Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

APIA: Sistemul de sanctiuni pentru tinerii fermieri

apia-sistemul-de-sanctiuni-pentru-tinerii-fermieri

Incepand cu anul de cerere 2023, tinerii fermieri trebuie sa aiba grija la sanctiunile APIA.


Sistemul de sanctiuni pentru sprijinul complementar pentru venit pentru tinerii fermieri, interventia PD-03 din PS 2023 - 2027, este prevazut in anexele ce insotesc OMDR nr. 483/07.11.2023.
 
Sistemul de sanctiuni aplicabil pentru cererile de plata aferente sprijinului pentru sprijinul complementar pentru venit pentru tinerii fermieri, interventia PD-03 din PS 2023-2027, depuse de fermieri incepand cu campania 2023, se stabileste tinand cont de urmatoarele 5 categorii de sanctiuni, care se aplica in urmatoarea ordine, la suma de plata ramasa dupa etapa anterioara de sanctionare:
 
A. Sanctiuni pentru supradeclararea suprafetelor;
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Lavanda cultura care iti aduce minimum 8 000 de euro profit


Cea mai profitabila cultura pe terenuri mici LAVANDA Planta este nepretentioasa se vinde excelent atat in Romania cat si la export si iti aduce un profit de peste 8 000 de euro ha Cele 7 mari avantaje ale cultivarii lavandei   1 Lavanda este o planta perfecta pentru solurile din Romania; 2 Nu este pretentioasa – suporta foarte...

Oferta Speciala
valabila 48h
B. Sanctiuni pentru nerespectarea conditiilor de eligibilitate generale, a cerintelor specifice si a cerintelor de baza relevante;
 
C. Sanctiuni pentru depunerea cu intarziere a cererii de plata sanctiuni, precum si a documentelor ce modifica cererea de plata;
 
D. Sanctiuni pentru nedeclararea tuturor suprafetelor;
 
E. Sanctiuni pentru nerespectarea conditionalitatii.
 
SECTIUNEA 1: A. Sanctiuni pentru supradeclararea suprafetelor:
 
In ceea ce priveste o grupa de culturi (grup de plata), pentru anul in cauza:
 
a) daca diferenta dintre suprafata declarata pentru plata sisuprafata determinata la nivelul unui grup de plata este mai mica sau egala cu 0,1 ha, suprafata determinata se va considera egala cu suprafata declarata. Aceasta prevedere nu se aplica in cazul in care diferenta reprezinta mai mult de 20% din suprafata totala declarata pentru plata;
 
b) daca in cazul unui grup de plata suprafata declarata pentru plata depaseste suprafata determinata cu un procent mai mare de 3% din suprafata determinata sau 2 ha, dar mai mica sau egala cu 20% din suprafata determinata, plata se calculeaza pe baza suprafetei determinate, din care se scade de 1,5 ori diferenta constatata. Sanctiunea administrativa nu depaseste 100% din cuantumurile bazate pe suprafata declarata;
 
c) daca suprafata declarata pentru plata depaseste suprafata determinata cu un procent mai mare de 20% din suprafata determinata, pentru anul in cauza nu se acorda nicio plata pentru grupul de plata in cauza;
 
SECTIUNEA 3: C. Sanctiuni pentru depunerea cu intarziere a cererii de plata, precum si a documentelor ce modifica cererea de plata:
 
Data limita de depunere a cererii de plata fara penalizari este 15 mai a fiecarui an calendaristic potrivit prevederilor art. 6, alin. (2) din Hotararea Guvernului nr. 1571/2022.
 
Pentru anul de cerere 2023, data-limita de depunere a cererii de plata si a modificarilor la aceasta, fara penalizari, este 31 mai 2023 conform prevederilor art. 6, alin. (2^1) din Hotararea Guvernului nr. 1571/2022.
 
Cu exceptia cazurilor de forta majora sau a circumstantelor exceptionale, pentru depunerea unei cereri de plata dupa data-limita stabilita se aplica in anul respectiv o reducere de 1% pe zi lucratoare a sumelor la care ar fi avut dreptul beneficiarul daca cererea ar fi fost depusa in termenul stabilit. Daca perioada de intarziere depaseste 25 de zile calendaristice, cererea de plata este respinsa de la plata.
 
Modificarile la o cerere de plata pot fi acceptate pana la data de 31 mai a anului de cerere, inclusiv, fara aplicarea de penalitati de intarziere. Fermierii pot depune modificari ale cererii de plata dupa data de 31 mai a anului de cerere, cu o reducere de 1% pentru fiecare zi lucratoare a sumelor la care fermierul ar fi avut dreptul daca modificarea cererii de plata ar fi fost depusa pana la data de 31 mai a anului de cerere. Modificarile privind cererea de plata pot fi admise pana la ultima data de depunere cu intarziere a cererilor de plata. Modificarile referitoare la o cerere de plata nu sunt admise dupa data mentionata.
 
Prin exceptie, pentru anul de cerere 2023 modificarile la cererile de plata pot fi depuse si dupa data de 9 iunie, pana cel tarziu data de 16 iunie inclusiv, cu o reducere de 1% pe zi lucratoare a sumelor la care ar fi avut dreptul beneficiarul, conform prevederilor art. 6, alin. (3^1) din Hotararea Guvernului nr. 1571/2022.
 
O cerere poate fi retrasa total sau partial in orice moment, in scris, cu exceptia cazului in care beneficiarul a fost instiintat cu privire la intentia Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) de a intreprinde un control la fata locului. Daca in urma acestui control au fost constatate neconformitati, beneficiarul nu mai poate retrage partile din cererea de plata la care se refera aceste neconformitati.

Daca in urma controlului realizat nu se identifica neconformitati, beneficiarul poate retrage din proprie initiativa cererea de plata. In perioada dintre instiintarea beneficiarului cu privire la efectuarea controlului pe teren si stabilirea concluziei finale ca urmare a controlului pe teren, acesta nu isi poate retrage cererea de plata. In urma retragerilor efectuate, beneficiarul revine la situatia in care se afla inainte de a depune cererea de plata sau partea respectiva din cererea de plata.
 
SECTIUNEA 4: D. Sanctiuni pentru nedeclararea tuturor suprafetelor:
 
In cazul in care, pentru un anumit an, un beneficiar nu declara toate suprafetele, iar diferenta dintre suprafata totala declarata in cererea de plata, pe de o parte, si suma dintre suprafata declarata si suprafata totala a parcelelor nedeclarate, pe de alta parte, este mai mare de 3% din suprafata totala declarata, valoarea totala a platilor directe pe suprafata si/sau a sprijinului in cadrul interventiilor privind platile pe suprafata cuvenite beneficiarului pentru anul in care s-a constatat nedeclararea, se reduce cu pana la 3% in functie de gravitatea omisiunii, astfel:
 
a) daca suma suprafetelor parcelelor nedeclarate reprezinta un procent mai mare de 3%, dar mai mic sau egal cu 30% din suprafata totala declarata, beneficiarul va fi sanctionat cu un procent de 1%;
 
b) daca suma suprafetelor parcelelor nedeclarate reprezinta un procent mai mare de 30%, dar mai mic sau egal cu 50% din suprafata totala declarata, beneficiarul va fi sanctionat cu un procent de 2%;
 
c) daca suma suprafetelor parcelelor nedeclarate reprezinta un procent mai mare de 50% din suprafata totala declarata, beneficiarul va fi sanctionat cu un procent de 3%.
 
In cazul in care diferenta dintre suprafata totala declarata in cererea de plata, pe de o parte, si suma dintre suprafata declarata si suprafata totala a parcelelor nedeclarate, pe de alta parte, este mai mica sau egala cu 3% din suprafata totala declarata, beneficiarul nu va fi sanctionat.
 
SECTIUNEA 5: E. Sanctiuni pentru nerespectarea conditionalitatii:
 
Fermierii care solicita plati pentru sprijinul complementar pentru venit pentru tinerii fermieri, interventia PD-03, din PS 2023-2027, au obligatia de a respecta pe suprafata intregii exploatatii si pe parcusul intregului an calendaristic, normele privind conditionalitatea aprobate prin Ordinul ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale,ministrului mediului, apelor si padurilor si al presedintelui Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare si Siguranta Alimentelor nr. 54/570/32/2023 pentru punerea in aplicare a normelor privind conditionalitatea in cadrul interventiilor sub forma de plati directe si al unor interventii si masuri pentru dezvoltare rurala incepand cu anul 2023, denumit in continuare Ordinul comun nr. 54/570/32/2023. In cazul in care se constata nerespectarea de catre fermieri a normelor de conditionalitate, se vor aplica sanctiuni administrative in conformitate cu Sistemul de sanctiuni administrative pentru conditionalitate aprobat prin Ordinul Ministrului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale nr. 393/2023.

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016