Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Partile componente ale adaposturilor de gaini

partile-componente-ale-adaposturilor-de-gaini

Adaposturile sunt constituite din elemente de inchidere, elemente de compartimentare interioara, instalatii si sisteme. Elementele de inchidere asigura realizarea microclimatului prin izolarea de mediul exterior. Rolul elementelor de inchidere este de tampon termic intre adapost si mediu, precum si de mijloc de protejare a pasarilor fata de intemperii.


Participarea elementelor de inchidere la izolarea fata de mediul exterior nu este egala, motiv pentru care solutiile si materialele difera de la un element la altul. Elementele de inchidere a adaposturilor sunt: fundatia, peretii exteriori, tavanul, acoperisul, ferestrele, usile si pardoseala.
 

Fundatia

 
Este amplasata la diferite adancimi in pamant, functie de structura si dimensiunile adapostului. Asigura suportul adaposturilor si protectia peretilor fata de infiltrarea apelor meteorice. Se construiesc din materiale rezistente si impermeabile (beton armat, caramida arsa, blocuri de piatra compactate cu mortar).
 
Fundatiile pot fi continui (pe toata lungimea peretilor) sau discontinui (doar la stalpi). Pentru intreruperea ascensiunii capilare din sol, care conduce la aparitia igrasiei, se asaza un strat izolator hidrofug din carton bitumat si bitum la baza peretilor. Evitarea infiltrarii apelor pluviale la nivelul fundatiei se face cu ajutorul unui trotuar de circulatie cu panta spre exterior, turnat la exterior.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Lavanda cultura care iti aduce minimum 8 000 de euro profit


Cea mai profitabila cultura pe terenuri mici LAVANDA Planta este nepretentioasa se vinde excelent atat in Romania cat si la export si iti aduce un profit de peste 8 000 de euro ha Cele 7 mari avantaje ale cultivarii lavandei   1 Lavanda este o planta perfecta pentru solurile din Romania; 2 Nu este pretentioasa – suporta foarte...

Oferta Speciala
valabila 48h
 

Peretii exteriori

 
Delimiteaza pe verticala adapostul. Au un rol termoizolant important, la nivelul lor inregistrandu-se pana la 25% din totalul pierderilor de caldura. Se construiesc din materiale rezistente, cu coeficient de transmisie termica redus etc. Grosimea peretilor este conditionata de tipul materialelor de constructie folosite, zona climatica si destinatie.
 
In solutii constructive clasice se utilizeaza caramida plina, caramida nearsa, piatra si lemnul. In solutiile moderne se folosesc materiale produse industrial. Din punct de vedere igienic, peretii trebuie mentinuti intregi, curati si varuiti.
 

Tavanul

 
Delimiteaza in inaltime spatiul adapostului. El constituie suport pentru o serie de instalatii sau componente ale acestora. Inaltimea este cuprinsa intre 1,8 si 3,5 m.
 
Pierderile de caldura ajung pana la 50% din totalul acestora. Aceasta impune folosirea de materiale cu capacitate de izolare termica ridicata. Condensul care apare pe tavan contribuie la degradarea constructiei, a instalatiilor, a asternutului si a starii de sanatate a pasarilor. In solutiile moderne se realizeaza din beton armat sau din placi de stufit. 
 
Din punct de vedere igienic, se impune ca tavanul sa fie neted, uscat si curat. In unele solutii constructive, rolul tavanului este preluat de acoperis, care este prevazut cu o izolatie termica eficienta.
 

Acoperisul

 
Este elementul de inchidere amplasat la partea superioara a adapostului, cu rol hidroizolant fata de precipitatiile atmosferice si termoizolant. In solutiile constructive clasice, acoperisul este compus din elemente de sustinere (sarpanta) si partea hidroizolanta (invelitoarea).
 
In solutiile constructive moderne, acoperisul tine loc si de tavan, motiv pentru care se confectioneaza din materiale termo si hidroizolante rezistente, neinflamabile, din care unele prefabricate.
 
Acoperisurile pot fi construite dintr-un singur strat la adaposturile temporare si din doua straturi la cele permanente. Intre cele doua placi se gasesc urmatoarele straturi, de la exterior spre interior: strat termoizolant din vata de sticla, spuma poliuretanica, polistiren expandat sau extrudat si deseuri textile, bariera de vapori – folie din material plastic pentru protectia termoizolatiei. In practica sunt frecvente solutiile constructive in care placa inferioara de azbociment este inlocuita cu plasa de sarma (plastic).
 
Toate tipurile de acoperis care au rol de tavan trebuie sa aiba partea interioara (dinspre adapost) neteda, pentru a putea fi curatata si dezinfectata. Indiferent de solutia tehnica si materialele folosite, acoperisul trebuie sa depaseasca cu minimum 30 cm nivelul peretilor, formand streasina. Indepartarea apei la nivelul stresinii se realizeaza prin jgheaburi si burlane.
 

Ferestrele

 
Sunt elemente de inchidere transparenta, incluse in peretii exteriori, in scopul iluminarii naturale a adaposturilor si asigurarii ventilatiei naturale neorganizate. Se amplaseaza pe ambii pereti sau numai pe cel sudic. In conditiile atmosferice ale tarii noastre sunt necesare ferestre duble pentru a evita condensul, pierderile de caldura si reducerea luminozitatii prin inghet si, desigur, asigurarea luminii naturale.
 

Usile

 
Sunt elemente de inchidere, concepute pentru a asigura circulatia pasarilor, oamenilor si a unor echipamente, utilaje etc. Se recomanda a fi intregi, sa se poata inchide etans si sa fie amplasate pe partea opusa vanturilor dominante.
 

Pardoseala

 
Reprezinta elementul de inchidere care delimiteaza partea inferioara a adaposturilor. Constituie suprafata de sprijin pentru pasari, oameni, instalatii tehnologice, mijloace de transport. Trebuie sa asigure termo si hidroizolatia, apararea fata de invazia rozatoarelor.
 
Cerintele tehnice si igienice se refera la capacitatea de izolare termica si la o serie de parametrii ca: planeitatea, netezimea, elasticitatea, impermeabilitatea, rezistenta la uzura fizica, chimica si la atacul rozatoarelor.
 
O pardoseala este considerata buna din punct de vedere termic daca are temperatura stratului de uzura cu cel mult 3°C sub aceea a aerului din adapost. In cazul cresterii si exploatarii pasarilor la sol, se pot distinge, dupa destinatie, urmatoarele zone ale pardoselilor: de odihna, de depunere, colectare si transport al dejectiilor, de furajare, de adapare, de circulatie a pasarilor si oamenilor, de depunere a oualor, de amplasare a unor mijloace de lucru etc.
 
Inaltimea pardoselii va fi cu cel putin 5 cm peste nivelul terenului exterior pentru a evita patrunderea apelor fluviale in adapost.
 
Stratul de suport (fundatia) se obtine dupa inlaturarea unui strat fertil de sol, de 20-30 cm si este format din pamant compactat in straturi suprapuse, care asigura realizarea nivelului si a pantei dorite
 
Stratul de rupere a ascensiunii capilare este format din pietris de 5-10 cm grosime.
 
Stratul hidroizolant se realizeaza din carton bituminat asezat in mai multe randuri si bitum. Stratul termoizolant se realizeaza din materiale care au aceasta proprietate.
 
Stratul de suprafata poate prelua si rolul termo si hidroizolant. Pardoselile continui cele mai frecvent intalnite sunt pardoseli de: pamant, elemente ceramice, beton, asfalt, lemn, cauciuc sau material plastic.
 
Pardoselile discontinui reprezinta solutii moderne, care au avantajul reducerii efortului pentru colectarea si evacuarea dejectiilor si suprimarii asternutului. Ele se construiesc sub forma de gratare, bare sau plase de sarma, din materiale diverse.
 
Dezavantajele acestui tip de pardoseala sunt date de dificultatile de odihna ale pasarilor si de solicitarile intense ale extremitatilor membrelor, care sufera diferite afectiuni.

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 4.75 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016