Banca de resurse genetice vegetale, infiintata la Buzau
Banca de resurse genetice vegetale va fi infiintata la Buzau, dupa ce Guvernul a aprobat o Hotarare in acest sens. Investitia va fi de peste 65 de milioane de euro.
La propunerea Ministerului Agriculturii, a fost adoptata o hotarare de Guvern privind infiintarea Bancii de resurse genetice vegetale pentru legumicultura, floricultura, plante aromatice si medicinale Buzau. Este, practic, o decizie istorica Romania. S-a mai incercat la un moment dat sa se creeze o astfel de banca, in anii '80, nu s-a finalizat, iata ca am reusit de aceasta data sa cream aceasta banca de resurse genetice vegetale care, practic, va pune la adapost fondul de gene din Romania in domeniile amintite. Romania are cea mai mare varietate de plante regionale si traditionale din Europa in acest moment si, neavand pana in prezent aceasta banca, de-a lungul timpului s-au pierdut foarte multe seminte si tara noastra a devenit dependenta de importul de seminte pentru o serie de plante. Este, de asemenea, o masura asteptata de toti legumicultorii, care va contribui pe termen lung la asigurarea securitatii alimentare a Romaniei", a spus Barbu intr-o conferinta de presa, la Palatul Victoria.
El a adaugat ca aceasta banca de resurse genetice vegetale va avea obiect principal de activitate explorarea, inventarierea, colectarea, cercetarea, dezvoltarea si conservarea resurselor fitogenetice si va conserva patrimoniul genetic vegetal aflat in acest moment la Statiunea de cercetare legumicola din Buzau si pe cuprinsul tarii, care cuprinde peste 10.000 de soiuri de legume, plante medicinale si aromatice.
"Din cauza ca nu am avut aceasta banca, am devenit la un moment dat dependenti de importul de seminte si Romania cheltuie in prezent sume de mari de bani pentru procurarea materialului genetic din import, care nu este intotdeauna adaptat la conditiile de clima din tara noastra si, de asemenea, exista si riscul sa introducem in tara diferiti daunatori, diferite boli, care pot afecta si alte soiuri. In momentul in care aceasta banca va deveni cu adevarat functionala va contribui major la redresarea horticulturii romanesti prin introducerea in cultura a unor soiuri autohtone cu potential de productie si calitate superior, poate genera un numar mare de proiecte de dezvoltare regionala si nationala. S-a ales Buzau pentru localizarea acestei banci avand in vedere traditia existenta acolo. Este cel mai vechi bazin legumicol din tara in care activeaza, din anul 1957, Statiunea de cercetare - dezvoltare legumicola Buzau si totodata prima unitate de cercetare de profil din Romania", a mentionat Nelu Barbu.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Propriul meu plan de afaceri
Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai planuri de afaceri standard Esti o persoana dinamica Profita de Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai 7 modele practice de planuri de afacere cu care obtii mai usor finantari si chiar fonduri europene la mai putin de 100 de lei Stick-ul "Propriul meu plan de...
Oferta Speciala
valabila 48h
Acest act normativ are o contributie majora in mentinerea sigurantei si securitatii alimentare nationale, precum si in redresarea horticulturii romanesti, prin introducerea soiurilor autohtone cu potential de productie si calitate superior. Banca va avea rolul de a conserva patrimoniul genetic autohton din domeniile de interes pe termen mediu si lung si de a proteja intelectual si juridic prin amprentare genetica, metoda neutilizata in prezent la nivel national.
De asemenea, Banca va imbogati colectia de resurse genetice la plantele medicinale si aromatice din Romania prin infiintarea unei colectii nationale, unde se vor regasi plante din flora spontana autohtona si internationala, plante rare sau aflate pe cale de disparitie.
Beneficiarii acestei banci de resurse genetice vegetale vor fi toate unitatile de cercetare dezvoltare din domeniul legumiculturii, floriculturii, plantelor aromatice si medicinale din tara si strainatate.
Banca de resurse genetice vegetale va putea fi gasita la: Bulevardul Nicolae Balcescu, nr. 56, Buzau, judetul Buzau.
Hotararea poate fi consultata
AICI!
Nu uitati! Romania are deja o Banca de Resurse Genetice Vegetale in Suceava.
Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Idei de afaceri in agricultura
5 motive pentru a incepe o afacere cu merisoare
Merisoarele, cunoscute sub numele de afine rosii sau coacaze de munte, pot sta la baza unei afaceri profitabile si de viitor. Sunt considerate unele dintre cele mai sanatoase fructe de padure si nu trebuie sa lipseasca dintr-o alimentatie echilibrata. Mai mult, se folosesc in industria farmaceutica ... citeste mai mult>>
Cultura de lavanda - o afacere cu fonduri europene
Fermierii care au suprafete mici de teren agricol cauta ideea de afaceri ideala, care i-ar putea imbogati. Plantatia de lavanda poate fi exploatata fara probleme 10-15 ani, cu un profit minim de 8.000 de euro pe an! Productia o valorifici usor, in multe feluri: plante verzi, plante uscate, ulei esen... citeste mai mult>>
Cum se inmulteste goji?
Aceste fructe mici sunt cotate ca super-alimente, fiind unele dintre cele mai puternice antioxidante naturale din lume. Ca urmare, toti cei interesati de sanatate sunt potentialii tai clienti!... citeste mai mult>>
Apicultura: O afacere nobila si profitabila
Plantele melifere variate, plantatii intinse de tei si salcami, precum si suprafetele cultivate cu pomi fructiferi si floarea-soarelui sunt tot atatea elemente favorizante pentru dumneavoastra, apicultorul in devenire! Clima Romaniei este, de asemenea, propice acestui tip de afacere.... citeste mai mult>>