Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Caracteristicile biologice ale Schisandrei
Schisandra este o liana vivace sau un arbust cu inaltimea de pana la 8-15 m, cu tulpina dreapta, cataratoare, lignificata.
Caracteristici biologice
Frunzele sunt alterne, cu petiol de culoare rosie, putin carnoase, ovale sau acuminate.
Florile sunt mici, unisexuate, ceroase, parfumate, la inceput roze, apoi albe, dispuse pe lastari scurti, cate 2 - 5 la subsuoara frunzelor. Florile sunt mici, la inceput rozalii apoi albe, parfumate si ceroase, inflorirea are loc vara in mai-iunie.
Fructul este o baca sferica, suculenta, de culoare rosu-tare.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Propriul meu plan de afaceri
Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai planuri de afaceri standard Esti o persoana dinamica Profita de Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai 7 modele practice de planuri de afacere cu care obtii mai usor finantari si chiar fonduri europene la mai putin de 100 de lei Stick-ul "Propriul meu plan de...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
Bobitele sunt dispuse cate 20 - 50 pe o axa centrala, formand un ciorchine cu boabe care au in interior cate 2 seminte. Infloreste in lunile mai- iunie. Fiecare boaba contine cate doua seminte, cu gust picant si amar. Restul de trei arome se regasesc in fruct. De aceea planta se mai numeste si planta cu cinci arome, - dulce, sarat, acru, iute si amar.
Bobitele colorate in rosu, sunt populare in toata Asia dar si in afara continentului, datorita efectelor benefice asupra sanatatii, dar si datorita valorilor culinare si nutritionale.
Tulpina este dreapta, cataratoare, lemnoasa. Frunzele sunt alterne, carnoase, ovale cu nervuri bine reliefate, petiolul de culoare roscata.
Cercetarea farmacologica moderna a demonstrat ca fructul de Schisandra chinensis prezinta diferite activitati biologice benefice asupra ficatului, respiratiei, sistemului nervos si cardiovascular central.
Acesta prezinta un efect hepatoprotector prin scaderea nivelului serului glutamat piruvat al transaminazei (GPT) – se gaseste in principal in ficat si in ordine descrescatoare a concentratiei in rinichi, miocard, muschi scheletici si pancreas; daca metabolismul energetic al celulei hepatice este tulburat prin agenti infectiosi (de exemplu virusurile hepatitei virale) sau toxici, se produce o crestere a permeabilitatii membranei celulare, cu trecerea in ser a componentelor citoplasmatice, precum si o activitate antioxidanta, un efect inhibitor extins asupra sistemului nervos central, precum si o actiune stimulatoare asupra respiratiei.
Un extract de etanol (EtOH) al fructului de Schisandra chinensis s-a constatat ca prezinta efecte puternice asupra sistemului cardiovascular si o actiune de reglare asupra tensiunii arteriale anormale, in timp ce un extract de apa (H2O), imbunatateste capacitatea organismului de a rezista stimularii nespecifice si scade nivelul de glucoza din sange.
Schisandra chinensis, este o planta lemnoasa, arbust sau liana cataratoare, care creste si se dezvolta in locuri cu multa umbra, atinge inaltimi de pana la 15 metri. Boabele de Schisandra contin cantitati insemnate de zaharuri si acizi organici (citric, malic, tartric s.a), vitaminele B, C si E, ulei volatil, substante tanante si colorante, gliceride ale acizilor grasi superiori, substante minerale (fier, calciu, fosfor).
Semintele contin mult ulei gras, ulei volatil, vitamina E, rasina si compusi neazotati, specifici acestei plante.
Principiile active cu actiune fiziologica asupra organismului omului au fost stabilite abia in ultimii ani. Acestea sunt schizandrina, schizandrolul si alte substante organice cu o structura foarte complexa.
Alte componente bioactive: peste 30 de lignani (schizandrin A, B, C, pregomisin, gomisin, deoxischizandrin), fitoesteroli (stigmasterol, betasitosterol), vitaminele C si E, uleiuri volatile.
Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Newsletter gratuit
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
Ultima ora
- » MADR si AFIR: Fermierii trebuie sa isi evalueze exploatatia agricola
- » Carnea de pui se afla in topul preferintelor romanilor
- » Ministrul Agriculturii vine cu promisiuni. Un nou sprijin pentru oierii afectati de PMR
- » Veniturile medicilor veterinari. Cum variaza sumele primite
- » MADR: Tehnologia rachetelor antigrindina nu produce o crestere a emisiilor de poluanti in aer, apa sau sol