Ce beneficii aduce cartoful mov in alimentatie?
Mai mult decat orice alt soi de cartofi, cartofii mov contin o cantitate extraordinara de antioxidanti. Culoarea cartofilor mov vine tocmai de la aceste substante puternice, care au aceleasi insusiri cu ale murelor, afinelor si ale altor fructe de culoare mov. Cartofii mov sunt de asemenea bogati in vitamine, fitochimicale sanatoase si calorii putine.
Specialistii in domeniu spun despre cartofii mov ca au capacitatea de a preveni cancerul. Sunt ideali in curele de slabire, intrucat nu ingrasa deloc. Mai mult decat atat, bolnavii hipertensivi ii pot consuma pentru reglarea tensiunii arteriale.
Potentialul curativ al cartofilor mov a fost asemanat cu cel al fulgilor de ovaz, spanacului, verzei de Bruxelles, broccoli. In ceea ce priveste concurenta pe piata, cartoful mov poate fi practic si usor de intalnit intr-o varietate de meniuri, de la cartofi prajiti, croquete si alte numeroase preparate. De fapt, cartofii mov s-au dovedit a fi mult mai sanatosi decat alte soiuri de cartofi mai populari
Beneficiile cartofolui mov
- Mentine tensiunea arteriala
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cresterea prepelitelor japoneze
Cresterea prepelitelor japoneze Lucrarea "Cresterea prepelitelor japoneze" - iti asigura toate informatiile de care ai nevoie pentru a demara acest tip de afacere - iti arata punctele sensibile inerente oricarui inceput - te ajuta sa eviti greseli costisitoare Informatiile prezente pe CD-ul "Cresterea prepelitelor...
Oferta Speciala
valabila 48h
Cartofii pot ajuta la scaderea tensiunii arteriale din mai multe motive. Victoria Jarzabkowski – un nutritionist al Institutului de Fitness din Texas de la Universitatea din Texas, Austin – a declarat ca fibrele gasite in cartofi pot ajuta la scaderea colesterolului.
Cartofii sunt, de asemenea, o sursa primordiala de potasiu. In conformitate cu Asociatia Americana a Inimii, cartoful mov este unul dintre cele mai bogate alimente in potasiu. Se poate supune ca acesta contine mai mult potasiu decat o banana si o mare parte din acesta se gaseste in coaja cartofului.
Potasiul are rol foarte important in mentinerea tensiunii arteriale. In plus, potasiul joaca un rol esential si in controlul functiei musculare si nervoase. In medie, un adult are nevoie de 4700 de mg de calciu in fiecare zi si o mare parte a cartofilor contin 300 mg de potasiu, chiar mai mult.
- Lupta impotriva cancerului
Potrivit specialistilor, cartofii mov au capacitatea de a preveni nenumarate boli, printre care si cancerul. Acestia recomanda consumarea cat mai substantiala a acestei legume pentru a reduce riscul aparitiei cancerului.
- Ajuta la mentinerea sistemului nervos
Vitaminele B6 din cartofi sunt esentiale pentru mentinerea sanatatii neurologice. Conform Universitatii din Maryland Medical Center, vitamina B6 ajuta la crearea substantelor chimice din creier, inlusiv serotonina, dopamina si noradrenalina. Acest lucru inseamna ca mancarea cartofilor mov poate ajuta in cazul unei depresii, al stresului si poate chiar al unei tulburari hiperkinetice cu deficit de atentie – ADHD.
- Mentine sanatatea creierului
Nivelul ridicat de carbohidrati din continutul cartofului mov poate avea unele avantaje, inclusiv contribuirea la mentinerea unui bun nivel de glucoza in sange, care este necesar pentru buna functionare a creierului. Un studiu din 1995, publicat de American Journal of Clinical Nutrition, a constatat ca o crestere moderata a glucozei ar putea ajuta la facilitatea procesului de invatare si memorare. Potasiul, care incurajeaza largirea vaselor de sange, se asigura ca la creier ajunge o cantitate suficienta de sange.
- Una dintre cele mai bune surse de vitamina A
Cartofii mov au fost numiti leguma-minune de catre multi cercetatori avand in vedere continutul lor nutritional. Un singur cartof de dimensiune medie furnizeaza necesarul zilnic de vitamina A. Vitamina A este benefica pentru vedere, piele, oase. Functionand ca antioxidant, cartoful mov ajuta la prevenirea infectiei de tract digestiv, a tractului urinar sau in cazul infectiilor pulmonare. Intr-un studiu din 2003 intreprins de Universitatea de Stat din Kansas si publicat in Societatea Americana pentru Stiintele Nutritionale, s-a descoperit relatia dintre deficienta de vitamina A si emfizemul pulmonar – o infectie a plamanilor care determina dificultati de respiratie.
- Ajuta sistemul imunitar
Cartofii mov sunt bogati in antocinine, principalul antioxidant, precum si diverse alte substante nutritive, cum ar fi vitamina C, vitamina B, fier si fosfor. Acest fapt face din cartoful mov un amplificator mare al imbunatatirii sistemului imunitar.
Conform Washington State Potato Commision, vitamina C poate poate ajuta la prevenirea oricaror afectiuni – de la scorbut la raceala –, deoacere cartofii mov contin din plin acest nutrient, cu aproximativ 45% din aportul zilnic recomandat pe cartof mediu preparat.
- Ajuta aparatul digestiv
Fibrele din cartofii mov sunt, de asemeneaa, intens comparate cu alte tipuri de cartofi. In combinatie cu alte minerale, cum ar fi magneziul din cartoful mov, reprezinta cea mai buna alegere pentru a ajuta sistemul digestiv. In afara de acest aspect, cartoful mov este usor de digerat, precum si foarte bun pentru gastrita si intestinul subtire.
- Vindeca bronsita
Continutul de vitamina C, fier si alte elemente nutritive ajuta la vindecarea bronsitei.
- Vindeca artrita
Pentru a face fata artritei, cartoful mov, prezentand in continutul lor magneziu, zinc, vitamina B, reprezinta o alegere potrivita. De asemenea, cartofi mov pot fi folositi pentru a calma durerea de artrita.
- Ajuta persoanele diabetice
Persoanele cu diabet zaharat sunt adesea sfatuite sa evite alimentele care contin zahar. Acest lucru nu se aplica si in cazul cartofilor mov. Cu toate acestea trebuie avute in vedere anumite limite, insa se poate schimba aportul de carbohidrati cu orez sau cartofi mov.
- Vindeca ulcerele gastrice
Cartofii mov au un efect confortabil in stomac si intestinul subtire. Complexul de vitamina B si vitamina C, potasiu si calciu este foarte important pentru ameliorarea inflamatiei stomacului. In plus, fibrele de cartofi dulci pot preveni constipatia si acumularea de acid, deoarece vor reduce probabilitatea unei inflamatii gastrice. Antiinflamator si cu un continut calmant, cartoful mov poate reduce, de asemenea, durerea si inflamatia stomacului.
- Imbunatateste performanta sportiva
Victoria Jarzabkowski descrie modul in care cartofii pot fi un castig pentru sportivi. Aceasta declara ca pot ajuta la restabilirea echilibrului electrolitic. Sodiul si potasiul care se afla in coaja cartofilor mov sunt doi electroliti importanti, iar sportivi ii pierd prin sudoare. Electroliti sunt necesari pentru functionarea optima a corpului, iar lipsa acestora poate crea crampe, dupa cum multi sportivi stiu.
- Ingrijeste pielea
In conformitate cu Organic Facts, vitamina C, vitamina B6, potasiul, magneziul, zincul si fosforul – nutrienti prezenti in cartofii mov – pot ajuta cu toate la mentinerea pielii neteda si cremoasa.
- Este utilizat in alimentatia bebelusilor
Cartoful mov poate fi introdus in alimentatia bebelusului de la inceputul diversificarii alimentatiei. Cartoful mov poate avea aceasta culoare atat la coaja, cat si in interior. Este indicat sa se aleaga cartofi fara urme de lovituri sau cu pete ce indica un produs vechi. Pentru pastrarea a cator mai multe substante nutritive, se recomanda fierberea cartofului in coaja.
Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.