Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Tehnologia de productie la naut (Cicer arietinum)

tehnologia-de-productie-la-naut-cicer-arietinum

Boabele de naut sunt folosite in alimentatia oamnilor sub diferite forme (fierte, prajite, surogat de cafea etc).Unul din marele avantaj al culturii de naut este reprezentat de faptul ca pastaile sunt indehiscente (nu plesnesc la coacere) la maturitate, deci nu sunt pierderi de boabe prin scuturare.


 
Boabele de naut sunt folosite in alimentatia oamnilor sub diferite forme (fierte, prajite, surogat de cafea etc).Unul din marele avantaj al culturii de naut este reprezentat de faptul ca pastaile sunt indehiscente (nu plesnesc la coacere) la maturitate, deci nu sunt pierderi de boabe prin scuturare.

Un alt mare avantaj este reprezentat de faptul ca procentul de mecanizare al tehnologiei de productie este de suta la suta. Daca ne referim la conditiile de cultura nautul mai prezinta un avantaj; se comporta foarte bine in zonele secetoase.
 
In Romania zonele favorabile de cultura pentru naut sunt reprezentate de Dobrogea, Campia Romana, Campia de Vest si Sud-Vest, campia de sud a Moldovei. Mai concret poate fi cultivat in judetele: Tulcea, Braila, Buzau, Ialomita, Calarasi, Giurgiu, Teleorman, Olt si Dolj.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online


Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...

Oferta Speciala
valabila 48h

 
Nautul prefera solurile mijlocii spre usoare. Faeoziomurile (cernoziomurile) sunt solurile cele mai indicate pentru aceasta cultura in care plantele au parte pH-ul optim cresterii si dezvoltarii, situate in intervalul de 6,8 – 8.
 
Din punct de vedere al cerintelor fata de mediul de cultura la inceputul perioade de vegetatie cerintele fata de caldura sunt reduse, semintele putand germina de la 3-4 grade Celsius. Plantele tinere suporta temperature scazute chiar de -6 grade Celsiu. Pe masura ce inainteaza in vegetatie cerintele nautului fata de temperatura cresc pronuntat. Suporta foarte bine perioadele lungi de temperature mai mari de 30 grade Celsius, fiind foarte rezistent la seceta. In perioada de vegetatie excesul de umiditate este foarte daunator, favorizand aparitia diferitelor boli criptogamice, in special al antracnozei.
 
Rotatia. Nautul este o cultura putin pretentioasa fata de cultura premergatoare; nu este recomandat a se cultiva dupa ea insusi si nici dupa alte culturi din aceasi familie botanica (linte, fasole, mazare, soia, bob etc).
 
Fertilizarea. Pentru cultura de naut azotul are importanta doar in primele faze de vegetatie ale plantelor; din momentul in care pe radacin s-au dezvoltat bacteriile fixatoare de azot cultura isi procura un % in semnat din necesar prin procesul de fixarea azotului atmospheric. Totusi in conditii de seceta prelungita  bacteriile fixatoare de azot de pe radacini nu au conditii favorabile de dezvoltare in astfel de situatii putem intervene prin fertilizari faziale aplicate la sol si/sau foliare.

Pentru un hectar de naut doza de azot recomandata este 40 – 60 kg substanta activa. In cazul culturii de naut ca si in cazul celorlalte specii din familia leguminosae asigurarea fosforului in schema de fertilizare a culturii reprezinta un element tehnologic foarte important intrucat el asigura dezvoltarea sisitemului radicular (in primele faze de crestere a plantelor fiind foarte important), iar ulterior influenteaza indicia calitativi a recoltei. Doza de fosfor substanta activa recomandata este de 80 – 100 kg/ha. 

Fertilizarea cu potasiu nu ar trebui neglizata mai ales in cazul in care analizele chimice ne indica un continut scazut in acest element; dozele recomandate situandu-se in limitele 30 – 40 kg/ha substanta uscata.
 
Lucrarile solului sunt reprezentate de: aratura, care trebuie realizata din toamna imediat dupa recoltarea culture, o lucrare cu grapa cu discuri realizata tot in toamna. In primavara, imediat ce conditiile permit trebuie realizata lucrarea cu combinatorul (cultivatorul de cultivatie totala) urmata imediat (in aceeasi zi sau in ziua urmatoare) de lucrarea de semanat. Inainte de lucrarea finala de pregatire a patului germinativ (lucrarea cu combinatorul) se realizeaza imprastierea ingrasamintelor complexe 20:20:20 in doza de 200 kg/ha.
 
Samanta si semanatul. Semintele de naut isi mentin capacitatea de germinatie 3-4 ani, daca sunt depozitate in conditii optime din punct de vedere al umiditatii si temperaturii. 
 
Epoca optima de semanat a nautului este primavara cand in sol la adancimea de semanat (5-6 cm) se inregistreaza timp de trei zile consecutiv temperatura de 2-3 grade Celsius, iar vremea este in curs de incalzire.

Calendaristic aceste conditii coincid cu sfarsitul lunii februarie inceputul lunii martie.
 
Densitatea optima este de 45-50 boabe germinabile/m2. Pentru aceste densitati sunt necesare 80-120 kg /ha samanta certificate.
 
Semanatul se realizeaza in randuri cu distanta egala intre ele de 50 cm sau in benzi cu distanta intre randurile din banda de 45 cm si intre benzi de 60-70 cm.
 
Lucrarile de ingrijire a culturii sunt reprezentate de masuri de combatere a buruienilor, bolilor si daunatorilor.
 
Buruienile pot fi combatute prin masuri mecanice si chimice; mecanic putem interveni prin 1-2 prasile, iar chimic cu ajutorul erbicidelor omologate pentru cultura de naut (vezi tab de mai jos).
 
Combaterea bolilor si daunatorilor pot fi realizate numai prin masuri chimice cu ajutorul fungicidelor si insecticidelor omologate pentru cultura de naut (vezi tab de mai jos).

Denumire produs Specificare Combate Modalitate de aplicare Doza/ha recomandata
Dual Gold 960EC erbicid Buruienile monocotiledonate anuale si unele dicotiledonate Preemergent (imediat dupa semanat) 1 l/ha
Select Super erbicid Buruienile monocotiledonate anuale Postemergent 0,8 – 1,0 l/ha
Agil 100EC erbicid Buruienile monocotiledonate anuale Postemergent 0,8 – 1,0 l/ha
Antracol fungicid Antracnoza In vegetatie 0,2%
Novadim Progres Insecticide Omida capsulelor In vegetatie 1,0 l/ha
Fastac 10EC insecticid Musca minera a frunzelor In vegetatie 0,1%
 
 
 
Recoltarea nautului se realizeaza mecanizat cu combina cand peste 70% din pastai s-au ingalbenit. Nautul are o coacere mult mai uniforma, pastaiile nu se scutura la maturitate fata de celalalte specii din familia lui.
Productiile pe hectar in mod obisnuit se situeaza in limitele de 2000 – 2200. Pragul de rentabilitate al culturii este de 1200 kg/ha boabe.
 
Nautul reprezinta o specie Agricola din categoria culturilor de nisa care contribuie la diversificarea paletei de produse cu care o ferma poate veni in intampinarea exegentelor binificiarilor. Deasemenea nautul reprezinta alaturi de celelalte specii agricole din familia lui culturi obligatorii dintr-o ferma de productie vegetala mai ales daca dorim sa mentinem si sa imbunatatim fertilitatea solului.
 
In interventiile viitoare voi veni cu tehnologiile de productie ale altor specii agricole de nisa prin care ne putem diferentia fata de alti competitor si in acelasi timp care sa ne aduca un plus de valoare fermei prin posibilitatea obtinerii unor rezultate economice foarte bune.

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 3.83 din 33 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016