Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Conditii ce trebuie indeplinite pentru a fi considerat fermier activ

conditii-ce-trebuie-indeplinite-pentru-a-fi-considerat-fermier-activ

Incepand cu acest an, toate schemele de sprijin financiar direct vor fi acordate doar fermierilor activi, persoane fizice sau juridice sau grupuri de persoane fizice sau juridice care pot dovedi dreptul legal de a utiliza exploatatia si care desfasoara, in cadrul exploatatiei lor, o activitate agricola.


Potrivit MADR, activitate agricola inseamna cultivarea terenului si cresterea animalelor, mentinerea suprafetei agricole in conditii adecvate pentru pasunat sau cultivare sau efectuearea de activitati minime pe suprafetele agricole mentinute intr-o stare adecvata pentru pasunat sau cultivare.
 
Potrivit unui proiect de ordin ce reglementeaza acordarea platilor directe in perioada 2015-2020, elaborat de MADR, fermierii care, in anul anterior de plata, au primit plati directe mai mici de 5.000 de euro si care desfasoara cel putin o activitate agricola minima in cadrul exploatatiei, sunt considerati fermieri activi (conform art. 9.4. - Reg. 1307/2013) si pot beneficia de plati directe.
 Fermierii care in anul anterior de plata au beneficiat de plati directe de peste 5.000 de euro trebuie sa fie inregistrati la Oficiul National al Registrului Comertului sau sa detina actul normativ de infiintare, din care sa reiasa activitatea agricola. Pentru a beneficia de plati directe si in perioada 2015-2020, acestia trebuie sa ateste cel putin calitatea de persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale, sau intreprinderi familiale conform OUG 44/2008, cu modificarile şi completarile ulterioare.
 
Pe langa excluderile de la plata impusa de UE (art. 9.2. paragraf 1 - R. 1307/2013), Romania a propus excluderea de la plata a unor intreprinderi sau activitati neagricole similare - firme/companii de constructii, Regia Nationala a Padurilor, administratori de paduri private, penitenciare, UAT-uri (comune, municipii, orase, judete).

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Pasii catre o afacere de succes Berea Artizanala


Stiati ca romanii sunt printre cei mai mari consumatori de bere la nivel mondial   Cu cei 85 de litri cap de locuitor an ne situam pe un „onorabil” loc 8 in Europa si pe locul 12 in clasamentul mondial liderii fiind cehii 142 de litri urmati de austrieci 105 litri si de nemti 104 litri   Piata autohtona a berii...

Oferta Speciala
valabila 48h

 
Totusi, beneficiarii care, in anul anterior de plata, au primit plati directe peste 5.000 de euro si se regasesc pe lista excluderilor de la plata (gestionari de aeroporturi, servicii de transport feroviar, sisteme de alimentare cu apa, servicii imobiliare, terenuri permanente de sport si terenuri destinate activitatilor de recreere, sau alte intreprinderi cu activitati neagricole) pot deveni fermieri activi daca dovedesc ca activitatea agricola desfasurata in exploatatia lor reprezinta principala lor activitate, prin doua modalitati:

- sumele primite din plati directe reprezinta cel putin 5% din veniturile totale obtinute din activitaţi neagricole in cel mai recent an fiscal pentru care sunt disponibile astfel de dovezi;
- veniturile totale obtinute in cadrul exploatatiei din activitatile agricole reprezinta cel putin o treime din veniturile totale obtinute in cel mai recent an fiscal.
 
Dovezile verificabile sunt copiile situatiilor financiare anuale depuse la ANAF. Acestea trebuie depuse la APIA pana la data de 15 iulie a anului de cerere.
Prin exceptie, fermierii care se inregistreaza la Oficiul National al Registrului Comertului in anul depunerii cererii unice de plata si care prezinta documente din care reiese ca au activitate agricola, nu trebuie sa prezinte dovezile verificabile. Obligatia de depunere a dovezilor verificabile decurge din al doilea an in care fermierul depune cerere unica de plata la APIA.
 
Potrivit proiectului MADR, beneficiarii platilor directe sunt fermierii activi persoane fizice si/sau persoane juridice care desfasoara o activitate agricola in calitate de proprietari, arendasi, concesionari, asociati administratori in cadrul asociatiilor in participatiune sau locatari.

Arendatorul, concedentul si/sau locatorul nu beneficiaza de plati directe pentru terenul/animalele arendat(e), concesionat(e) si/sau inchiriat(e).
 
Romania a notificat catre Comisia Europeana sapte categorii de plati directe care se acorda ca mecanisme de sustinere a producatorilor agricoli in perioada 2015-2020:

- Schema de plata unica pe suprafata
- Ajutor national tranzitoriu
- Plata redistributiva;
- Plata pentru practici agricole benefice pentru clima si mediu (plata petru inverzire)
- Plata pentru tinerii fermieri;
- Schema de sprijin cuplat;
- Schema simplificata pentru micii fermieri.

Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special Gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025
Adauga mai jos adresa ta de email si vei primi raportul special gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016