Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Crescatorie de raci. Gestionarea furajelor

crescatorie-de-raci-gestionarea-furajelor

Necesarul de furaje este estimat la inceputul activitatii in planul de afaceri si este obligatoriu sa se determine cantitatile necesare, macar estimativ, la nivelul unui ciclu de crestere a racilor.


Daca activitatea se limiteaza la o cifra de afaceri mica,pana in 10.000 euro, atunci nu se pune problema gestionarii furajelor. Ele se vor procura progresiv pe parcursul ciclului de crestere a racilor.
 
Daca activitatea de crestere a racilor este intensiva, atunci sunt necesare acumulari la intervale de timp determinate de furaje care vor fi preparate, tocate sau macinate in granulatii optime pentru alimentatie. 
 
Se impune crearea unui buget cu care sa se achizitioneze aceste cereale, furaje. In caz ul in care fermierul dispune de ele dintr-o activitate ulterioara, in loc sa o valorifice pe bani o va utiliza ca hrana pentru raci.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Propriul meu plan de afaceri


Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai planuri de afaceri standard Esti o persoana dinamica Profita de Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai 7 modele practice de planuri de afacere cu care obtii mai usor finantari si chiar fonduri europene la mai putin de 100 de lei Stick-ul "Propriul meu plan de...

Oferta Speciala
valabila 48h
In cazul in care cifra de afaceri va fi foarte mare, de ordinul sutelor de mii de euro, se determina un buget de productie pentru aceste cereale sau furaje. Este mai convenabil sa le produci decat sa le cumperi. 
 
O aprovizionare continua cu material vegetativ este benefica si pentru dezvoltarea de nevertebrate pe tot parcursul anului, ceea ce ajuta la hranirea racilor.
 
O alimentare excesiva cu material vegetativ, ce nu se poate consuma in totalitate, duce la un moment dat la epuizare prematura a stocurilor de material vegetal dar si la prejudicii habitatului racului, care va fi invadat de deseuri vegetale in putrefactie, ce va elimina mari cantitati de oxigen din apa. 
 
Daca cantitatea de material vegetal este mai mica, racul nu se poate dezvolta in regim intensiv, si veti periclita activitatea.
 
In mod natural sunt prezente in vegetatia lacului specii de ierburi car e pot ajuta partial la hrana racilor, dar nu sunt intotdeauna suficiente si nu contin substante nutritive specifice pentru o dezvoltare rapida a racului. 
 
Plantele native de langa lac sau chiar din lac, papura spre exemplu, pot creste mult, formand o masa v egetala compacta, cu tulpini groase, ce pot cauza circulatia apei si a racilor. 
 
In plus, unele dintre ele sunt considerate nocive si ar trebui indepartate din zona lacului. De aceea este recomandata cultivarea plantelor vegetative si a cerealelor in spatii agricole si transformarea lor in uruiala sau tocatura si servita ca masa furajera racilor.
 
Aceasta vegetatie nativa are si cateva avantaje in dinamica mediului:
 
- racii pot consuma in stare cruda o vegetatie autohtona, iar densitatea ei ofera un spatiu de refugiu fata de pradatori si implicit ajuta la stoparea actiunilor de canibalism intre indivizi;
 
- pot ajuta racii sa iasa la suprafata, prin catarare verticala, pentru a respira in cazul in care apa este infectata sau concentratia de oxigen este scazuta, mai ales vara;
 
- acest tip de vegetatie poate reprezenta suport pentru existenta unor nevertebrate, melci, spori ciuperca etc., care constituie o alta latura a alimentatiei racilor.
 
Aceste consideratii de cultivare a masei vegetale pe tip uri de plante sunt dinamice dar si responsabile in managementul furajelor pentru o crescatorie de raci, desi tehnologia de crestere a racilor este aceeasi peste tot. 
 
In functie de scopurile propuse de fermieri, managementul poate fi diferit. Pentru plantar ea vegetatiei specifice lacurilor din anumite zone geografice trebuie sa apelati la reviste de specialitate.
 
In sistemul de crestere a racilor fara alta cultura vegetala pe aceeasi suprafata, managementul furajelor este deosebit de important si tre buie analizat serios in planul de afaceri. 
 
O solutie care se preteaza la toate zonele geografice de la noi este cultivarea sorgului sau a rapitei, papurei, dar in regim controlat, soia boabe, in lac sau pe malurile lacului. 
 
Se stie ca noaptea racul poate i esi din apa sa caute mancare, mai ales in noptile umede. Din analizele facute, sorgul poate fi plantat pe malurile lacului, sau in lac, la adancimi mici de 20 - 30 cm, alaturi de raci, ca masa furajera. Are un potential de dezvoltare mare si constituie o h rana excelenta si pentru animale.
 
Pentru cresterea simultana a racului si cultivarea orezului, managementul este diferit de ceea ce am prezentat pana acum. In cultura orezului planta in sine constituie 45% din furajul pe care-l consuma racul. 
 
Plantarea ore zului se face pe loturi, lasand un spatiu intre ele de 1 - 1,5 m, pentru a putea alimenta racii si a pune capcane pentru prinderea lor.

Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".



Votati articolul

Rating:
Nota: 4.67 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special Gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025
Adauga mai jos adresa ta de email si vei primi raportul special gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016