Publicat in: Documentatii
Rabla pentru tractoare. O noua posibiltate de lansare
Cu toate ca programul "Rabla pentru tractoare" continua intr-o stare incerta din cauza regulilor extrem de facile de inscriere a dealerilor de utilaje, la nivel declarativ, AFM merge mai departe cu programul. Unele surse indica o posibilia noua data de lansare.
La sfarsitul anului trecut, Administratia Fondului de Mediu anunta ca asteapta adoptarea bugetului de stat pentru 2025 in vederea lansarii programului "Rabla pentru tractoare". In prezent, se indica faptul ca programul ar putea fi lansat in luna martie 2025.
 
Bugetul de stat pentru acest an ar trebui sa fie adoptat la inceputul lunii februarie. AFM va avea timp sa-si faca calculele si sa dea drumul la inscrierile beneficiarilor, la inceputul lunii martie.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online


Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...

Oferta Speciala
valabila 48h
O principala problema pe care AFM nu a prevenit-o a fost inscrierea in program a unui numar foarte mare de firme. AFM se astepta ca programul sa fie gestionat de dealerii de utilaje cunoscuti deja in piata si cu un istoric serios in spate. Astfel, conditiile din Ghidul de finantare au facilitat aparitia a multor firme care au ca obiect de activitate comertul cu utilaje agricole.
 
Chiar daca inscrierea dealerilor de utilaje in program s-a facut in perioada 22-28 noiembrie 2024, lista cu firmele eligibile nu a fost publicata.
 

Rabla pentru tractoare

 
Programul este o initiaiva guvernamentala menita sa sprijine fermierii romani in inlocuirea echipamentelor agricole vechi cu tractoare si masini agricole autopropulsate noi, mai eficiente si mai prietenoase cu mediul.
 
In plus, programul ofera sprijin financiar nerambursabil pentru producatorii agricoli persoane fizice.
 
Mai jos puteti citi procesul de validare a dealerilor in program.
 
Procesul de validare a dealerilor in program
 
Sectiunea 1
 
Criterii de eligibilitate ale dealerilor, continutul dosarului de validare, aprobarea cererii de validare
 
Articolul 9
 
Criterii de eligibilitate pentru validarea dealerului
 
Este eligibil pentru a participa in cadrul programului dealerul care indeplineste, cumulativ, urmatoarele criterii de eligibilitate:
 
a) este operator economic cu personalitate juridica romana si desfasoara activitati economice pe teritoriul Romaniei;

b) este autorizat sa desfasoare cel putin una dintre activitatile corespunzatoare urmatoarelor coduri CAEN:
 
(i) cod CAEN 2830 - Fabricarea masinilor si utilajelor pentru agricultura si exploatari forestiere;
(ii) cod CAEN 4661 - Comert cu ridicata al masinilor agricole, echipamentelor si furniturilor;
(iii) cod CAEN 7731 - Activitati de inchiriere si leasing cu masini si echipamente agricole;
 
c) nu este sub incidenta Legii nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa, cu modificarile si completarile ulterioare, nu are suspendate/restrictionate activitatile economice sau nu se afla in situatii similare; nu se afla in procedura de dizolvare, lichidare, desfiintare, inchidere, radiere, inclusiv inchidere operationala, nu se afla sub administrare speciala; nu face obiectul unei proceduri legale in justitie pentru situatiile mai sus mentionate si nici pentru orice alta situatie similara;
 
d) are indeplinite obligatiile de plata a taxelor, impozitelor, amenzilor si contributiilor catre bugetul de stat, bugetul local al unitatii administrativ-teritoriale in a carei raza isi are sediul si bugetul Fondului pentru mediu, conform prevederilor legale in vigoare.
 
Articolul 10
 
Continutul dosarului de validare
 
(1) Dosarul de validare a dealerului trebuie sa cuprinda urmatoarele documente:
 
a) cererea de validare a dealerului, completata integral prin tehnoredactare, semnata cu semnatura electronica calificata bazata pe un certificat calificat emis de un prestator de servicii de incredere conform Regulamentului (UE) nr. 910/2014 al Parlamentului European si al Consiliului din 23 iulie 2014 privind identificarea electronica si serviciile de incredere pentru tranzactiile electronice pe piata interna si de abrogare a Directivei 1999/93/CE de catre reprezentantul legal sau de catre o alta persoana imputernicita;
 
b) imputernicirea, in situatia in care cererea de validare este semnata de o persoana imputernicita de reprezentantul legal;
 
c) actul de identitate al reprezentantului legal/persoanei imputernicite care semneaza cererea de validare;
 
d) certificatul constatator/de furnizare de informatii emis de catre oficiul registrului comertului de pe langa tribunalul in a carui raza teritoriala isi are sediul social dealerul, nu mai vechi de 30 de zile la data depunerii dosarului de validare, din care sa reiasa ca este autorizat cel putin unul dintre codurile CAEN prevazute la art. 9 lit. b); se accepta si formatul electronic al certificatului constatator emis de ONRC;
 
e) certificatul de atestare fiscala privind obligatiile de plata catre bugetul de stat, emis pe numele dealerului de catre organul teritorial de specialitate al Ministerului Finantelor, nu mai vechi de 30 de zile la data incarcarii dosarului de validare;
 
f) certificatul de atestare fiscala privind impozitele si taxele locale si alte venituri ale bugetului local, emis pe numele dealerului de catre autoritatea publica locala in a carei raza teritoriala isi are sediul dealerul, nu mai vechi de 30 de zile la data incarcarii dosarului de validare;
 
g) certificatul de atestare fiscala privind obligatiile la Fondul pentru mediu, emis pe numele dealerului de catre AFM, nu mai vechi de 30 de zile la data incarcarii dosarului de validare, sau declaratia pe propria raspundere in care dealerul va mentiona fie ca nu are calitatea de contribuabil la Fondul pentru mediu, fie, in caz contrar, ca si-a indeplinit toate obligatiile la Fondul pentru mediu, respectiv a depus toate declaratiile privind obligatiile la Fondul pentru mediu si nu figureaza cu obligatii de plata restante la bugetul Fondului pentru mediu la data incarcarii dosarului de validare; declaratia va fi data sub sanctiunea prevederilor penale privind falsul in declaratii si va fi asumata prin semnatura electronica de catre reprezentantul legal sau imputernicitul acestuia;
 
h) dovada deschiderii contului la Trezoreria Statului cu extensia 50.70.24 „Disponibil din sume alocate din Fondul pentru mediu reprezentand finantare sau cofinantare nerambursabila a proiectelor pentru protectia mediului“.
 
(2) Transmiterea documentelor in vederea validarii se realizeaza prin intermediul aplicatiei.
 
(3) Documentele emise in format electronic vor fi incarcate in aplicatie in acelasi format in care au fost eliberate de autoritatile/institutiile emitente. Nu se vor admite documentele reprezentand scanare/imagine dupa documentul emis in format electronic.
 
Articolul 11
 
Aprobarea cererii de validare
 
(1) AFM verifica cererea de validare si celelalte documente prevazute la art. 10 alin. (1), analizeaza daca acestea sunt conforme cu prevederile prezentului ghid si selecteaza dealerul in vederea aprobarii.
 
(2) In vederea stabilirii eligibilitatii dealerului, AFM poate solicita informatii si/sau documente suplimentare o singura data in cadrul procesului de validare.
 
(3) Notificarea si transmiterea informatiilor si/sau documentelor prevazute la alin. (2) se vor efectua prin intermediul aplicatiei.
 
(4) Atrage respingerea cererii de validare neprezentarea in termen de 10 zile a informatiilor/documentelor solicitate conform alin. (2) sau care nu au atestat eligibilitatea dealerului.
 
(5) Informatiile/Documentele solicitate conform alin. (2) vor atesta eligibilitatea dealerului la data depunerii dosarului de validare sau la data transmiterii acestora, dupa caz.
 
(6) AFM aproba lista dealerilor propusi in vederea validarii si lista dealerilor propusi spre respingere.
 
(7) Listele mentionate la alin. (6) se publica pe pagina de internet a AFM.
Redactia Agroromania
Autor: Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

De ce este important sa analizam laptele si cum ne ajuta analizoarele?
De ce este important sa analizam laptele si cum ne ajuta analizoarele?
Laptele curat si bine verificat inseamna produse lactate mai bune si mai...
Cum sa reduci costurile energetice in industria alimentara in 2025
Cum sa reduci costurile energetice in industria alimentara in 2025
In acest context, monitorizarea parametrilor critici din procesul de productie devine o...
Investitii masive in sectorul agricol. MADR suplimenteaza bugetul DR-22
Investitii masive in sectorul agricol. MADR suplimenteaza bugetul DR-22
MADR va suplimenta interventia DR-22 cu suma de 249.061.176 de...
Taieri in bugetul MADR. Ce trebuie sa stie fermierii in 2025
Taieri in bugetul MADR. Ce trebuie sa stie fermierii in 2025
Conform documentului, MADR va avea un buget cu aproximativ 6% mai mic fata de 2024, cu credite...

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop∧Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton