Publicat in: Documentatii
Cantitatea de aer sau ventilatia pentru ciupercile Agaricus bisporus
Cele mai frumoase ciuperci cresc in balegar. Dar noi mancam ciupercile, nu balegarul. Alfred de Musset
Pentru o cantitate de o tona de compost este nevoie de 225 mc de aer/ora. Pentru 1 kg de ciuperci este necesar  1 mc de aer proaspat/h.

Ciupercile au nevoie de cantitate redusa de oxigen şi ridicata de CO2. Cantitatea cea mai mare de CO2 este necesara in perioada incubarii sau a cresterii miceliului.  Pentru a trece pe productie, de la o concentratie de CO2 de 6000-10.000 ppm se va ajunge la 1000-1800 ppm.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran


Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu"   Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...

Oferta Speciala
valabila 48h

Prin folosirea ventilatiei dirijate, suprafata de cultura poate sa creasca, nu mai este in nici un fel pusa în pericol de insuficienta aerului din ciupercarie ca în cazul ciupercariilor  clasice.
 
Pentru suprafata de cultura de 150 mp, puterea ventilatorului va avea un debit de 200 mc aer/h/tona de substrat nutritiv sau 20 mc aer/h/mp, si atunci capacitatea lui va fi de 3300-3500 mc/ora.
 
Cunoasterea necesarului de aer si folosirea unui ventilator cu un debit corespunzator constituie o problema de stricta specialitate mult mai valoroasa decat aplicarea unor metode mai simple de verificare.
 
In culturile intensiv-industriale, aerul care patrunde in interiorul spatiilor de cultura este conditionat : filtrat, umezit si încalzit sau racit la temperatura dorita de catre ciuperci.
 
- Curentii de aer
In cazul unei ventilatii prea mari, datorata supradimensionarii  capacitatii ventilatoarelor, la ventilatia dirijata, se creează curenti de aer care au o viteza prea mare, ceea ce este nefavorabil. In acest nedorit caz ciupercile se exfoliaza, straturile se usuca si productia scade. Viteza de circulatie a aerului evacuat pe la orificii sa nu fie mai mare de 0,15- 0,2-0,3 m/secunda.

Autoare a 28 carti in domeniul cultivarii ciupercilor si nu numai, este proprietar si editor a site-ului www.ciupercile.ro, unde scrie despre cultura ciupercilor, Dr. ing. Ioana Tudor tine singurul curs de ciupercar acreditat din tara.

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Importanta echipamentelor eficiente in irigatiile moderne
Importanta echipamentelor eficiente in irigatiile moderne
  Pe masura ce tehnologia avanseaza, solutiile pentru irigatii devin tot mai...
Solutii inteligente pentru modernizarea sistemelor hidraulice din agricultura
Solutii inteligente pentru modernizarea sistemelor hidraulice din agricultura
Acest articol exploreaza solutii inteligente pentru automatizarea si modernizarea sistemelor...
Solutii de alimentare pentru fermele izolate: ce optiuni fiabile ai la indemana in 2025
Solutii de alimentare pentru fermele izolate: ce optiuni fiabile ai la indemana in 2025
Fermierii trebuie sa gaseasca metode prin care sa-si sustina activitatea zilnica — de la...
De la ferma mica la exploatatie competitiva: strategii de crestere graduala cand esti cultivator de cereale, in era digitala
De la ferma mica la exploatatie competitiva: strategii de crestere graduala cand esti cultivator de cereale, in era digitala
Un studiu realizat de Food and Agriculture Organization of the United Nations arata ca fermele...

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Anunturi
Vezi toate anunturile
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton