Ciupercarie. Avantajele cumpararii compostului gata preparat
Cultivatorul nu mai este nevoit sa se ocupe si de producerea substratului, practic o alta meserie si o afacere in sine. El scapa de investitia mare in echipamentele si utilajele necesare pentru compostarea si pasteurizarea compostului.
Este un proces complex, care necesita cunostinte si experienta – „arta compostarii“. In acelasi timp, sunt necesare investitii in constructii, masini si echipamente speciale: depozite pentru materiile prime si auxiliare (paie, gunoi de cal/pasari, ipsos etc.), platforme betonate pentru preinmuiere si hale pentru compostare, masini de format si intors platforme de compost, sali/tuneluri de pasteurizare, masini pentru insamantat si insacuit s.a.
Toate acestea trebuie luate in calcul atunci cand va hotarati sa porniti afacerea cu producerea compostului.
Spre exemplu, pretul unei linii mecanizate pentru insamantat si insacuit compostul FAZA II, 400 saci/ora, variaza intre 30.000 – 45.000 euro/buc. Echipamentul necesar pentru un mic tunel de pasteurizare in masa – capacitate de 20 de tone compost/sarja – costa 30.000-35.000 euro (sistem de ventilatie si conditionare aer, control computerizat al procesului, generator de abur).
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran
Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu" Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...
Oferta Speciala
valabila 48h
Pretul unei masini de intors platforme de compost cu o capacitate medie, 70 tone/ora se situeaza intre 60.000 si 80.000 euro.
Altfel se pune problema, desigur, in cazul prepararii unor cantitati mici de compost: 5-15 tone/ciclu de productie in sistem clasic – sezonier. O ciupercarie mica (50-150 mp cultivati) poate fi aprovizionata cu substrat gata preparat, dar in cadrul ei se poate pregati si cu forte proprii si cheltuieli reduse substratul necesar. In acest caz insa, calitatea compostului prelucrat manual si pasteurizat sub folie asigura de regula productii de 10-12%.
Cultivatorul investeste doar in localul de cultura, asigurandu-se ca acesta are ventilatie corespunzatoare, aer climatizat care sa-i dea posibilitatea sa produca ciuperci tot timpul anului, capacitate de pastrare provizorie a ciupercilor (camera frig) s.a.
Pentru o ciupercarie care functioneaza in sistem intensiv, echipamentele enumerate sunt absolut necesare. La ele se poate adauga si sistemul automatizat de control al parametrilor de icroclimat, care poate fi asistat de computer. In cazul micilor ciupercarii organizate in sistem clasic – sezonier, spatiul de cultura nu are astfel de dotari, cheltuielile fiind reduse proportional.
In acelasi timp, insa, numarul de cicluri anuale de productie este mult mai mic, respectiv 1-2 (3), fata de 5- 7 (8) cate poate sustine o ciupercarie intensiva. Productiile sunt inferioare cantitativ, iar calitatea ciupercilor lasa si ea de dorit.
Cultivatorul poate sa se concentreze doar pe productia de ciuperci si sa conduca mai bine tehnologic acest sector, avand si un control eficient asupra pretului de cost.
Intr-o ciupercarie in care se produce si compostul necesar pentru camerele de cultura proprii, activitatea se imparte in doua componente cu specific diferit, dar de importanta similara. Practic sunt doua intreprinderi integrate intr-una. De aceea si actul managerial este mai complex si prezinta un grad mai mare de dificultate si risc.
Pentru orice cultivator, chiar cu experienta, este destul de greu sa poata duce la indeplinire cu succes ambele activitati. Aceasta, mai ales cand dotarea tehnica a spatiului de cultura nu este chiar cea mai moderna. De aceea, cumpararea unui compost de calitate certificata il degreveaza pe cultivator de grijile si cheltuielile legate de prepararea substratului de cultura. El se poate concentra pe respectarea tehnologiei de cultura si pe asigurarea conditiilor optime de microclimat.
Astfel va putea eficientiza mai bine activitatea in acest sector, ceea ce se va reflecta in cheltuieli de productie mai mici si profit mai mare.
Pretul materiilor prime pentru substrat este variabil, ceea ce poate duce la cheltuieli suplimentare greu de suportat de o ciupercarie „tanara“ care-si produce propriul compost.
In 2007, din cauza secetei, productia de grau – si implicit cea de paie – a fost foarte mica in majoritatea regiunilor tarii. Din aceasta cauza, pretul paielor balotate s-a dublat fata de cel din anii trecuti. Pentru o ciupercarie care-si produce singura compostul si ale carei resurse financiare sunt limitate, aceasta situatie poate avea un impact negativ, greu de echilibrat economic.
In schimb, unitatile mari producatoare de compost pentru vanzare auresursele financiare necesare atenuarii unor astfel de variatii. In plus, aprovizionarea lor cu materii prime se face prin contracte ferme, bine negociate si incheiate din timp cu unitati mari furnizoare de paie de grau sau de gunoi de cal/pasari etc.
Utilizarea compostului pregatit de unitati specializate, care folosesc tehnologii performante si au dotari moderne, este o solutie mai buna decat pregatirea unui compost de calitate incerta, mai ales cand nu exista conditii si nici experienta pentru aceasta.
In acelasi timp, trebuie amintit faptul ca astazi se pune tot mai mult accent pe utilizarea de tehnologii nepoluante si-n agricultura. Or, compostarea constituie un proces aplicat pe scara larga si care produce poluare prin emisii de gaze nocive si urat mirositoare (NH4, CH4, SO2, H2S).
Legislatia europeana are prevederi din ce in ce mai putin permisive pentru astfel de emisii. Exista si solutii: „compostarea indoor“, captarea si neutralizarea gazelor nocive din aerul viciat, prin trecerea acestuia prin biofiltre, inainte de evacuarea in atmosfera. Aceste solutii sunt scumpe si nu ar putea fi acoperite financiar decat de catre producatorii mari de compost.
Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Idei de afaceri in agricultura
Afaceri cu trufe. Comoara din gradina de aluni
Trufa este una dintre putinele produse agricole a caror cerere este mult mai mare decat oferta. Spre deosebire de alte culturi traditionale (porumb, grau, vitade-vie etc.), cultura trufelor nu implica cheltuieli mari anuale cu investitia. Daca exista terenul, este vorba practic doar despre achizitio... citeste mai mult>>
Cultura de ricin: ce profit iti poate aduce afacerea
Ricinul este o planta tropicala oleaginoasa, originara din India si Africa. In prezent este cultivata la noi in tara in scop ornamental, industrial si medicinal. Uleiul de ricin este unul dintre cele mai folosite uleiuri datorita utilizarilor multiple, un numar de peste 200, dar si datorita calitati... citeste mai mult>>