Piata de fertilizanti se prabuseste
Asociatia Producatorilor Europeni de Ingrasaminte cere ajutorul Comisiei Europene. In prezent, productia de fertilizanti a scazut cu 70%. Cresterea drastica a preturilor la gaze in Europa este principala cauza ce determina piata ingrasamintelor sa se prabuseasca.
"Este necesar un raspuns rapid din partea factorilor de decizie la nivel european si national pentru a preveni crizele energetice si a ingrasamintelor si pentru a asigura securitatea alimentara pe termen lung a Europei", se arata intr-o declaratie recenta pe Twitter.
Fabricile europene de ingrasaminte au intampinat probleme anul acesta. Majoritatea au ajuns sa-si reduca activitatea sau s-o inchida din cauza cresterii preturilor la gaze, potrivit dr. Olaf Zinke in cadrul unei analize publicate de portalul german Agrarheute.
In Europa, costul gazelor naturale este de 8 pana la 10 ori mai mare comparativ cu SUA. De asemenea se afiseaza mai mare si fata de celelalte centre ale industriei ingrasamintelor, producatorii eurupeni fiind de parere ca nu pot concura pe piata nationala si globala.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran
Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu" Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...
Oferta Speciala
valabila 48h
In acest sens, este nevoie de o solutie urgenta si rapida in ceea ce priveste criza, pentru a mentine productia de ingrasaminte, conform unei scrisori din partea industriei europene a ingrasamintelor (Fertilizers Europe).
Potrivit asociatiei, aceasta ar fi varianta salvatoare pentru asigurarea autonomiei strategice pentru productia de ingrasaminte in Europa si pentru asigurarea securitatii alimentare pe termen lung in Uniunea Europeana.
Raportat la industria ingrasamintelor, 90% din costurile sale sunt date spre gaz. In acest moment, industria se afla intr-o criza, cu preturi la gaze in crestere (cu peste 1.000% comparativ cu nivelul anului precedent). „Industria europeana a ingrasamintelor se afla intr-o criza fara precedent, deoarece piata europeana a gazelor este sparta”, a declarat Jacob Hansen, director general la Fertilizers Europe.
Pretul record al gazelor naturale reprezinta 90% din costurile variabile de productie ale industriei de ingrasaminte. Astfel, concurenta producatorilor europeni este imposibila. "Ca urmare, peste 70% din productia europeana a fost deja oprita sau oprita. Daca situatia continua, ne temem ca si producatorii ramasi vor fi afectati", a continuat Hansen.
Fertilizers Europe indeamna institutiile europe si statele membre ale UE sa ia masuri imediate pentru atenuarea crizei energetice si a ingrasamintelor. "Criza actuala necesita o actiune rapida si decisiva", a declarat seful Fertilizers Europe, Jacob Hansen.
De asemenea, acesta se refera la masurile UE si ale factorilor de decizie politica nationali in ceea ce priveste pietele de nergie si pentru ingrasaminte. Evolutia de pe piata gazelor trebuie analizata atent pentru abordarea provocarilor, sprijinirea industriei autohtone si restabilirea increderii si viabilitatii pietei, conform comunicatului.
Astfel, factorii de decizie politica trebuie sa aduca solutii concrete pentru a minimiza impactul pe termen lung asupra securitatii alimentare a UE, spune Hanse.
"Ruperea de la dependenta de aprovizionarea cu energie si materii prime ruse nu poate fi realizata prin inchiderea fabricilor si relocarea locurilor de munca in afara Europei", potrivit directorului Fertilizers Europe.
Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Idei de afaceri in agricultura
Afacere profitabila pe un teren de 100 mp
Flori in ghiveci?! De ce nu? Va propunem o idee prin care puteti exploata inteligent si profitabil un teren de doar 100 de mp care va va aduce pana la 30.000 de euro pe an doar prin cultivarea si comercializarea de flori in ghiveci.... citeste mai mult>>
Ferma de raci. Comertul si desfacerea produselor
Explicati detaliat cum veti utiliza internetul in afacerea dumneavoastra. Faceti o defalcare a costurilor ce le veti avea pentru desfacerea produselor dumneavoastra, raci vii sau carne de rac ambalata. Descrieti concurenta si ce preturi aplica la desfacere, modul cum fac aceasta desfacere si care su... citeste mai mult>>