Tehnologia cresterii salaului. Particularitati biologice
Salaul este un peste cu carne alba si slaba, recomandat in hrana tuturor, fie copii fie adulti. Cresterea salaului in sisteme superintensive cu recircularea apei este in acest moment in faza de pionierat. Desi exista ferme experimentale si comerciale europene, mai sunt necesare cercetari si experimente in acest domeniu.
Salaul poate fi crescut intr-un sistem recirculat identic proiectat ca cel pentru somn, cu singura diferenta ca trebuie sa aveti grija la cantitatea de oxigen dizolvat din apa, care trebuie sa depaseasca concentratia de 7 mg/1.
In general, salaul trebuie crescut intr-o apa ale caror calitati chimice trebuie sa fie superioare apei pentru cresterea somnului. De aceea, apa trebuie sa fie curata si sa aiba calitatea ceruta (lipsa nitritilor, lipsa pe cat posibil a CO₂-ului si reducerea la minimum a nitratilor).
Pentru aceasta, rata de recirculare a apei trebuie sa fie de cel putin doua ori pe ora sau, altfel spus, intregul volum trebuie schimbat de doua ori intr-o ora. Pentru aceasta este necesara montarea unor pompe de capacitate mai mare.
Particularitati biologice ale salaului
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Propriul meu plan de afaceri
Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai planuri de afaceri standard Esti o persoana dinamica Profita de Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai 7 modele practice de planuri de afacere cu care obtii mai usor finantari si chiar fonduri europene la mai putin de 100 de lei Stick-ul "Propriul meu plan de...
Oferta Speciala
valabila 48h
Salaul sub denumirea stiintifica de Sander lucioperca sau dupa denumirea veche de Styzoslezion lucioperca face parte din familia Percidae si ordinul Perciformes. Este cel mai feroce rapitor din apele noastre, concurand cu stiuca, pe care insa o intrece deoarece salaul este capabil sa vaneze activ, si nu la panda.
Acest peste rapitor se gaseste in marile rauri care au curs lent, se gaseste in lacurile mari, lip- site de namol pe fund. Este un peste pretentios la continutul de oxigen dizolvat, motiv pentru care cauta locurile unde vin curenti, in special in timpul verii cand temperatura apei creste prea mult Prefera adancimi mari de la 2 pana la 30 de metri si temperaturi cuprinse intre 6 si 22 °C . Toamna insa, se pare ca adultii cauta zonele pietroase, cu adancimi de cca 1,8 metri.
Este un vanator perfect, ochii mari ajutandu-l sa vaneze inclusiv noaptea. Din acest motiv este preferatul multor pescari sportivi, care il cauta cu diferite momeli artificiale sau chiar cu momeli naturale (pestisor viu). In mediu natural, salaul se hraneste aproape exclusiv cu peste, dar nu refuza nici alte animale acvatice mici, inotatoare.
Reproducerea are loc primavara devreme, la temperatura apei cuprinsa intre 10 si 13 C. pe substrat tare sau pe crengi expuse la curent. Are nevoie de o viteza a apei de 1,4-1,5 m/sec. Icrele sunt extrem de vulnerabile, avand nevoie de oxigen dizolvat destul de mult. In literatura de specialitate, se spune ca dimensiunea maxima a acestui peste este de 100 cm si atinge o masa corporala de 20 de kg. Din aceleasi surse amintim si longevitatea maxima a salaului care este de 16 ani.
Desi este un peste rapitor, care se hraneste cu animale vii, este greu de crezut ca salaul poate fi crescut intr-o ferma in care i se ofera ca hrana exclusiv furaje granulate.
In urma cu numai un deceniu, s-au pus la punct tehnologii clare prin care salaul a fost invatat sa se hraneasca cu aceste furaje. Startul in aceasta directie l-au dat americanii, care au lucrat cu o specie americana de salau, cu walleye (Sander vitreus), care este insa mai docil.
Exista ferme specializate, statii de incubare, care produc acest material biologic de populare, puiet invatat cu furaj granulat. Principiul prin care se face trecerea la hranirea cu furaj granulat este destul de complex. Pestii trebuie sa fie supusi treptat la temperaturi ridicate, crescand astfel consumul energetic al alevinului (puietului). Provocarea artificiala a foamei se face concomitent cu inlocuirea treptata a hranei vii cu furaje granulate cu scufundare lenta.
Puietul se vede astfel nevoit sa incerce si furajul granulat care ii va satisface nevoile energetice. Bineinteles ca pe parcursul acestei intarcari", cum se numeste in limbajul de specialitate, sunt foarte multe pierderi.
Puietul de salau va continua sa consume aceste furaje doar atata vreme cat simte acea "foame" de energie. Daca temperatura apei scade sub 20 °C, fie si treptat, salaul va refuza sa se mai hraneasca cu acest tip de hrana si se va infometa lent.
De asemenea, daca i se ofera dupa intarcare din nou peste viu, salaul il va ataca de indata, instinctul de rapitor pastrandu-se. Daca i se ofera din nou furaj granulat, exista riscul ca salaul sa nu il mai accepte decat foarte rar, asociat cu cresterea temperaturii de peste 27 C.
Crescut in aceste sisteme, salaul se va dezvolta destul de bine, ritmul de crestere fiind direct proportional cu temperatura apei. O mare grija insa trebuie acordata concentratiei de oxigen dizolvat existent in apa care, odata cu ridicarea temperaturii, scade si trebuie sa fie suplinit prin folosirea buteliilor.
Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.