatie si pentru a forma rapid tulpini florale, inainte de formarea capatanii. Pe timpul iernii, se pot cultiva in sere anumite soiuri care se pot dezvolta si la lumina mai slaba;


  • Umiditatea - salata este pretentioasa fata de umiditate, in special in timpul rasaririi si formarii capatanilor. Insuficienta umiditatii si temperaturile ridicate duc la o productie mica si la aparitia timpurie a tulpinilor florale. Excesul de umiditate este daunator si duce la imbolnavirea plantelor, putrezirea si chiar pierirea lor;


  • Solul - salata are nevoie de soluri mijlocii, bogate in humus. Cultura nu are rezultate bune daca este crescuta in conditiile unor soluri sarace, usoare sau prea grele si nici in cele acide.


  • Ingrasamintele - influenteaza pozitiv vegetatia, contribuind la obtinerea unor productii ridicate. Fosforul contribuie la grabirea formarii capatanilor, iar potasiul la obtinerea unor capatani bine indesate.


3. Pregatirea terenului si alegerea plantelor premergatoare


Pregatirea terenului influenteaza pozitiv calitatea si succesul culturii, daca acesta este bine maruntit si nivelat. Totusi, inaintea executarii lucrarilor de nivelare trebuie sa se ia in considerare inlaturarea tuturor resturilor vegetale de la culturile anterioare si mobilizarea solului pe o adancime de opt-zece centimetri, dupa care se face fertilizarea de baza.


Culturile prasitoare sunt excelente premergatoare pentru cultura de salata. Astfel, salata poate fi cultivata daca inainte am avut: tomate, vinete, conopida, mazare, fasole, telina, varza sau castraveti. In acelasi timp, se recomanda irigarea prin aspersie sau irigarea prin picurare, in functie de cerințele soiului ales.


Protejarea culturii de salata de agentii patogeni care o pot compromite, alaturi de atentia acordata factorilor de mediu si a pregatirii solului, cresc sansele unei productii sanatoase.


Sursa foto: Shutterstock



Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special Gratuit

Top 4 Afaceri agricole in 2024
Adauga mai jos adresa ta de email si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016