Publicat in: Documentatii
Cantitatea de aer sau ventilatia pentru ciupercile Agaricus bisporus
Cele mai frumoase ciuperci cresc in balegar. Dar noi mancam ciupercile, nu balegarul. Alfred de Musset
Pentru o cantitate de o tona de compost este nevoie de 225 mc de aer/ora. Pentru 1 kg de ciuperci este necesar  1 mc de aer proaspat/h.

Ciupercile au nevoie de cantitate redusa de oxigen şi ridicata de CO2. Cantitatea cea mai mare de CO2 este necesara in perioada incubarii sau a cresterii miceliului.  Pentru a trece pe productie, de la o concentratie de CO2 de 6000-10.000 ppm se va ajunge la 1000-1800 ppm.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Propriul meu plan de afaceri


Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai planuri de afaceri standard Esti o persoana dinamica Profita de Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai 7 modele practice de planuri de afacere cu care obtii mai usor finantari si chiar fonduri europene la mai putin de 100 de lei Stick-ul "Propriul meu plan de...

Oferta Speciala
valabila 48h

Prin folosirea ventilatiei dirijate, suprafata de cultura poate sa creasca, nu mai este in nici un fel pusa în pericol de insuficienta aerului din ciupercarie ca în cazul ciupercariilor  clasice.
 
Pentru suprafata de cultura de 150 mp, puterea ventilatorului va avea un debit de 200 mc aer/h/tona de substrat nutritiv sau 20 mc aer/h/mp, si atunci capacitatea lui va fi de 3300-3500 mc/ora.
 
Cunoasterea necesarului de aer si folosirea unui ventilator cu un debit corespunzator constituie o problema de stricta specialitate mult mai valoroasa decat aplicarea unor metode mai simple de verificare.
 
In culturile intensiv-industriale, aerul care patrunde in interiorul spatiilor de cultura este conditionat : filtrat, umezit si încalzit sau racit la temperatura dorita de catre ciuperci.
 
- Curentii de aer
In cazul unei ventilatii prea mari, datorata supradimensionarii  capacitatii ventilatoarelor, la ventilatia dirijata, se creează curenti de aer care au o viteza prea mare, ceea ce este nefavorabil. In acest nedorit caz ciupercile se exfoliaza, straturile se usuca si productia scade. Viteza de circulatie a aerului evacuat pe la orificii sa nu fie mai mare de 0,15- 0,2-0,3 m/secunda.

Autoare a 28 carti in domeniul cultivarii ciupercilor si nu numai, este proprietar si editor a site-ului www.ciupercile.ro, unde scrie despre cultura ciupercilor, Dr. ing. Ioana Tudor tine singurul curs de ciupercar acreditat din tara.

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

De ce este important sa analizam laptele si cum ne ajuta analizoarele?
De ce este important sa analizam laptele si cum ne ajuta analizoarele?
Laptele curat si bine verificat inseamna produse lactate mai bune si mai...
Cum sa reduci costurile energetice in industria alimentara in 2025
Cum sa reduci costurile energetice in industria alimentara in 2025
In acest context, monitorizarea parametrilor critici din procesul de productie devine o...
Investitii masive in sectorul agricol. MADR suplimenteaza bugetul DR-22
Investitii masive in sectorul agricol. MADR suplimenteaza bugetul DR-22
MADR va suplimenta interventia DR-22 cu suma de 249.061.176 de...
Taieri in bugetul MADR. Ce trebuie sa stie fermierii in 2025
Taieri in bugetul MADR. Ce trebuie sa stie fermierii in 2025
Conform documentului, MADR va avea un buget cu aproximativ 6% mai mic fata de 2024, cu credite...

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop∧Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton