Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cultura de rapita: cultivarea in conditii optime

cultura-de-rapita-cultivarea-in-conditii-optime

Rapita este una dintre culturile care se bucura de tot mai multa popularitate in randul fermierilor romani, astfel ca o cunoastere a principiilor cultivarii acestei oleaginoase in conditii optime este binevenita.


Soiuri sau hibrizi: cum alegem ce cultivam?

Pentru o buna productivitate, specialistii recomanda sa folosesti mai degraba seminte de rapita apartinand hibrizilor, si nu soiurilor. Acesti hibrizi au o toleranta ridicata la seceta si o abilitate superioara de utilizare a substantelor nutritive, in special a azotului, rezultand plante viguroase si cu o mai mare independenta fata de conditiile meteo.

Rapita se cultiva in rotatie

Multi fermieri prefera introducerea rapitei in asolament, pentru ca ea este o excelenta premergatoare pentru cerealele de toamna, in special pentru grau. 

Rotatia culturilor se face pe o perioada de minim trei ani, optima fiind o perioada de patru ani. Se evita sa vina in rotatie dupa  leguminoase pentru boabe si a florii-soarelui.

Fertilizarea culturii de rapita

In cazul in care vorbim despre productia de seminte de rapita, fertilizarea este un element tehnologic de mare impact, caci rapita are unul dintre cele mai ridicate consumuri specifice. Procesul se desfasoara astfel:

  • fertilizarea cu azot se face in primavara, preferabil in mod fractionat; 
  • fertilizarea cu fosfor se  face in perioada optima  inainte de semanat;
  • fertilizarea cu sulf se poate face fie in toamna sau in primavara , in doza de 20-30 kg/ha.

Pregatirea solului

Rapita prefera  solurile reavane, profunde si bine pregatite. Se evita solurile foarte usoare   sau foarte acide 

Rapita se preteaza atat la sisteme de lucrari cu aratura cat si  sisteme de cultura minimum tilllage Aratura se executa la o adancime de 18-20 cm; se impune discuirea imediata si pregatirea patului germinativ prin lucrari repetate cu grapa sau cultivatorul. 

Insamantarea rapitei

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online


Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...

Oferta Speciala
valabila 48h

Se foloseste doar samanta certificata i. Puritatea materialului trebuie sa fie de minim 98%, iar capacitatea de germinatie, de minim 85%. Semanatul se face la final de august sau inceput de septembrie, astfel incat planta sa intre in iarna cu o radacina puternica si 6-8 frunze bine dezvoltate. 

Se seamana in jur de 40-60 seminte/mp, dar aceasta valoare poate varia in functie de hibridul folosit sau de dezvoltarea estimata a campului. Se pastreaza o distanta de 12,5-25 cm intre randuri, iar adancimea de semanat se adapteaza la textura si umiditatea solului: 2-3 cm pentru soluri grele si umede, 3-5 cm pentru soluri uscate. 

Lucrari de intretinere

O atentie deosebita se va acorda lucrarilor de protectie a rapitei impotriva bolilor, insectelor daunatoare si buruienilor. 

Desi rapita este o cultura viguroasa si lupta bine cu buruienile, in primele faze de vegetatie este nevoie de combatere a buruienilor, mai ales a celor care au un ciclul biologic asemanator cu al rapitei.

De asemenea, rapita este atacata de numeroase insecte daunatoare care pot duce la compromiterea completa a culturii si de aceea  este nevoie de urmarirea permanenta pe parcursul intregii perioade de vegetatie.

Recoltarea rapitei

Desi pana in aceasta etapa rapita nu pare sa fie o cultura pretentioasa, recoltarea impune o atentie sporita, pentru a se evita pierderile prin spargerea pastailor si scuturarea semintelor.  Cea mai practica metoda este recoltarea cu combina, cand plantele stau aplecate, lanul are culoare galben-ruginie, iar tecile sunt galben-liliachii. Umiditatea semintelor trebuie sa fie sub 10%, in cazul in care nu se dispune de sisteme de curatare si uscare.  Recoltarea se face numai dimineata sau seara, in timp de cel mult 2-3 zile pentru intreaga suprafata a lanului.


Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton