Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Inmultirea gastelor. Cum se formeaza lotul de reproductie?

inmultirea-gastelor-cum-se-formeaza-lotul-de-reproductie

Unul din dintre aspectele cel mai importante in productia gastelor este dirijarea exploatarii si alimentatia pasarilor de reproductie. In comparatie cu celelalte specii de pasari, numarul de oua produs anual este foarte scazut. Gastele de tip chinezesc sunt mai bune ouatoare decat cele de tip Anser anser.


La majoritatea raselor, numarul de oua produse nu depasesc 30-50, uneori mai putine, chiar daca pasarile sunt crescute in conditii optime. In plus, spre deosebire de celelalte specii de pasari, ouatul este in mod natural foarte sezonier. Din aceasta cauza, de fiecare data cand este posibil, producatorii utilizeaza programe de lumina pentru a modifica sau pentru a prelungi ouatul.
 

Cresterea tineretului de reproductie

 
Cresterea bobocilor de reproductie este asemanatoare cu cea a bobocilor de carne, atat in perioada de demaraj cat si in perioada se crestere pana la varsta de 8 saptamani.
 

Formarea lotului de reproductie

 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online


Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...

Oferta Speciala
valabila 48h
Alegerea masculilor si femelelor pentru formarea loturilor de reproductie este foarte importanta. Acest lucru se face in principiu cu doua trei luni inainte de intrarea in ouat. 
 
In emisfera nordica, pentru bobocii nascuti natural primavara, alegerea si formarea loturilor se face in noiembrie sau in decembrie. Productia de oua a lotului incepe in februarie.
 
In momentul formarii unui efectiv de reproducatori trebuie sa se tina seama de urmatoarele elemente:
 
- sa se cunoasca cu certitudine sexul fiecarei gaste
 
- se retine un mascul pentru 3-5 femele selectionate (in functie de rasa)
 
- se verifica ca fiecare gasca retinuta sa fie bine individualizata
 
- se retin numai gaste sanatoase si cu o conformatie care le ofera posibilitatea sa ramana in efectiv 4-5 ani: se elimina toate gastele care prezinta defecte ca: deformarea carenei sternale, probleme de labe, degete strambe, cioc incrucisat, ochi prost formati, aripi rasucite, etc.
 
Uneori este necesar sa se ia in considerare greutatea vie sau productia de oua, pentru constituirea lotului. Daca se doreste sa se ia in considerare greutatea vie, nu trebuie sa se retina femele a caror greutate este mai mica decat media populatiei. 
 
Daca se doreste sa se mareasca productia de oua, trebuie sa se retina femelele individualizate ale caror mame s-au dovedit ouatoare excelente.
 
Aceasta inseamna ca pasarile nu pot sa provina decat din efective care sunt cel putin in al doilea an de ouat, cand se poate aprecia productivitatea lor.
 
Dupa ce pasarile de reproductie au fost alese, ele se pot pastra pentru scurt timp impreuna cu alte gaste. Trebuie triate in continuare si efectivul de reproductie se formeaza definitiv cu aproximativ doua luni inainte de inceperea ouatului.
 
Formarea efectivului de reproducatori inainte de inceperea ouatului este importanta pentru a garanta un nivel bun de fertilitate al oualor. 
 
Exista totusi exemple de loturi de reproductie formate in graba, chiar inainte de inceperea ouatului, care au reusit sa produca un numar important de boboci. 
 
Se pare ca problemele survin mai frecvent in cazul incrucisarilor, mai ales in caz de fenotip foarte diferit (de exemplu un amestec de gaste cu penaj alb si cenusiu). 
 
Aceste circumstante favorizeaza bataile intre pasari, scad performantele de reproductie si crese mortalitatea. Este mai prudent sa se formeze loturile de reproductie cu 2-3 luni inainte de sezonul de ouat, ceea ce lasa timp pentru controlarea atenta a comportamentului animalelor.

Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News
Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special Gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025
Adauga mai jos adresa ta de email si vei primi raportul special gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016