Cresterea fazanilor in libertate
Pentru a instala fazani ornamentali intr-un parc, este suficient ca acesta sa aiba la dispozitie o vegetatie formata din arbusti, tufisuri si ierburi inalte, care sa poata servi drept loc de refugiu. Daca sunt nascuti si crescuti in acest perimetru, fazanii nu au niciun motiv pentru a evada, mai ales daca proprietarul are grija sa le furnizeze o hrana adecvata.
Lucrurile stau insa cu totul altfel daca este vorba de introducerea unui numar mare de pasari intr-un areal vast, in scopul repopularii acestuia. Nu este suficienta eliberarea pe acest teritoriu a reproducatorilor pentru ca ei sa se inmulteasca.
Din pacate, aceste pasari au o inteligenta redusa si cad adesea in capcanele intinse de vanatori si braconieri. Alte pericole ii pasc din partea animalelor de prada, dar si lucrarile agricole reprezinta un factor de risc pentru fazani (adaposturile sunt adesea distruse in timpul araturilor de primavara, al secerisului si recoltatului, al lucrarilor de stropire si distribuire a ingrasamintelor).
Cei care cred ca, eliberand primavara o pereche de pasari reproducatoare pe un teren propice, vor obtine o multime de pui toamna isi fac iluzii: statisticile demonstreaza ca acelasi numar de fazani lasati in libertate primavara se va regasi pe acel teritoriu si toamna, deci nu se va produce o repopulare, ci doar se va mentine efectivul existent.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Propriul meu plan de afaceri
Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai planuri de afaceri standard Esti o persoana dinamica Profita de Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai 7 modele practice de planuri de afacere cu care obtii mai usor finantari si chiar fonduri europene la mai putin de 100 de lei Stick-ul "Propriul meu plan de...
Oferta Speciala
valabila 48h
Pentru a creste, deci, fazani in mediul lor natural trebuie avut la dispozitie, in primul rand, un teritoriu care sa ofere un habitat ideal pentru aceste pasari.
Vegetatia naturala ce convine cel mai bine fazanilor este constituta din foioase si tufisuri aflate in apropierea campurilor, luncilor si terenurilor agricole. Acestor pasari le plac la fel de mult zonele de ses, cele deluroase, de la poalele muntilor, dar si zonele muntoase.
Daca lipseste insa vegetatia, nu se va reusi cresterea in libertate.
Un bun habitat trebuie sa ofere apa la discretie, caci apa le este indispensabila fazanilor. Fie ca este vorba de un rau sau un fluviu, de un lac sau canale de irigatii, orice sursa de apa este potrivita. In lipsa acesteia, trebuie amenajate bazine de irigatii sau recipiente care sa fie permanent umplute.
Este inutil sa mai subliniem cat de importanta este existenta surselor de hrana pe teritoriul respectiv.
Aceste pasari invadeaza adesea terenurile agricole in cautarea hranei, fiind considerate adesea drept inamicii culturilor. In realitate, stricaciunile produse sunt compensate din plin de faptul ca ei distrug un mare numar de daunatori. Hrana lor este alcatuita din ierburi si graunte, dar si din insecte, rame, viermisori si chiar soareci de camp.
Daca teritoriul pe care traiesc aceste pasari nu le ofera suficiente asemenea resurse, crescatorii trebuie sa amenajeze adaposturi pentru hrana, ridicate de preferinta in locuri deschise (luminisuri, poienite).
Adaposturile vor fi acoperite cu o folie de plastic, peste care se vor aseza ramuri, paie si fan, ramanand deschise partile laterale. Este de preferat ca impermeabilizarea acestor constructii sa fie facuta cu materiale care sa nu produca zgomot in timpul ploilor (deci nu tabla sau materiale ceramice).
Pentru a completa sursele de hrana, se pot insamanta mici terenuri cu plante producatoare de seminte (sorg, de exemplu). In cazul in care vegetatia este insuficienta, se poate ameliora mediul de viata al fazanilor prin plantarea de tufisuri si ierburi inalte.
Se va avea in vedere si o proportie corecta intre numarul masculilor si al femelelor. Daca masculii sunt prea numerosi, ei vor avea tendinta de migrare in alte zone, in dauna asigurarii reproducerii; iar daca femelele sunt in numar prea mare, populatia va fi mai putin fecunda.
Raportul ideal este de 1 mascul la 5 femele, proportie care asigura atat o crestere indestulatoare a populatiei, cat si conservarea reproducatorilor.
Teritoriul de viata al fazanilor trebuie supravegheat continuu, lucru destul de greu de facut, tinand cont de specificul vegetatiei, dar un singur angajat este totusi de ajuns pentru o rezervatie de 400 ha.

Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Idei de afaceri in agricultura
Fabrica de Zahar Bod reia productia
Compania Best Achizitii S.R.L are in plan sa-si reia productia de zahar din sfecla de zahar in 2023. Incepand cu 1 noiembrie 2022, compania va demara procedura de negociere si achizitie de sfecla de zahar de la producatorii si asociatiile de producatori interesate.... citeste mai mult>>
Ferma de raci. Comertul si desfacerea produselor
Explicati detaliat cum veti utiliza internetul in afacerea dumneavoastra. Faceti o defalcare a costurilor ce le veti avea pentru desfacerea produselor dumneavoastra, raci vii sau carne de rac ambalata. Descrieti concurenta si ce preturi aplica la desfacere, modul cum fac aceasta desfacere si care su... citeste mai mult>>
Planificarea afacerii cu lavanda
Investitia poate sa difere in functie de dotarile de care dispuneti deja, de dotarile pe care doriti sa le achizitionati, de furnizor sau de calitatea semintelor. Diferenta in ceea ce priveste investitia intr-o cultura de lavanda o face si detinerea unui teren agricol.... citeste mai mult>>
Tot ce trebuie sa stii despre un buldoexcavator
Atunci cand o echipa de constructori trebuie sa execute lucrari terasiere complexe - sapaturi, incarcare cu pamant, mutare de materiale - folosesc un buldoexcavator sau, de ce nu, o flota intreaga de buldoexcavatoare. Aceste utilaje versatile reprezinta un adevarat avantaj pe orice santier.... citeste mai mult>>