Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

3 reguli de aur pentru intretinerea culturilor de cereale paioase, toamna

3-reguli-de-aur-pentru-intretinerea-culturilor-de-cereale-paioase-toamna

Toamna este un moment esential in dezvoltarea culturilor de cereale paioase, in special a graului si a orzului. Desi aceste culturi sunt cunoscute pentru rezistenta lor la variatiile de temperatura, ele sunt cele care stau cel mai mult timp in camp, incepand din toamna pana la momentul recoltarii. Astfel, sunt expuse atacurilor daunatorilor, bolilor si buruienilor, aspect care constituie o provocare majora pentru fermieri.


O serie de operatiuni corecte, bine gestionate, pot face o diferenta semnificativa intre o recolta bogata si una dezamagitoare. In acest articol, vei descoperi trei reguli de aur pentru intretinerea culturilor de cereale paioase, toamna, pentru a obtine culturi profitabile. 


Fertilizarea de toamna 

Fertilizarea de toamna este una dintre cele mai importante operatiuni agricole pentru dezvoltarea culturilor de cereale paioase. Toamna, plantele consuma mai multe resurse nutritive, deoarece atunci are loc formarea sistemului radicular. In plus, atunci este perioada de infratire a plantelor si de acumulare a rezervelor pentru iarna. De aceea, este crucial sa acorzi o atentie deosebita fertilizarii de toamna. 


Graul de toamna manifesta o reactie favorabila in prezenta ingrasamintelor care contin azot si fosfor. Aceste ingrasaminte devin deosebit de importante pentru solurile sarace in azot, in zonele cu umiditate crescuta, in sezoanele ploioase sau pe terenurile pe care au fost cultivate anterior plante consumatoare de azot, cum ar fi porumbul, cartofii sau sfecla de zahar. 


Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Lavanda cultura care iti aduce minimum 8 000 de euro profit


Cea mai profitabila cultura pe terenuri mici LAVANDA Planta este nepretentioasa se vinde excelent atat in Romania cat si la export si iti aduce un profit de peste 8 000 de euro ha Cele 7 mari avantaje ale cultivarii lavandei   1 Lavanda este o planta perfecta pentru solurile din Romania; 2 Nu este pretentioasa – suporta foarte...

Oferta Speciala
valabila 48h

Pe solurile cu textura argiloasa, solurile puternic erodate sau cele prea usoare pot fi aplicate ingrasaminte organice. Cele mai frecvent utilizate sunt mustul de gunoi si gunoiul de grajd semifermentat. 


Pe solurile cu aciditate ridicata, cu un pH mai mic de 5,8, este necesara aplicarea amendamentelor calcaroase pentru a neutraliza aproximativ jumatate din aciditatea hidrolitica. Pentru realizarea acestei fertilizari, se utilizeaza carbonat de calciu, cum ar fi piatra de var sau dolomitul, o data la patru ani, aplicat direct pe suprafata campului, urmand sa fie incorporat in sol prin aratura. 

Tratarea semintelor de grau si orz 

O alta etapa importanta in intretinerea culturilor de cereale paioase este tratarea semintelor. Aceasta actiune ajuta la protejarea plantelor de atacul bolilor si daunatorilor, dar si in perioadele de stres climatic. 


Tratamentul preventiv al semintelor de grau si orz se realizeaza pentru protectia plantelor impotriva bolilor care pot fi transmise prin intermediul semintelor, cum ar fi malura comuna, fuzarioza sau taciunele zburator. Acest tratament poate fi realizat cu Kinto® Plus, un fungicid de ultima generatie care combina 3 substante active cu 3 moduri diferite de actiune: 

  • fluxapiroxad - inhiba enzima succinat dehidrogenaza; 
  • triticonazol - intrerupe functia membranei celulare; 
  • fludioxonil - inhiba procesul de transport in membranele celulare. 

Acest tratament are un spectru larg de combatere si este eficient impotriva bolilor precum: 

  • Mucegaiul de zapada (Microdochium nivale); 
  • Mucegaiul gri de zapada (Typhula incarnata); 
  • Fuzarioza (Fusarium spp.); 
  • Malura comuna (Tilletia caries); 
  • Taciunele zburator (Ustilago spp.); 
  • Taciunele zburator al ovazului (Rhizoctonia spp.); 
  • Taciunele frunzelor (Urocystis occulta); 
  • Sfasierea frunzelor (Pyrenophora graminea). 

In urma unor teste realizate in Europa, s-a observat o crestere semnificativa a randamentului de productie cu 4%, dupa utilizarea fungicidului Kinto® Plus. 


Combaterea buruienilor monocotiledonate si dicotiledonate 


Buruienile sunt o amenintare constanta pentru culturile de cereale paioase. Acestea concureaza cu plantele de grau si orz pentru resurse precum apa, nutrientii si lumina, reducand astfel randamentul recoltei.  


Dat fiind faptul ca pierderile de recolta cauzate de cresterea buruienilor variaza intre 10% si 70%, este esential ca aceasta problema sa fie combatuta eficient. In acest sens, utilizarea unui erbicid inovator cu aplicare toamna, precum Pontos® reprezinta solutia ideala pentru cereale curate si profitabile. 


Acest erbicid contine doua substante active cu doua moduri diferite de actiune: 

  • flufenacet - actioneaza prin inhibarea diviziunii, respectiv a cresterii celulelor;  
  • picolinafen - actioneaza prin inhibarea sintezei carotenoidelor, respectiv a enzimei fitoen desaturaza.  

Datorita acestor doua substante active, ofera un spectru larg de combatere, cu o excelenta eficacitate impotriva buruienilor monocotiledonate si dicotiledonate precum: coada vulpii, iarba vantului, firuta, rocoina, turita,ventrilica, macul, musetelul etc. Acesta poate fi aplicat atat preemergent in perioada de vegetatie BBCH 00-09 (de la semanat pana la rasaritul culturii), cat si postemergent, in stadiul de vegetatie BBCH 10-29 (de la rasarit pana la sfarsitul infratirii). Se aplica o singura data pe an, iar aplicarea pe aceeasi suprafata este permisa doar la fiecare doi ani. 


Asadar, pentru obtinerea unei recolte de succes, este esentiala intretinerea culturilor de cereale paioase, toamna. Fertilizarea, tratarea semintelor si combaterea buruienilor sunt trei aspecte fundamentale ale acestui proces. Prin respectarea acestor reguli de aur, fermierii pot asigura o crestere sanatoasa a plantelor si un randament crescut al recoltei. 


Sursa foto: Shutterstock

 

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016