Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Tehnologia culturii ardeiului in solar

tehnologia-culturii-ardeiului-in-solar

Ardeiul este una dintre speciile ce necesita o atentie deosebita in ceea ce priveste aprovizionarea cu Magneziu. Specialistii recomanda aplicarea inainte de plantare si a 70-100 kg/ha Sulfat de Magneziu impreuna cu celelalte ingrasaminte, in functie de analizele de sol.


Pregatirea terenului. Pentru solarii, fertilizarea de baza se realizeaza toamna, prin aplicarea gunoiului de grajd (60-80 t/ha), a fosforului (Superfosfat concentrat 150-200 kg/ha)si potasiului (Sulfat de potasiu 200kg/ha), iar primavara, inainte de plantare, se va face o analiza a solului pentru a se stabili corect starea de aprovizionare a solului si necesarul de elemente nutritive ce trebuiesc administrate inainte de plantare. 
 
Ingrasamintele organice si 2/3 din ingrasamintele cu fosfor si potasiu se vor aplica inainte de lucrarile de baza ale solului, azotul si fosforul si potasiul ramas se vor administra pe parcursul perioadei de vegetatie in functie de cerintele plantelor.

Trebuie tinut cont de faptul ca varietatile cu fruct deschis la culoare sunt putin tolerante la concentratii ridicate ale solutiei folosita la fertirigare, asa incat de regula concentratia acestora este de regula situata intre 0.1-0.5%. in cazul solurilor fertile, EC-ul solutiei solului trebuie sa se situeze ca valoare intre 1.5 si 2 iar pe solurile cu un continut mai scazut in humus aceasta trebuie sa se situeze intre 1 si 1.5, pentru varietatile cu fruct de culoare deschisa recomandandu-se a se lua in considerare valoarea mai mica.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural


Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...

Oferta Speciala
valabila 48h
Pentru a se evita problemele legate de legarea fructelor administrarea ingrasamintelor cu Azot va fi facuta numai dupa legarea primelor fructe. Pentru evitarea problemelor legate de de administrarea gresita a ingrasamintelor, in doze sau rapoarte nepotrivite se recomanda efectuarea
de analize de sol sau planta periodice si de urmare a recomandarilor facute de catre laboratoarele specializate.
 
Dintre mezoelemente Magneziul si Calciu sunt cele mai importante. Fata de Magneziu cerintele ardeiului sunt ridicate. Deficienta acestuia poate duce la pierderea foliajului, ceea ce duce la o scadere atat a productiei cat si a calitatii acesteia. Se recomanda aplicarea acestui element sub forma de sulfat de magneziu sau de azotat de magneziu in cantitate de 60-80 kg/ha MgO substanta activa. In ceea ce priveste administrarea de calciu, acest element este deosebit de important in ceea ce priveste rezistenta fructelor la crapare, la manipulare, evitarea problemelor legate de aparitia putregaiului apical, precum si calitatea postrecoltare a produselor.

Cantitatea de calciu ce va fi administrata este diferita in functie de nivelul de aprovizionare al solului cu acest element, precum si de cantitatea de calciu existenta in apa de irigat. Orientativ, pe durata ciclului de vegetatie se apreciaza un necesar de 80-100 CaO kg/ha substanta activa.

La aplicarea ingrasamintelor ce au in compozitia lor Calciu trebuie tinut cont de faptul ca acestea NU trebuiesc administrate impreuna cu ingrasaminte ce contin fosfati sau sulfati, deoarece amestecul cu acestea duce la precipitarea acestora, respectiv la formarea de sulfati sau fosfati de Calciu care sunt foarte putin solubili in apa, inaccesibili plantelor, si care pot contribui chiar si la colmatarea instalatiilor de picurare.

NOTA: Recomandarile cu privire la fertilizari au doar un caracter informativ. Recomand efectuarea analizelor de sol si urmarirea unui program de fertilizare pe baza interpretarilor date rezultatelor analizelor de sol de catre specialisti.
 
Cantitatile / ha de elemente nutritive pot fi asigurate prin aplicarea de ingrasaminte complexe de tipul 20:20:0, 16:48:0, - Cropcare – 15:5:20 sau 15:10:20
 
Modul de calcul al necesarului de ingrasaminte chimice kg substanta bruta/ha.
Exemplu:
20 kg s.a fosfor este continut in……….…………………………............100 kg s.b
150 kg s.a. (doza de fosfor recomandata/ha) este continut in .............X  kg s.b. (pentru a aplica cele 150 kg s.a /ha fosfor.
 
X kg s.b/ha = (150 x 100):20 = 750 kg s.b. din ingrasamantul complex 20:20:0 pentru a fertiliza cu 150 s.a kg/ha fosfor si azot.

Regula - la stabilirea cantitatii de substanta bruta (s.b)/ha dintr-un ingrasamant complex se va se tine cont mai intai de doza de subsatanta activa (s.a)/ha fosfor care trebuie sa o administram conform tehnologiei sau a necesarului rezultat din interpretarii rezultatelor analizei chimice a solului. Urmand ca doza de azot s.a sa o suplimentam cu unul din ingrasaminte pe baza de azot (azotat de amoniu, azotat de calciu etc). 
Erbicidarea culturii se realizeaza preemergent, la pregatirea patului germinativ sau postemergent (tabelul nr.1.). 
 
Erbicide recomandate la cultura de ardei
 
   Tabel 1


Infiintarea culturii se face cu rasad. Rasadul se produce in rasadnite sau solarii inmultitor cu semanatul in perioada 1 – 5 februarie in rasadnite si 10 – 15 februarie in solarii inmultitor.
Se folosesc aprox. 800 g seminte pentru producerea rasadurilor necesare pentru un hectar.

Repicarea se realizeaza in ghivece nutritive 7x7x7 cm sau 10x10x10 cm. Este importantă o creştere vegetativă bună a răsadurilor, pentru aceasta fiind necesară o diferenţa cât mai mica de temperatură între noapte şi zi. În prima săptămâna după repicare temperaturile trebuiesc menţinute în preajma valorii de 23°C, după care acestea vor fi scăzute treptat spre o medie zilnică de 20°C, temperatura pe timp de noapte nu trebuie sa coboare sub 18°C.

La plantare este important sa avem un răsad sănătos, cu primul boboc bine format, dar floarea nedeschisă încă. La plantare rasadurile vor avea 60 - 65 de zile.
Plantarea rasadurilor se face atunci cand temperatura solului se mentine timp de 3 zile consecutiv la 14 – 160C, calendaristic intre 1 si 10 aprilie. 

Dacă plantarea se face direct in sol plantarea trebuie să fie făcută imediat ce răsadul ajunge la locul de plantare, cu atenţie, fără ca rădăcinile să fie rănite. Este important ca solul in care se cultivă să nu ajungă în contact cu tulpina, pentru a evita apariţia bolilor de colet. Pentru aceasta cubul, respectiv ghiveciul se va planta astfel încât 1-2 cm din partea superioară a acestuia să nu fie îngropată. Se considera ca temperaturile optime de crestere pentru ardei sunt de 16˚C pe perioda noptii si 25-29˚C pe timp de zi.
Schema de plantare este 60+40 cm / 30 – 35 cm distanta intre plante pe rand, pe straturi cu latimea de 100 cm = 57.000 – 60.000 plante/ha sau in benzi la 90+50/30 cm intre plante pe rand = 48.000 plnte/ha.
 
Lucrarile de intretinere
 
1) Conducerea plantelor se face cu 2 – 3 brate, palisate cu sfori. Palisarea se face la 15 – 20  zile de la plantare. Butonii florali care apar la prima ramificare se suprima. Lastarii sterili din interiorul tufei se indeparteaza, iar lastarii care apar pe ramificatiile retinute se ciupesc dupa aparitia a 1 – 2 flori. Cu 40 – 50 zile inainte de terminarea culturii, tulpinele plantelor se carnesc.
Plantele de ardei iute nu se paliseaza. 
 
2) Combaterea buruienilor prin 2 – 3 prasile mecanice si 3 – 4 prasile manuale
 
3) Defolierea se realizeaza la baza plantelor prin care se indeparteaza frunzele imbatrinite, uscate si bolnave
 
4) Aerisirea se realizeaza intre orele 10 – 16, cand temperaturile depasesc 270C.
 
5) Pentru stimularea legarii se aplica tratamente cu Solex 1,5% la inceperea infloririi si la inflorirea in masa.
 
6) Udarile se fac la intervale scurte, prin picurare sau la 7 – 14 zile prin aspersiune sau brazde.
 
7) Tratamente pentru prevenirea si combaterea bolilor si daunatorilor (vezi tabelele de mai jos).
 
Lastarii de sub prima ramificatie se vor inlatura numai dupa ce primul fruct a fost legat. Indepartarea primei flori sau a primului fruct se practica mai cu seama pe perioadele cu luminozitate redusa, cand cresterea plantelor este lenta, pentru a favoriza cresterea vegetativa.
 
Productiile in mod normal sunt de 50 – 60 t/ha la ardei gras.

Tabel 2





Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".



Votati articolul

Rating:
Nota: 2.79 din 21 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special Gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025
Adauga mai jos adresa ta de email si vei primi raportul special gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016