Publicat in: Documentatii
Perspectivele unor productii mari la rapita se contureaza din toamna
Cea mai importanta etapa premergatoare lucrarii de fertilizare a culturilor este planificarea acesteia. Conceperea unui plan de fertilizare corect bazat pe principii agronomice si luand in considerare reglementarile legale, ne ofera o perspectiva asupra cantitatilor de elemente nutritive necesare culturii, ne faciliteaza alegerea formulei de ingrasamant potrivit si reprezinta baza pentru calcularea costurilor ingrasamintelor pentru ferma.

Cu ajutorul programului digital NutriGuide® acum puteti sa planificati fertilizarea culturilor in doar cateva minute.


 

Rapita absoarbe cantitati mari de azot

O cultura de rapita adsoarbe aprox. 40-80 kg N/ha din toamna pana la intrarea in iarna. Aceasta cantitate poate creste chiar si la 130 de kg N/ha daca semanatul sa efectuat prea devreme, conditiile climatice sunt favorabile ,debutul perioadei de iarna este tarzie si sa suplimentat cantitatea de azot plin aplicarea de gunoi de grajd.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran


Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu"   Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...

Oferta Speciala
valabila 48h

Cantitatea de azot aplicata trebuie calculata in asa fel incat la intrarea in iarna plantele de rapita sa prezinte minim 8 frunze + un diametru al coletului de 1 cm si o radacina de aprox. 16 cm lungime.

O practica din ce in ce mai raspandita si benefica pentru stimularea dezvoltarii radacinilor este aceea de ,,infometare,, a culturii.

Aceasta inseamna ca pana in stadiul de 4 frunze nu se aplica ingrasaminte culturii, astfel plantele de rapita isi dezvolta radacina in profunzime pentru a cauta elemente nutritive.

Aplicarea de ingrasaminte inainte de semanat fara o incorporare corespunzatoare in sol avand ca rezultat o disponibilitate in abundenta a elementelor nutritive la suprafata solului poate perturba dezvoltare radacinii pivotante a plantelor de rapita respectiv poate aparea fenomenul de ,,radacini lenese,,.

Aplicarea inainte de semanat a ingrasamintelor tip NPK cu o solubilitate mare in apa , incorporate corespunzator, sau aplicarea lor din stadiul de 4 frunze este importanta deoarece din stadiul de 3-10 frunze rapita isi formeaza mugurii lastarilor laterali din care in primavara se vor forma ramificatiile cu sistemul floral.

Evitarea deficientei de elemente nutritive in acest stadiu este importanta pentru consolidarea potentialului productiv.


 

Fosforul & Potasiul aplicat din toamna influenteaza semnificativ productia

Testele de fertilizare efectuate in conditiile anului 2020 in Romania au dovedit importanta unei fertilizari echilibrate inca din toamna.

La toate variantele fertilizate sa utilizat aceeasi cantitate de N si aceeasi distributie a dozelor.

Fiecarei variante fertilizate i sa mai adaugat cate un element nutritiv principal N,P si K din toamna.

Cantitatea de 50 kg N / ha din toamna a fost asigurata in prima varianta fertilizata din produsul NAC 27 N (fertilizare doar cu N), in varianta urmatoare sa folosit produsul COMPLEX 20/20 +7sO3+Zn (suplimentar 50 kg / ha P2O5 ) si in ultima varianta cu COMPLEX 15/15/15 +7sO3+Zn (suplimentar 50 kg / ha K2O).


 

Rezultatul arata ca cea mai mare influenta asupra productiei o are elementul N cu un spor de productie de 1000 kg fata de varianta nefertilizata urmata de elementul P cu un spor de productie de aproape 400 kg / ha la varianta fertilizata in toamna cu COMPLEX 20/20 +7sO3+Zn comparativ cu varianta fertilizata in toamna doar cu N cu produsul NAC 27 N, dovedind astfel influenta semnificativa a fosforului asupra productiei de rapita. Elementul potasiu din compozitia produsului COMPLEX 15/15/15 +7sO3+Zn a adus un spor de productie suplimentar de 100 kg / ha (grafic).



Grafic: Rezultatul testelor de fertilizare la rapita Borealis L.A.T, 2020, media rezultatelor din 2 locatii, RO.

Sulful este un alt element important de luat in calcul in fertilizarea culturii de rapita.

Toate ingrasamintele tip Complex de la Borealis L.A.T contin sulf.

Recomandare

Pentru o planificare rapida si corecta a fertilizarii culturilor va sfatuim sa va creati un cont gratuit si sa utilizati programul digital ,,NutriGuide®- Consilierul online in nutritia plantelor,, de la Borealis L.A.T.


Redactia Agroromania
Autor: Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.

Votati articolul

Rating:
Nota: 4.13 din 4 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

De ce este important sa analizam laptele si cum ne ajuta analizoarele?
De ce este important sa analizam laptele si cum ne ajuta analizoarele?
Laptele curat si bine verificat inseamna produse lactate mai bune si mai...
Cum sa reduci costurile energetice in industria alimentara in 2025
Cum sa reduci costurile energetice in industria alimentara in 2025
In acest context, monitorizarea parametrilor critici din procesul de productie devine o...
Investitii masive in sectorul agricol. MADR suplimenteaza bugetul DR-22
Investitii masive in sectorul agricol. MADR suplimenteaza bugetul DR-22
MADR va suplimenta interventia DR-22 cu suma de 249.061.176 de...
Taieri in bugetul MADR. Ce trebuie sa stie fermierii in 2025
Taieri in bugetul MADR. Ce trebuie sa stie fermierii in 2025
Conform documentului, MADR va avea un buget cu aproximativ 6% mai mic fata de 2024, cu credite...

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop∧Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton