Pauni. Cresterea in vederea comercializarii
Se face in voliere speciale, pasarile fiind de regula grupate pe familii, cu padoc spatios in care pasarile sa se poata refugia ori de cate ori conditiile meteorologice devin nefavorabile.
Conditii
Iata cateva date despre conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca voliera si padocul:
- Voliera se recomanda a fi cat mai spatioasa, atat ca largime, cat si ca inaltime, totul depinde de spatiul disponibil si de investitia sub raport financiar pe care o poate realiza
crescatorul.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online
Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...
Oferta Speciala
valabila 48h
Suprafata minima in cazul unei voliere pentru o familie (un mascul si 3 - 4 femele) ar putea pleca de la 15-20 mp, cu o forma apropiata de cea a unui patrat sau a unui dreptunghi nu foarte alungit, si o inaltime de minimum 2 m.
In cazul volierelor dezvoltate pe verticala, se recomanda montarea de suporturi (rigle, barne) la inaltimi cat mai mari, paunul fiind o pasare careia ii place sa observe terenul de sus.
- Voliera poate fi acoperita partial impotriva ploii cu materiale usoare, transparente si rezistente.
Constructia ei trebuie astfel realizata incat sa nu permita accesul sobolanilor, dihorilor sau a altor daunatori, cu un minim de fundatie, cu plasa avand ochiuri corespunzatoare ca marime. Pardoseala volierei poate fi din pamant batatorit sau beton, acoperita cu un strat de pietris, nisip grosier sau chiar balastru, pentru asigurarea unei drenari corespunzatoare.
- Padocul poate fi inchis, avand in acest sens o poarta sau o usita de acces, sau semideschis, avand un perete liber, recomandabil opus fata de directia dominanta a vantului.
- O dimensiune standard a padocului nu poate fi data, dar trebuie avute in vedere dimensiunea trenei masculilor (asta inseamna o inaltime minima a suportului pe care doarme de 1,4-1,5 m) si numarul de exemplare ce au acces in acest spatiu.
Padocul poate fi realizat din zidarie tencuita, din scandura faltuita (pentru reducerea curentilor de aer din interior) sau din placi celulare din polipropilena, iar in cazul peretilor opaci se recomanda si construirea unui luminator.
- Pe timp de iarna nu trebuie asigurata incalzirea acestui spatiu. Iarna, nu temperatura scazuta e periculoasa, ci curentii de aer rece, ninsorile, promoroaca.
Pardoseala padocului se recomanda a fi construita din lemn, dar daca se foloseste betonul, trebuie asternut un strat de talas, rumegus grosier sau nisip, strat care urmeaza a fi schimbat periodic pentru asigurarea unei igiene corespunzatoare.
- Un lucru neglijat de unii crescatori este natura suportului (barnei) pe care se odihneste sau doarme paunul. Cel mai bun material in acest sens este lemnul, care este „calduros”.
Daca paunii dorm pe tevi metalice, ei capata mai devreme sau mai tarziu diferite afectiuni ale picioarelor, uneori grave, ce pot duce la schiopatare permanenta sau chiar la pierderea unor degete.
Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.