Publicat in: Documentatii
Cateva notiuni despre pregatirea compostului pentru champignon
In Romania nu exista nicio fabrica de compost, aceasta poate fi o afacere sigura avand in vederea achizitionarea compostului de la cca 800 km de granita.
Producerea compostului la scara industriala reclama si spatii amenajate in acest scop care sa permita mecanizarea si organizarea muncii pentru fazele I , II  si III de pregatire. Exista si statii sau fabrici de compost, de exemplu cum ar fi in Serbia, unde se produce numai compost faza 2. 
 
Instalatii pentru amestec si pregatit compost

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran


Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu"   Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...

Oferta Speciala
valabila 48h

Suprafetele de compostare  sunt neacoperite unde se desfasoara preinmuierea sau faza anaeroba si suprafete acoperite sau hale unde are loc compostarea aeroba sau intoarcerile compostului.

Pasteurizarea are loc in incinte speciale numite tunele de pasteurizare in masa, cu instalatii specifice de distributie a aerului si a aburului dupa o diagrama sau grafic bine determinat, controlate de computer.
 
  Spatiile pentru preinmuiere se recomanda sa indeplineasca urmatoarele conditii:
 
- sa fie prevazute cu pardoseala din beton care sa sustina greutatea utilajelor ;
- sa fie prevazute cu bazine colectoare  in care se va colecta apa de la udari si mustul de gunoi sau purinul, de unde prin vidanjare sau cu pompe pentru ape uzate  sa fie deversat pe platformele de compost pus la imbibare. In aceste bazine nu trebuie sa intre apa provenita de la spalarea acestor suprafete.
 
Spatiile destinate compostarii aerobe sau intoarcerii compostului  vor fi prevazute cu acoperis in doua pante, sustinut pe suporturi ferme la inaltime de 5-6 m de la sol pentru a permite deplasarea combinei de intors compostul  sau altor utilaje folosite  pentru mecanizarea procesului.

Statia de pregatit compost se recomanda sa fie aplasata la distanta de cel putin 1,5 km fata de o ciupercarie.
 
Fabrica de compost trebuie sa fie prevazuta cu sursa de apa potabila, tinând cont ca in timpul pregatirii compostului, necesarul de apa este de cca 500 litri/t de compost si 100 litri /t pentru spalari ale suprafetelor.

Cantitatera de apa pentru compostare este astfel repartizata :
- 300 litri/t la asezarea la preinmuiere;
- 100 l/t la asezarea la compostarea aeroba;
- 50 l/t la prima intoarcere;
- 50 l/t la cea de-a doua intoarcere.
 
In imediata apropiere sunt necesare spatii de depozitare pentru amendamente si ingrasaminte chimice.

Autoare a 28 carti in domeniul cultivarii ciupercilor si nu numai, este proprietar si editor a site-ului www.ciupercile.ro, unde scrie despre cultura ciupercilor, Dr. ing. Ioana Tudor tine singurul curs de ciupercar acreditat din tara.                                                                                                                               

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Importanta echipamentelor eficiente in irigatiile moderne
Importanta echipamentelor eficiente in irigatiile moderne
  Pe masura ce tehnologia avanseaza, solutiile pentru irigatii devin tot mai...
Solutii inteligente pentru modernizarea sistemelor hidraulice din agricultura
Solutii inteligente pentru modernizarea sistemelor hidraulice din agricultura
Acest articol exploreaza solutii inteligente pentru automatizarea si modernizarea sistemelor...
Solutii de alimentare pentru fermele izolate: ce optiuni fiabile ai la indemana in 2025
Solutii de alimentare pentru fermele izolate: ce optiuni fiabile ai la indemana in 2025
Fermierii trebuie sa gaseasca metode prin care sa-si sustina activitatea zilnica — de la...
De la ferma mica la exploatatie competitiva: strategii de crestere graduala cand esti cultivator de cereale, in era digitala
De la ferma mica la exploatatie competitiva: strategii de crestere graduala cand esti cultivator de cereale, in era digitala
Un studiu realizat de Food and Agriculture Organization of the United Nations arata ca fermele...

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Anunturi
Vezi toate anunturile
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
Raport Special Gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025
Adauga mai jos adresa ta de email si vei primi raportul special gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.