Publicat in: Documentatii
Ferma piscicola. Instalatia de conditionare a apei si a aerului
In cazurile cresterii somnului european si a salaului, trebuie mentinute pe perioada intregului an temperaturi in apa cuprinse intre 20 si 27 °C. In continuare explicam metodele cele mai practice de obtinere a acestor temperaturi.
Apa proaspata ce patrunde in sistem are, de regula, temperaturi joase de sub 15 °C, iar pestii au nevoie pentru crestere de minimum 20 °C. Aceasta diferenta de temperatura trebuie invinsa destul de repede, prin incalzirea apei inainte de a fi introdusa in sistem. In caz contrar, apa rece din subteran (sau, dupa caz, de la retea) va raci si restul apei din sistemul de crestere.
 
In acest scop, cel mai adesea se folosesc centralele termice. In scop de microferma familiala, cea mai potrivita este folosirea unei centrale ce functioneaza cu combustibil solid (carbuni sau lemne cu gazeificare). De asemenea, daca ferma este mica si conditiile o permit, se poate adapta instalatia de incalzit a casei fermierului la nevoile noastre.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural


Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...

Oferta Speciala
valabila 48h

Practic, aceasta instalatie trebuie sa contina un boiler de cca 1.000 de litri, iar puterea cazanului nu trebuie sa depaseasca 70 kW in conditiile in care hala de productie este foarte bine termoizolata.
 
Boilerul are rolul de a produce apa calda, adica acea apa care trebuie inlocuita zilnic. Ea nu trebuie incalzita mai mult de 26 °C, indiferent de specia de cultura. Instalatia de incalzire va avea insa si importantul rol de a incalzi incaperea (hala de productie), prin folosirea de radiatoare (calorifere). Acrul din hala trebuie mentinut la o temperatura cu 2 grade C mai ridicata decat temperatura necesara a fi pastrata in apa din bazinele de crestere
 
Bineinteles ca in unele luni ale anului, folosirea acestei instalatii termice nu este necesara, chiar mai mult, este posibil sa se caute solutii pentru racirea mediului. Aerul din incapere nu este necesar sa fie racit sub 28 grade C, deoarece in apa temperatura este cu cca 2 grade mai scazuta. Astfel, o temperatura de 26 grade C este chiar ideala pentru cresterea somnului european sau a salaului.
 
Singurul inconvenient la temperaturile ridicate ale apei este scaderea concentratiel de oxigen dizolvat din apa, care trebuie suplimentata in aceste perioade prin aerare puternica a apei sau prin injectare suplimentara de oxigen tehnic din buteli.
 
Montarea si deci folosirea unei instalatii de aer conditionat se dovedeste practica doar in cazurile in care hala de productie nu e construita corespunzator, cand nu este bine termoizolata sau cand se inregistreaza temperaturi record pe timpul verii (secete prelungite, canicule etc.).
Redactia Agroromania
Autor: Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

De ce este important sa analizam laptele si cum ne ajuta analizoarele?
De ce este important sa analizam laptele si cum ne ajuta analizoarele?
Laptele curat si bine verificat inseamna produse lactate mai bune si mai...
Cum sa reduci costurile energetice in industria alimentara in 2025
Cum sa reduci costurile energetice in industria alimentara in 2025
In acest context, monitorizarea parametrilor critici din procesul de productie devine o...
Investitii masive in sectorul agricol. MADR suplimenteaza bugetul DR-22
Investitii masive in sectorul agricol. MADR suplimenteaza bugetul DR-22
MADR va suplimenta interventia DR-22 cu suma de 249.061.176 de...
Taieri in bugetul MADR. Ce trebuie sa stie fermierii in 2025
Taieri in bugetul MADR. Ce trebuie sa stie fermierii in 2025
Conform documentului, MADR va avea un buget cu aproximativ 6% mai mic fata de 2024, cu credite...

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop∧Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton