Incrucisarea speciilor la fazani
Publicat la data de 08 Dec. 2022 in:
Hobby Daca se incruciseaza subiecti din specii diferite, se obtin urmasi hibrizi. Daca se incruciseaza subiecti din aceeasi specie, dar cu caracteristici diferite, urmasii poarta numele de metisi.
Diferenta majora dintre cele doua procedee consta in faptul ca metisii sunt intotdeauna fertili, spre deosebire de hibrizi care sunt adesea sterili.
Pentru a putea realiza o hibridare de succes, se va avea in vedere alegerea unor exemplare care sa prezinte compatibilitati (sa fie macar din aceeasi familie). Cu cat diferentele dintre parinti sunt mai mari, cu atat sunt mai mici sansele de reusita. In afara diferentelor morfologice, exista numerosi alti factori ce ingreuneaza acest proces: diferente de alimentatie, de obiceiuri, de perioada de reproducere etc.
Hibridarea artificiala efectuata in laborator ofera o paleta larga de posibilitati, obtinandu-se, de exemplu, rase rezistente la temperaturi scazute sau la anumite boli.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Propriul meu plan de afaceri
Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai planuri de afaceri standard Esti o persoana dinamica Profita de Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai 7 modele practice de planuri de afacere cu care obtii mai usor finantari si chiar fonduri europene la mai putin de 100 de lei Stick-ul "Propriul meu plan de...
Oferta Speciala
valabila 48h
In cazul cresterii fazanilor, hibridarea nu reprezinta o prioritate, preferandu-se conservarea raselor pure. Exista insa si situatii in care s-au obtinut exemplare deosebite, mai ales in cazul raselor ornamentale, uneori prin incrucisari realizate cu alte specii analoge (cum ar fi cocosii de munte sau gainile pitice).
Maladiile fazanilor
Fazanii, la fel ca orice pasari, pot fi victimele unor boli de origini foarte variate. Acestea pot fi clasificate prin prisma cauzelor care stau la baza producerii lor:
- Maladiile determinate de lipsa anumitor elemente – asa-numitele maladii de carenta – sunt produse de o alimentatie prea putin variata si care contine prea putine substante vegetale proaspete. Exemple de astfel de boli sunt rahitismul si avitaminozele.
- Maladiile datorate absorbtiei elementelor daunatoare, adica intoxicatiile si autointoxicatiile.
- Maladiile produse de actiunea elementelor vii:
a) parazitozele (de origine animala si vegetala), care pot fi externe sau interne;
b) virozele si infectiile cu diverse microorganisme (microbi, virusi sau ultravirusi).
Masurile de prevenire a aparitiei imbolnavirilor constau in asigurarea igienei adaposturilor, dezinfectia oualor inainte de incubatie si a incubatoarelor, izolarea elementelor bolnave, vaccinari impotriva diferitelor boli.
In cazul aparitiei unei epidemii sau a unui focar de infectie, se va apela obligatoriu la ajutorul unui medic veterinar, singurul in masura sa stabileasca ce masuri trebuie luate pentru remedierea situatiei.
Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Idei de afaceri in agricultura
Cultura de ricin: ce profit iti poate aduce afacerea
Ricinul este o planta tropicala oleaginoasa, originara din India si Africa. In prezent este cultivata la noi in tara in scop ornamental, industrial si medicinal. Uleiul de ricin este unul dintre cele mai folosite uleiuri datorita utilizarilor multiple, un numar de peste 200, dar si datorita calitati... citeste mai mult>>
Cum se inmulteste goji?
Aceste fructe mici sunt cotate ca super-alimente, fiind unele dintre cele mai puternice antioxidante naturale din lume. Ca urmare, toti cei interesati de sanatate sunt potentialii tai clienti!... citeste mai mult>>